03/02/2022 03/02/2022 Στις Σπέτσες βρέθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, προσκεκλημένος του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, προκειμένου να συμμετάσχει στην Πανήγυρη των τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων Νικολάου, Ιωάννου και Σταματίου, με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από το μαρτύριό τους. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί...
03 Φεβρουαρίου, 2022 - 14:51
Τελευταία ενημέρωση: 03/02/2022 - 14:53

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Όποτε διχαστήκαμε, χάσαμε τα δίκαιά μας»

Διαδώστε:
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Όποτε διχαστήκαμε, χάσαμε τα δίκαιά μας»

Στις Σπέτσες βρέθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, προσκεκλημένος του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, προκειμένου να συμμετάσχει στην Πανήγυρη των τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων Νικολάου, Ιωάννου και Σταματίου, με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από το μαρτύριό τους. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να διχαστούμε, αλλά ότι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, στην εποχή της πανδημίας και σ’ ένα περίγυρο που μονίμως μας απειλεί.

Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος βρέθηκε στις Σπέτσες το διήμερο 2 με 3 Φεβρουαρίου, προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργία, στον Ιερό Ναό των Νεομαρτύρων, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και Ύδρας κ. Εφραίμ. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Δήμαρχος της νήσου κ. Παναγιώτης Λυράκης, ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Μανωλάκος και πλήθος πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη για την τιμή της πρόσκλησης, «να γίνουμε προσκυνητές των Νεομαρτύρων. Ήταν έμποροι και καραβοκύρηδες, ήταν απόγονοι του Οδυσσέα, που κυριάρχησαν στις θάλασσες, γι’ αυτό συνέβαλαν ώστε νησιά όπως οι Σπέτσες να φθάσουν σε υψηλό οικονομικό επίπεδο, που τις κατέστησε έτοιμες ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες του Αγώνα». Αναφέρθηκε στην προδοσία τους, από Έλληνα και ομόδοξό τους, στον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας και βρέθηκαν απειλούμενοι από τους τούρκους, οι οποίοι ζητούσαν ν’ αλλαξοπιστήσουν:

«Αρκούσε να αλλαξοπιστήσουν και να γίνουν προδότες της πατρίδας, για να ξαναγίνουν κύριοι της ζωής τους και ν’ αποκτήσουν περισσότερα απ’ όσα είχαν. Είχαν πλήρη εκκλησιολογική συνείδηση, ήξεραν πού ανήκουν, γιατί, επί 400 ολόκληρα χρόνια, αυτό που είχε διασωθεί από την Αυτοκρατορία ήταν η Ορθόδοξη πίστη και η Θεία Λειτουργία, που τελούταν αδιάπτωτα στην ελληνική. Αυτή έσωσε την κοινότητα των Ελλήνων και κράτησε την ελπίδα ζωντανή».

Αφού περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές του βίου τους, κατά τις οποίες έλαβαν, με τρόπο θαυμαστό, την χάρη των Μυστηρίων της εξομολογήσεως και της Θείας Κοινωνίας, επεσήμανε ότι «στα πρόσωπά τους κλείνει, ουσιαστικά ο κύκλος των Νεομαρτύρων της Τουρκοκρατίας, στους οποίους η Εκκλησία της Ελλάδος αφιέρωσε το επετειακό έτος 2021».

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σημασία της ιστορίας των εορταζομένων Νεομαρτύρων στην ζωή μας. Η πρώτη αναφορά αφορούσε στο Αιγαίο μας, γι’ αυτό, ζήτησε από τον παρόντα Υφυπουργό Ναυτιλίας να μεταφέρει στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος «την ευγνωμοσύνη μας, γιατί τα τελευταία χρόνια δίνουν την μεγάλη μάχη για την διάσωση ανθρωπίνων ζωών. Στα πρόσωπα αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων θα βλέπουμε πάντοτε την ζωντανή εικόνα του Θεού».

Επίσης, παρατήρησε πόσο σημαντικό είναι «ως Έλληνες να μπορούμε ν’ ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της εποχής. Αυτό που ενώνει, πάντα, τους Έλληνες όπου γης είναι η Ορθόδοξη πίστη μας. Γι’ αυτό, πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά μας ποιών μαρτύρων και ηρώων είναι απόγονοι. Και μη ξεχνάμε, ότι ο διχασμός είναι ο μεγάλος μας κίνδυνος. Σ’ αυτόν οφείλεται η Μικρασιατική καταστροφή, τα 100 χρόνια από την οποία θα τιμήσουμε φέτος. Ο διχασμός της Αθήνας έφερε την καταστροφή στην Μικρά Ασία. Και σήμερα κινδυνεύουμε από τον διχασμό και προσευχόμαστε για να τον αποφύγουμε. Όποτε διχαστήκαμε, χάσαμε τα δίκαιά μας.

Όταν είμαστε ενωμένοι, κερδίζουμε, επιτελούμε θαύματα και μας θαυμάζει όλος ο κόσμος. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να διχαστούμε, να χάσουμε το εκκλησιολογικό μας φρόνημα και την πίστη μας και να διαιρεθούμε. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, στην εποχή της πανδημίας και σ’ ένα περίγυρο που μονίμως μας απειλεί. Οι Νεομάρτυρες μας έδειξαν τον δρόμο!».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων