29/11/2023 29/11/2023 Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέου, εντός του Φρουρίου Παλαμηδίου στο Ναύπλιο. Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και ώρα...
29 Νοεμβρίου, 2023 - 20:25
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2023 - 20:31

Πανηγυρίζει το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα στο Παλαμήδι του Ναυπλίου

Διαδώστε:
Πανηγυρίζει το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα στο Παλαμήδι του Ναυπλίου

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέου, εντός του Φρουρίου Παλαμηδίου στο Ναύπλιο.

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 7:30 π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία.

Ο μικρός αυτός ναός χτίστηκε το 1712 από τον Αυγουστίνο Σαγρέδο στον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, του πρώτου προμαχώνα του κάστρου, δίπλα από τη μετέπειτα φυλακή του Κολοκοτρώνη. Ο προμαχώνας λεγόταν αρχικά προμαχώνας Αγίου Γεράρδου, αφού ήταν αφιερωμένος στον άγιο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από τους Ενετούς και ήταν προστάτης της οικογένειας των Σαγρέδων. Στις 29 Νοεμβρίου του 1822, παραμονή της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, ο Στάικος Σταϊκόπουλος και ο Δημήτρης Μοσχονησιώτης με 350 άντρες απελευθέρωσαν το Παλαμήδι και την επόμενη μέρα έγινε δοξολογία στον Άγιο Ανδρέα Παλαμηδίου. Ο Σταϊκόπουλος κατέλαβε το Παλαμήδι με μια «αναίμακτη κατάληψη» σύμφωνα με την παράδοση, σημάδι που έδειξε στους Έλληνες ότι είχαν τον Άγιο με το μέρος τους και έτσι, το αφιέρωσαν σε αυτόν. O Άγιος Ανδρέας Παλαμηδίου που προοριζόταν για την άσκηση λατρείας των υπερασπιστών του κάστρου, είναι ένας καμαροσκέπαστος ναός με απλή λιθοδομή και το ιερό του βρίσκεται κάτω από το βράχο. Στεγάζεται με ημικυλινδρικό θόλο και εισχωρεί κατά το ανατολικό μισό μέρος μέσα σε μία από τις καμάρες που στηρίζουν τον περίπατο των τειχών. Μέσα στο ναό διακρίνει κανείς κάποιες φορητές εικόνες, ενώ οι τοίχοι έχουν υποστεί φθορά και δεν υπάρχει αγιογραφία. O Άγιος Ανδρέας Παλαμηδίου σήμερα υπάγεται ενοριακά στον Άγιο Γεώργιο και τελείται λειτουργία την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου με πλήθος κόσμου να ανεβαίνει στο Παλαμήδι, αφού συμπίπτει με την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων