29/01/2023 01/02/2023 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Δήμος Ναυπλιέων εορτάζει την μνήμη του Προστάτη της πόλης του Ναυπλίου, Αγίου Αναστασίου. Ο εορτασμοί ξεκίνησαν με την μετακομιδή της θαυματουργής Εικόνας του Αγίου από τον παλαιό ιστορικό Ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου, εκεί που μαρτύρησε ο Άγιος Αναστάσιος το 1655 από τους Τούρκους στον νέο Ναό του Αγίου. Σε μια...
29 Ιανουαρίου, 2023 - 19:05
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2023 - 2:19

Ξεκίνησαν οι εορτασμοί στο Ναύπλιο για τον Πολιούχο Άγιο Αναστάσιο

Διαδώστε:
Ξεκίνησαν οι εορτασμοί στο Ναύπλιο για τον Πολιούχο Άγιο Αναστάσιο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Δήμος Ναυπλιέων εορτάζει την μνήμη του Προστάτη της πόλης του Ναυπλίου, Αγίου Αναστασίου.

Ο εορτασμοί ξεκίνησαν με την μετακομιδή της θαυματουργής Εικόνας του Αγίου από τον παλαιό ιστορικό Ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου, εκεί που μαρτύρησε ο Άγιος Αναστάσιος το 1655 από τους Τούρκους στον νέο Ναό του Αγίου. Σε μια σεμνή τελετή ο Ιερέας του Ναού της Παναγίας π. Διονύσιος Ταμπάκης παρέδωσε την Ιερή Εικόνα στον Ιερέα του νέου Ναού του Αγίου Αναστασίου, π. Κωνσταντίνο Οικονόμου και τον εφημέριο του Αγίου Νεκταρίου Ναυπλίου π. Βασίλειο Γκολέμη. Η μετακομιδή έγινε τιμητικά με όχημα της Αστυνομίας και την συνοδεία αστυνομικών της Τροχαίας Ναυπλίου. Η εικόνα μετά την μετακομιδή της τοποθετήθηκε σε ειδικό κουβούκλιο και τέθηκε προς προσκύνηση και στην συνέχεια εψάλει η Ιερά Παράκληση του Αγίου.

Το απόγευμα της 31ης Ιανουαρίου 2023, παραμονή της εορτής του Αγίου Αναστασίου, θα τελεστεί Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.

Ανήμερα της εορτής Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, θα τελεστεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει η Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους δρόμους του Ναυπλίου.

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα θρέμμα του Ναυπλίου και ζωγράφος επιδέξιος ως προς το επάγγελμα. Αρραβωνιάστηκε εκεί την κόρη ενός χριστιανού και σε λίγες μέρες άκουσε κάποια σφάλματα για την αρραβωνιαστικιά του και την άφησε. Οι συγγενείς της κόρης, του έκαναν μαγικά, για να την αγαπήσει και να την πάρει. Έτσι σε λίγο καιρό υπό την επή ρεια των μαγικών, έχασε ο νέος τα λογικά του και γυρνούσε από δω κι από κει.

Όταν τον είδαν οι Τούρκοι, έτσι αλλόκοτο, τον έκαναν να αλλαξοπιστήσει. Ο Θεός όμως τον λυπήθηκε και σε λίγες μέρες του έδωσε την υγεία του. Και ερχόμενος στα συγκαλά του, κατανοεί ότι είναι Τούρκος και ότι φορούσε στο κεφάλι άσπρο σαρίκι. Αμέσως το πετάει στο χώμα και αρχίζει να φωνάζει με δυνατή φωνή και με τόλμη μέσα στο πλήθος των Τούρκων ότι ήταν, είναι και θα είναι για πάντα χριστιανός.

Οι Τούρκοι μόλις είδαν ότι μετάνιωσε, έτρεξαν καταπάνω του και δέρνοντας και σπρώχνοντας τον έφεραν στον κριτή. Ο κριτής επιχειρούσε με διάφορες πλεκτάνες, πότε κολακεύοντας και πότε φοβερίζοντας, να τον κάνει να αρνηθεί την Χριστιανική πίστη. Αλλά ο Μάρτυρας δεν τα λογάριαζε όλα αυτά και ακλόνητος έλεγε με τόλμη ότι δεν αρνείται τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό, αλλά πιστεύει και Τον προσκυνά ως δημιουργό και σωτήρα του ενώ την πίστη στον Αλλάχ δεν την χρειάζεται και την αποστρέφεται. Όταν άκουσε αυτά ο κριτής έδωσε εντολή να τον αποκεφαλίσουν.

Αλλά οι Τούρκοι δεν τον άκουσαν και με το που τον έβγαλαν από το κριτήριο όρμισαν πάνω του όπως παλιά οι Ιουδαίοι στον πρωτομάρτυρα Στέφανο και άλλοι με ξύλα, άλλοι με σπαθιά, άλλοι με μαχαίρια κατατρυπούσαν το κορμί του Μάρτυρα μέχρι που το κατέκοψαν σε μικρά κομμάτια.

Έτσι ετελειώθη την 1η Φεβρουαρόυ 1655 μ.Χ. (κατά άλλους το 1654 μ.Χ.) ο ευλογημένος Αναστάσιος και έλαβε του μαρτυρίου το στεφάνι και τώρα ευφραίνεται στο χορό των Μαρτύρων εις δόξαν του Τριαδικού Θεού. Με Βασιλικό διάταγμα της 14ης Νοεμβρίου 1935 μ.Χ. καθιερώθηκε η 1η Φεβρουαρίου ως ημέρα ολοκληρωτικής αργίας των καταστημάτων Ναυπλίου.

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων