05/11/2018 05/11/2018 Ιστορικό γεγονός για την Τοπική Εκκλησία του  Βόλου συνιστά η έλευση στην πόλη της θαυματουργού Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, της προστάτιδας και εφόρου του Ποντιακού Ελληνισμού, που φυλάσσεται στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα, στο όρος Βέρμιο, της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας. Την σεπτή Εικόνα της Παναγίας της Σουμελά θα κομίσει τη Δευτέρα 5/11,...
05 Νοεμβρίου, 2018 - 9:33

Ο Βόλος περιμένει την Παναγία Σουμελά

Διαδώστε:
Ο Βόλος περιμένει την Παναγία Σουμελά

Ιστορικό γεγονός για την Τοπική Εκκλησία του  Βόλου συνιστά η έλευση στην πόλη της θαυματουργού Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, της προστάτιδας και εφόρου του Ποντιακού Ελληνισμού, που φυλάσσεται στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα, στο όρος Βέρμιο, της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας.

Την σεπτή Εικόνα της Παναγίας της Σουμελά θα κομίσει τη Δευτέρα 5/11, στις 5.30μ.μ., στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμων και θα την υποδεχθεί ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου και του φιλάγιου λαού της Μητροπόλεώς μας.

Μετά την υποδοχή, θα ψαλεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβ. κ. Παντελεήμονος, συγχοροστατούντος του Σεβ. κ. Ιγνατίου, μετά τον οποίο, στις 9μ.μ., θα τελεστεί το Μικρό Απόδειπνο.

Από την επομένη, Τρίτη 6/11 έως το Σάββατο 10/11 2018, θα τελείται καθημερινά Όρθρος και Θεία Λειτουργία από τις 7.30-9.30π.μ.. Στις 11π.μ. θα ψάλλεται Ιερά Παράκληση προς την Παναγία Σουμελά, στις 6μ.μ. Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και στις 9μ.μ. Μικρό Απόδειπνο.

Την Τετάρτη 7/11, στις 8.30μ.μ., θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Την Κυριακή 11/11, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, μετά Θείου Κηρύγματος και στις 11.30 θα ψαλεί η τελευταία Ιερά Παράκληση προς την Παναγία Σουμελά, μετά την οποία η Ιερά Εικόνα θα αναχωρήσει για να ενθρονισθεί και πάλι στην περίπυστη και ιστορική Θεομητορική της καθέδρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της Ιεράς Εικόνος, ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου θα παραμένει ανοικτός, από τις 7π.μ. έως τις 10μ.μ.

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών, επί τη ελεύσει και παραμονή της Παναγίας Σουμελά στον Βόλο, δημοσιεύεται εδώ.

Ιστορικό Εικόνας Παναγίας Σουμελά

Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της του Ιερού Προσκυνήματος «Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά». Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας σώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν οι Πόντιοι, με πρωτεργάτη τον Φίλωνα Κτενίδη, ιδρυτή του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», το 1950 και ήδη στις αρχές του 1951 άρχισε να υλοποιείται. Τον Αύγουστο μάλιστα του ίδιου έτους μεταφέρθηκε η εφέστια εικόνα της Παναγίας που ζωγράφισε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου και φυλάσσονταν.

Τό προσκύνημα είναι πανελλήνιας ακτινοβολίας και πλήθη πιστών περνούν για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, ενώ χιλιάδες χριστιανοί συρρέουν τις ημέρες της πανηγύρεως.

«Δύο λέξεις που θυμίζουν τη ζωή, τα μαρτύρια και τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού».

Η Εικόνα της Παναγίας κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Αυτός ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αποτύπωσε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά μετά την κοίμηση του Ευαγγελιστού μεταφέρεται από τον μαθητή του Ανανία στην Αθήνα. «Στα τέλη του τετάρτου αιώνα (386 μ.Χ.) πέταξε η «Αθηνιώτισσα» Παναγία για το όρος Μελά του Πόντου».

Με εντολή και προτροπή της Παναγίας οι πρώτοι οικίτορες μετά την Παναγία του όρους Μελά του Πόντου είναι οι Βαρνάβας και Σωφρόνιος οι και κτήτορες της Ιεράς Μονής Της. Από το 386 μ.Χ. έως το 1922 μ.Χ. ζει στον ηρωικό και συνάμα μαρτυρικό Πόντο η Παναγία. «Απίστευτα γεγονότα συμπορεύονται με τη ζωή της Σουμελιώτισσας Πίσω από τα γεγονότα αυτά αισθάνεται κανείς την αγωνία και τον αγώνα της Σουμελιώτισσας που πασχίζει πώς να προστατέψει την πίστη και το γένος και να διατηρήσει αναλλοίωτη την Ελληνορθόδοξη ταυτότητά του και άσβεστη την εθνική και ιστορική του μνήμη».

«Ήρθαν όμως πιο δύσκολες, πιο τραγικές μέρες με τον ξεριζωμό (1922-1924). Τίποτε δεν μπόρεσε να ματαιώσει τον επάρατο ξεριζωμό Με τον ξεριζωμό, η Σουμελιώτισσα τάφηκε, με κοπετούς και θρήνους, από τους τελευταίους μοναχούς Της, στα αγιασμένα χώματά Της. Δέκα χρόνια θαμμένη Η απεριόριστη αγάπη των ξεριζωμένων και η λαχτάρα τους να ξαναπροσκυνήσουν την εικόνα Της, θέριευε την ελπίδα της απελευθέρωσής Της Η πίστη και η τόλμη έφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ήρθαν στο φως η Εικόνα, ο πολύτιμος Σταυρός με το Τίμιος Ξύλο και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο, που ήταν θαμμένα κοντά στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας» και το 1931 επιστρέφουν στην Ελλάδαστο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. «Είκοσι χρόνια μουσειακό αντικείμενο. Η Παναγία και πάλι φώτισε ένα νοσταλγό Και η φαεινή εκείνη ιδέα του Φ. Κτενίδη δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα η Εικόνα παραδόθηκε στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και το 1952 ενθρονίστηκε, με κάθε επισημότητα στην καινούργια Της βίγλα, πάνω στο υψίπεδο του Βερμίου Κανείς δεν ήταν δυνατόν να υποψιαστεί ότι η Παναγία Σουμελά σε λίγα μέσα χρόνια θα γινόταν Πανελλήνιο Προσκύνημα με παγκόσμια φήμη».

Η Παναγίας Σουμελά εορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

«Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από τα κείμενα του μακαριστού προέδρου του Ιδρύματος “Παναγία Σουμελά” †Παναγιώτη Τανιμανίδη».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων