17/10/2021 17/10/2021 Με κάθε λαμπρότητα τιμάται και φέτος η εορτή των τεσσάρων Αγίων της Κίου (της Μικράς Ασίας) στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας, όπου τιμώνται ιδιαιτέρως στον ενοριακό ναό της Αγίας Ειρήνης Νέας Κίου. Οι τέσσερις τιμώμενοι Άγιοι, ιερά εικόνα των οποίων φυλάσσεται στον συγκεκριμένο Ιερό Ναό, είναι: ο Άγιος Ευστάθιος Επίσκοπος Κίου, ο Οσιομάρτυρας Ιγνάτιος, ο Οσιομάρτυρας...
17 Οκτωβρίου, 2021 - 11:53

Η Νέα Κίος γιορτάζει τους Αγίους της Κίου της Μικράς Ασίας

Διαδώστε:
Η Νέα Κίος γιορτάζει τους Αγίους της Κίου της Μικράς Ασίας

Με κάθε λαμπρότητα τιμάται και φέτος η εορτή των τεσσάρων Αγίων της Κίου (της Μικράς Ασίας) στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας, όπου τιμώνται ιδιαιτέρως στον ενοριακό ναό της Αγίας Ειρήνης Νέας Κίου.

Οι τέσσερις τιμώμενοι Άγιοι, ιερά εικόνα των οποίων φυλάσσεται στον συγκεκριμένο Ιερό Ναό, είναι: ο Άγιος Ευστάθιος Επίσκοπος Κίου, ο Οσιομάρτυρας Ιγνάτιος, ο Οσιομάρτυρας Μακάριος ο Νέος που μαρτύρησε στην Προύσα το 1590 μ.Χ. και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος.

Την πρώτη Κυριακή μετά τις 10 Οκτωβρίου, τιμώνται και εορτάζονται οι Θεοφόροι Πατέρες της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Την ίδια ημέρα τιμώνται και οι Άγιοι που κατάγονται από την Κίο της Μικράς Ασίας.

Οι λόγοι που συνηγόρησαν στην απόφαση του εορτασμού των Αγίων της Κίου κατά την ημέρα αυτή είναι οι εξής:

1. Αυτό καθαυτό το γεγονός της 7ης Οικουμενικής Συνόδου και ο τόπος που έλαβε αυτή χώρα (Νίκαια), δεδομένου ότι η Κίος της Μικράς Ασίας, από τον 16ο αιώνα μ.Χ. και μετά αποτέλεσε την έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νίκαιας και διατηρήθηκε ως τέτοια μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή.

2. Δύο από τους τιμώμενους Αγίους (ο επίσκοπος Κίου Ευστάθιος και ο οσιομάρτυς Ιγνάτιος) έδρασαν και μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας.

3. Η μνήμη των δύο από τους τιμώμενους αγίους εορτάζεται κατά το μήνα Οκτώβριο, στις 6 Οκτωβρίου του Αγίου Μακαρίου και στις 8 Οκτωβρίου του Αγίου Ιγνατίου.

Ο εορτασμός γίνεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, όπου το δεξιό και αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένα στους αγίους Ιγνάτιο και Μακάριο αντίστοιχα και όπου φυλάσσεται εικόνα που απεικονίζει και τους 4 Αγίους πάνω από την Κίο της Μικράς Ασίας.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος από τους εφημέριους του ναού πρωτοπρεσβύτερο π. Δημοσθένη Γάτσιο και π. Ηλία Γάτσιο.

Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, οι ιερείς του ναού τέλεσαν με κάθε μεγαλοπρέπεια τον όρθρο και την θεία λειτουργία.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων