25/12/2022 25/12/2022 Ολοκληρώθηκε, την προπαραμονή των Χριστουγέννων, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022,  η 13η Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Η Χορωδιακή Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και πλήθους φιλόμουσων πολιτών. Στην 13η Συνάντηση...
25 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:40
Τελευταία ενημέρωση: 25/12/2022 - 13:00

13η Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών στον Βόλο – Τιμητική διάκριση σε παλαίμαχο Ιεροψάλτη

Διαδώστε:
13η Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών στον Βόλο – Τιμητική διάκριση σε παλαίμαχο Ιεροψάλτη

Ολοκληρώθηκε, την προπαραμονή των Χριστουγέννων, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022,  η 13η Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Η Χορωδιακή Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και πλήθους φιλόμουσων πολιτών.

Στην 13η Συνάντηση συμμετείχαν:

Η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας Βόλου κ. Βασίλειο Αγροκώστα, Μουσικολόγο, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής.

Η χορωδία ψαλτριών «Αι Άδουσαι», με χοράρχη την Δομεστίκαινα δόκτωρα Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη, Βυζαντινολόγο.

Ο χορός Ψαλτών του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νίκαιας Λαρίσης, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του ομωνύμου Ι. Ναού, ιατρό κ. Θεόδωρο Ξιώνη.

Η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ι.Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου κ. Δημήτριο Χατζηγεωργίου, Θεολόγο, Καθηγητή Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής μουσικής και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ι.Μ. Δημητριάδος.

Όλες οι Χορωδίες απέδωσαν εξαιρετικά το πρόγραμμά τους, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην εορτή των Χριστουγέννων, και απέσπασαν το δίκαιο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Τιμητική διάκριση στον παλαίμαχο Ιεροψάλτη Δημήτριο Μανώλη

Μετά το πέρας του Μουσικού προγράμματος ακολούθησε η απόδοση τιμής σε έναν εξαίρετο, παλαίμαχο Ιεροψάλτη της τοπικής Εκκλησίας, τον κ. Δημήτριο Μανώλη, ο οποίος επί σειρά ετών διετέλεσε Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Προφήτου Αλυκών και Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Νέας Ιωνίας, Γραμματέας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών, ενώ διακονεί επί δεκαετίες, ως Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στην Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Τιμητικό Δίπλωμα στον κ. Μανώλη απένειμε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι «στο πρόσωπό του γνώρισα έναν άνθρωπο με ήθος, με σεμνότητα, που επέλεξε εγκαίρως να παραιτηθεί από την ιεροψαλτική του θέση, γεγονός που ιδιαιτέρως τον τιμά. Εξακολουθεί να ψάλει και να διδάσκει, έδειξε, όμως, το ήθος που πρέπει να διακρίνει όλους».

Από την μεριά του, ο τιμηθείς κ. Μανώλης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την προσγενομένη τιμή, ενώ μνημόνευσε όλους όσοι συνέβαλαν στην ιεροψαλτική του κατάρτιση και ολοκλήρωση, τους αείμνηστους γονείς του, τους μακαριστούς Δασκάλους Μανώλη Χατζημάρκο και Μιχάλη Μελέτη, καθώς και τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜτΧ Εκκλησίας κ. Ζάχο Νικολέρη.

Ο κ. Μανώλης επεσήμανε ότι «όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να εμφυσήσω την αγάπη μου για την Βυζαντινή Μουσική στους πολυπληθείς μαθητές μου. Θέλω να πιστεύω ότι συνέβαλα, με το μικρό λιθαράκι μου, στο μεγάλο οικοδόμημα της Ψαλτικής τέχνης».

Κάλεσε δε τους φιλόμουσους να στείλουν τα παιδιά τους στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής: «θα μάθουν πολλά και το κυριότερο θα μάθουν καλά Ελληνικά. Η σπουδή της χρειάζεται έφεση, επιμονή, υπομονή, διαρκή μελέτη και πρακτική εξάσκηση».

Εκ μέρους του Συνδέσμου Ιεροψαλτών, τιμητική πλακέτα στον κ. Μανώλη απένειμε ο Πρόεδρός του Πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Χατζηγεωργίου, ο οποίος ακροθιγώς αναφέρθηκε στο πρόσωπο και στην προσφορά του τιμηθέντος στα ιεροψαλτικά πράγματα της Τοπικής Εκκλησίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων