22/10/2021 22/10/2021 Μέσα σε μια λαμπερή, ενθουσιώδη και πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής σε όλο τον κόσμο, σε 107 Χώρες, σε 435 Πόλεις, με χιλιάδες συμμετέχοντες. Ο 1ος Παγκόσμιος Εορτασμός και η επίσημη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας πραγματοποιήθηκε, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, στα Μελισσάτικα Νέας Ιωνίας Βόλου,...
22 Οκτωβρίου, 2021 - 18:04
Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2021 - 18:34

Η Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Διαδώστε:
Η Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Μέσα σε μια λαμπερή, ενθουσιώδη και πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής σε όλο τον κόσμο, σε 107 Χώρες, σε 435 Πόλεις, με χιλιάδες συμμετέχοντες. Ο 1ος Παγκόσμιος Εορτασμός και η επίσημη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας πραγματοποιήθηκε, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, στα Μελισσάτικα Νέας Ιωνίας Βόλου, στην πόλη που ίδρυσε και συντονίζει τον Εορτασμό σε όλον τον κόσμο, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021.

Την πρόταση αμέσως αγκάλιασαν και υποστήριξαν, η Οργάνωση του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», η Περιφέρεια Θεσσαλίας δια της ΕΚΠΟΛ, ο Δήμος Βόλου δια του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. το Hellenic Spirit Organization, η International Art Academy, η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών κα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας θεσμοθετήθηκε και καθιερώνεται από το 2021, με έμπνευση και πρωτοβουλία του κιθαρίστα – συνθέτη – καθηγητή Γιώργου Φουντούλη, αρχικά υπό την αιγίδα της UNESCO και με την υποστήριξη της «Μαγνήτων Κιβωτού», καθώς και δεκάδων διεθνών Φορέων υψηλού κύρους και μεγάλης εμβέλειας, με έδρα και Κέντρο Συντονισμού τον Βόλο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας κοινοποιήθηκε στις χώρες μέλη του ΟΗΕ και θα εορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου (με ευέλικτη εορταστική περίοδο από 15 ως 20 Οκτωβρίου).

Ο πρώτος επίσημος πανηγυρικός εορτασμός πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, με την Συναυλία της Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου, η οποία μεταδόθηκε διαδικτυακά σε όλον τον κόσμο.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Νίκος Βαραλής, στη διάρκεια του οποίου προβλήθηκαν βίντεο με ενθουσιώδης δηλώσεις και συναυλίες από πολλές Χώρες και Πόλεις από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν επίσημα στη μεγάλη Γιορτή της Κιθάρας, διοργανώνοντας εντυπωσιακές εκδηλώσεις με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό.

Τιμητικές πλακέτες για τη συνολική τους προσφορά στο νέο θεσμό, απονεμήθηκαν τιμητικά από τους διοργανωτές, στη «Μαγνήτων Κιβωτό», στον Πρόεδρο της ΕΚΠΟΛ Γιώργο Κίτσιο και στην Πρέσβειρα της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας κυρία Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά.

Μια νέα σελίδα στην παγκόσμια Ιστορία της Μουσικής μόλις άνοιξε.

107 Χώρες, 435 Πόλεις σε όλο τον κόσμο, ένωσαν τις δυνάμεις τους και έστειλαν μηνύματα ειρήνης, συμφιλίωσης, πολιτισμού, θετικής ενέργειας, με σύμβολο το πιο δημοφιλές μουσικό όργανο, την ΚΙΘΑΡΑ, που έχει καταγεγραμμένη ιστορία 4.000 χρόνων και κατάγεται από την αρχαιοελληνική εποχή με πρώτους κιθαριστές τον μυθικό θεό Απόλλων, τον μεγάλο δάσκαλο Χείρων Κένταυρο, τον Ορφέα, τον Αχιλλέα, τον Ηρακλή, τον Πλάτωνα, τον Σοφοκλή.

Ιδιαίτερα η πόλη του Βόλου, ως έδρα και Κέντρο Συντονισμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας, θα παραμείνει ενεργή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για να υποδέχεται επίσημα πρόσωπα, επισκέπτες του καλλιτεχνικού χώρου και φιλότεχνους, και να επιδεικνύει και να προβάλλει τον πλούσιο πολιτισμό της.

Μέσα απ’ αυτό τον παγκόσμιο θεσμό, δίνονται πλέον πολλές δυνατότητες και ανοίγονται νέες μεγάλες προοπτικές για την διαρκή προβολή της ευρύτερης περιοχής του Βόλου. Ιδρυτικά Μέλη έχουν δικαίωμα να γίνουν όλοι οι πολίτες του Βόλου, της πόλης που ίδρυσε και θεσμοθέτησε την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας.

Το ίδιο δικαίωμα έχει κάθε νόμιμος πολίτης απ’ όλο τον κόσμο, αφού η Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας είναι πλέον ένα κατοχυρωμένο και διαπιστευμένο παγκόσμιο πολιτιστικό πρόσωπο με 435 Επίσημα Μέλη – Συνεργάτες, με Πρόεδρο, Πρέσβη και Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή, με τα δικά του σύμβολα, σημαίες, ιστορία, προφίλ, με δικαίωμα συμμετοχής στις παρελάσεις και στις επίσημες πολιτιστικές γιορτές και τελετές.

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν Ιδρυτικά Μέλη, μπορούν να στείλουν το ονοματεπώνυμο και το e-mail τους μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021, για να τους αποσταλεί ο Τιμητικός Τίτλος του Ιδρυτικού Μέλους.

Η εκδήλωση του απολογισμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας 2021 θα γίνει σύντομα (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί).

Στην εκδήλωση αυτή θα προβληθεί ένα τελικό φιλμ από τα σπουδαιότερα γεγονότα σε όλο τον κόσμο και θα γίνει η απονομή των Τιμητικών Τίτλων των Ιδρυτικών Μελών.

Στο μεταξύ έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 (με ευέλικτη εορταστική περίοδο από 15 ως 20 Οκτωβρίου).

Παράλληλα, το Γραφείο Συντονισμού, με πρωτοβουλία του Γιώργου Φουντούλη σχεδιάζει πολλαπλές δράσεις.

Μία από αυτές τίθεται σε άμεση εφαρμογή και είναι η ίδρυση των World Guitar Schools σε περιοχές που δεν διδάσκεται η κιθάρα.

Το πρώτο World Guitar School ιδρύεται και θα λειτουργήσει από τον Νοέμβριο στην πόλη Αμπομέϊ Καλαβί, στο Μπενίν της Αφρικής, με στόχο την αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής στο Μπενίν.

Οι κιθαρίστες στο Μπενίν είναι όλοι αυτοδίδακτοι. Έχουν λατρεία για την κιθάρα και έλαβαν μέρος στην Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας με ξεχωριστό ενθουσιασμό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων