12/06/2022 12/06/2022 Τη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής πανηγυρίζει η Εκκλησία, Κυριακή 12 Ιουνίου 2022. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, χοροστάτησε και λειτούργησε στον ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος- Μέρμπακα Ναυπλίου. Στη συνέχεια τελέσθηκε κατά την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, όπου οι πιστοί προσεύχονται γονατιστοί. Μετά το πέρας των Ιερών ακολουθιών,...
12 Ιουνίου, 2022 - 13:22
Τελευταία ενημέρωση: 12/06/2022 - 16:19

Κυριακή της Πεντηκοστής στο Ναύπλιο

Διαδώστε:
Κυριακή της Πεντηκοστής στο Ναύπλιο

Τη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής πανηγυρίζει η Εκκλησία, Κυριακή 12 Ιουνίου 2022. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, χοροστάτησε και λειτούργησε στον ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος- Μέρμπακα Ναυπλίου.

Στη συνέχεια τελέσθηκε κατά την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, όπου οι πιστοί προσεύχονται γονατιστοί. Μετά το πέρας των Ιερών ακολουθιών, ο εφημέριος του ναού π. Ιωάννης Μητροσύλης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδος για την τέλεση των Ιερών ακολουθιών.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μητροσύλης και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Μίχος.

Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Γιορτάζεται πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, πάντα Κυριακή. Η χριστιανική Πεντηκοστή έλκει την καταγωγή της από την Εβραϊκή Πεντηκοστή (Shavuot στα Εβραϊκά), η οποία γιορτάζεται από τους Ισραηλίτες πενήντα ημέρα μετά το Εβραϊκό Πάσχα, σε ανάμνηση της ημέρας που ο Μωυσής έλαβε τις 10 εντολές από τον Θεό στο όρος Σινά. Στον Χριστιανισμό, η Πεντηκοστή θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Την ημέρα αυτή έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, που επικάθησε με τη μορφή πύρινων γλωσσών πάνω από τα κεφάλια των Αποστόλων και τους φώτισε.

Με το κήρυγμα του Πέτρου πίστεψαν και βαπτίστηκαν 3.000 άνθρωποι στο Χριστό. Έτσι, ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία στα Ιεροσόλυμα. (Πράξεις Αποστόλων β΄, 1-41) Η Πεντηκοστή γιορτάζεται από τα πρώτα χρόνια της Χριστιανοσύνης και την ημέρα αυτή τελούνταν οι βαπτίσεις των κατηχουμένων. Στις μέρες μας, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελείται στις εκκλησίες ο λεγόμενος «Εσπερινός της Γονυκλισίας», κατά τον οποίο ψάλλονται ύμνοι αφιερωμένοι στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων