01/07/2022 01/07/2022 Την 1η Ιουλίου, εορτή των Αγίων Αναργύρων, εόρτασε πανηγυρικά ο φερώνυμος Ιερό Ναός στον Εξώστη Ναυπλίου. Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, εψάλη ο μεγάλος πανηγυρικός Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος.  Ανήμερα της εορτής εψάλη η ακολουθία του όρθρου και στη συνέχεια τελέστηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία, χοροστατούντος και λειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος...
01 Ιουλίου, 2022 - 12:39
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2022 - 12:49

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος στους Αγίους Αναργύρους Εξώστη Ναυπλίου

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Αργολίδος στους Αγίους Αναργύρους Εξώστη Ναυπλίου

Την 1η Ιουλίου, εορτή των Αγίων Αναργύρων, εόρτασε πανηγυρικά ο φερώνυμος Ιερό Ναός στον Εξώστη Ναυπλίου. Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, εψάλη ο μεγάλος πανηγυρικός Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος.

Ανήμερα της εορτής εψάλη η ακολουθία του όρθρου και στη συνέχεια τελέστηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία, χοροστατούντος και λειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, ο εφημέριος του ναού, π. Μιχαήλ Καλαμαράς, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδος για την τέλεση της θείας λειτουργίας καθώς και τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους τους Αγίους Αναργύρους. Εξάλλου, ο ναός αυτός ανακαινίστηκε πλήρως με την φροντίδα του εκκλησιαστικού συμβουλίου και την φιλότιμη δωρεά πιστών.

 

Ο Εξώστης είναι ένα μικρό χωριό σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την Άρια και ανήκει στο Δήμο Ναυπλιέων.

Ο οικισμός, που παλιότερα λεγόταν Μερζές, κατοικείται τουλάχιστον από την περίοδο της Ενετοκρατίας, όπου αναφέρεται σαν ζευγολατιό Μερζέ.

Στον Εξώστη ήταν το κτήμα ενός από τους πρώτους φαρμακοποιούς που ήρθαν στην απελευθερωμένη Ελλάδα και φίλου του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Βονιφάτιου Βοναφίν.

Ο Βοναφίν λειτούργησε το πρώτο φαρμακείο στην Ελλάδα, μέσα στην πόλη του Ναυπλίου και μάλιστα, ταρίχευσε το νεκρό Ιωάννη Καποδίστρια.

Στο κτήμα του Βοναφίν είναι χτισμένη η εκκλησία των ιατρών Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού.

Ο Εξώστης είναι αμφιθεατρικά χτισμένος και τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη λόγω της πανοραμικής του θέας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων