21/11/2022 21/11/2022 Στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε αξιόλογη Εκδήλωση με θέμα «Η Εκκλησιαστική Μουσική στη Σμύρνη: Αφιέρωμα στην σμυρναίικη ψαλτική τέχνη και τον πρωτοψάλτη Νικόλαο Σμύρνης». Ομιλητής της Εκδήλωσης ήταν ο κ. Νικόλαος Ανδρίκος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνθέτης, ο...
21 Νοεμβρίου, 2022 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2022 - 16:13

Ι.Μ Δημητριάδος: Η Εκκλησιαστική Μουσική στη Σμύρνη 

Διαδώστε:
Ι.Μ Δημητριάδος: Η Εκκλησιαστική Μουσική στη Σμύρνη 

Στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε αξιόλογη Εκδήλωση με θέμα «Η Εκκλησιαστική Μουσική στη Σμύρνη: Αφιέρωμα στην σμυρναίικη ψαλτική τέχνη και τον πρωτοψάλτη Νικόλαο Σμύρνης».


Ομιλητής της Εκδήλωσης ήταν ο κ. Νικόλαος Ανδρίκος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνθέτης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα η Εκκλησιαστική Μουσική στη Σμύρνη: 19ος αιώνας». Εξαιτίας έκτακτων οικογενειακών  λόγων ο κ. Ανδρίκος δεν μπόρεσε να έλθει στο Βόλο και έτσι η ομιλία έγινε διαδικτυακά. Στην παρουσίασή του ο Καθηγητής ανέδειξε τα στοιχεία της ιδιαιτερότητας της «σχολής της Σμύρνης» που αφομοίωσε ποικίλες επιδράσεις όπως και της ανατολίτικης αστικής μουσικής και παρουσίασε το έργο πρωτοψαλτών συνθετών, κυρίως του Νικολάου Γεωργίου, πρωτοψάλτου Σμύρνης.

Στη συνέχεια η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι. Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης Κουκουζέλης» απέδωσε με άψογο τρόπο δύσκολα μέλη που είχε συνθέσει ο Νικόλαος Σμύρνης, όπως είναι γνωστός ο πρωτοψάλτης της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, Νικόλαος Γεωργίου. Την Εκδήλωση παρουσίασε ο Πρωτ. Απόστολος Ντόκος και έκλεισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος ο οποίος συνεχάρη τη Χορωδία, τους συντελεστές και επισήμανε ότι η πολιτιστική ακμή της Σμύρνης περιλάμβανε και τον εκκλησιαστικό χώρο και την ψαλτική τέχνη, μία ακμή που επέδρασε αργότερα και στον ελλαδικό χώρο με την έλευση των μικρασιατών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων