15/10/2021 15/10/2021 Με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός», υλοποιήθηκε η ιδέα και προσφορά του Γιώργου Γκέκου – Μαύρου και αναρτήθηκε φωτογραφία με τη μορφή του Μακρινιτσιώτη ήρωα του 1821 Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου στην είσοδο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Μακρινίτσα. Έτσι την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021...
15 Οκτωβρίου, 2021 - 18:46
Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2021 - 18:11

Παρουσίαση Πορτραίτου του ήρωα Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου

Διαδώστε:
Παρουσίαση Πορτραίτου του ήρωα Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου

Με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός», υλοποιήθηκε η ιδέα και προσφορά του Γιώργου Γκέκου – Μαύρου και αναρτήθηκε φωτογραφία με τη μορφή του Μακρινιτσιώτη ήρωα του 1821 Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου στην είσοδο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Μακρινίτσα. Έτσι την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 11.30, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του πορτραίτου του ήρωα.

Από τη στιγμή αυτή και μέσω του ενημερωτικού υλικού που συμπληρώνει την ενέργεια, θα έχουν στο εξής, πρώτα οι συμπατριώτες του και στη συνέχεια η μαθητιώσα νεολαία και όλοι οι πολίτες που επισκέπτονται το «Περιβαλλοντικό» στη Μακρινίτσα να γνωρίσουν τη δράση και την προσφορά του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου.

Η σεμνή εκδήλωση θα πλαισιωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου: “Η επιστροφή” του Γεώργιου Ι. Γκέκου, των Εκδόσεων ΚΑΠΟΝ, από τον Πασχάλη Δήμου, Εκπαιδευτικό, Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Η ιδέα γεννήθηκε από το βιβλίο του εμπνευστή Γιώργου Γκέκου, “Η Επιστροφή. Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα 1822/1823” το οποίο προέκυψε μετά την έρευνα που έκανε τα τελευταία χρόνια σε αρχεία Γερμανίας και Ελβετίας για την προσφορά των φιλελλήνων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Ήρθαν στο φως άγνωστα ντοκουμέντα που ανέφεραν αγωνιστές του Αλέξανδρου Υψηλάντη να επιστρέφουν στην Ελλάδα πεζή μέσω Ρωσίας, Πολωνίας, Γερμανίας, Ελβετίας και Γαλλίας, και με καράβια από τη Μασσαλία για το Αιγαίο. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το πείσμα τους για συνέχιση του αγώνα, οι τεράστιες απώλειες στην πορεία, η θερμή φιλική υποδοχή και μεγάλη υποστήριξη που είχαν από Γερμανούς και Ελβετούς πολίτες, και οι πολλές μαρτυρίες αγωνιστών που ήταν άγνωστες στην Ελλάδα και κατέγραψαν οι Ελβετοί, και δημοσίευσαν ήδη από το 1823.

Ο Γεώργιος Γκέκος είχε την ιδέα, ανέλαβε όλο το οικονομικό κόστος, και η «Μαγνήτων Κιβωτός» μαζί με το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας υλοποίησαν την πρότασή του.

Έτσι, από την προσεχή Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, όσοι επισκέπτονται τη Μακρινίτσα θα έχουν την ευκαιρία να δουν την κορνίζα με τη φωτογραφία του και να ενημερωθούν για τη δράση του.

Στη συνέχεια το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας σχεδιάζει να υλοποιήσει Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τη συμμετοχή της Μακρινίτσας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, που θα την παρουσιάσει ο ίδιος ο Γεώργιος Γκέκος.

O Γεώργιος Ι. Γκέκος, γεννήθηκε το 1940 στον Βόλο με ρίζες στην πόλη αυτή και στο Πήλιο. Η μητέρα του Μαρία Μαύρου, είναι απόγονος της μεγάλης Μακρινιτσιώτικης οικογένειας Μαύρου, ονομαστών Βυρσοδεψών. Σπούδασε στη Λοζάνη και τη Ζυρίχη, όπου έλαβε από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της πόλης το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Στο διδακτορικό του ασχολήθηκε (1969, Βραβείο του Πολυτεχνείου Ζυρίχης) με κβαντικές ιδιότητες των ακτίνων λέιζερ. Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας στην Ελλάδα αφοσιώθηκε σε ερευνητικά προγράμματα για θέματα εφαρμοσμένης φυσικής των λέιζερ. Ίδρυσε την πρώτη ερευνητική ομάδα τεχνολογίας ημιαγωγών λέιζερ του Πολυτεχνείου Ζυρίχης. Υφηγητής από το 1973 και τιτλούχος καθηγητής από το 1984 δίδαξε στο Πολυτεχνείο Ζυρίχης και σε ξένα πανεπιστήμια οπτική-ηλεκτρονική και εφαρμογές της. Εργάστηκε σε διεθνή προγράμματα έρευνας για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων οπτικο-ηλεκτρονικών κυκλωμάτων στις τηλεπικοινωνίες μεγάλου εύρους φάσματος.

Σχεδίασε και εγκατέστησε στην Ελβετία σε συνεργασία με την βιομηχανία την πρώτη ευρωπαϊκή ζεύξη με οπτικές ίνες για την μεταφορά προγραμμάτων τηλεοράσεως (1979). Από το 1985 ως το 1995 επικεντρώθηκε και σε προγράμματα διδασκαλίας και έρευνας σε χώρες υπό ανάπτυξη σε Ασία, Αφρική και Νότιο Αμερική. Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2005 επικεντρώθηκε σε ερευνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον τομέα των φωτονικών κυκλωμάτων. Προσκαλείται συχνά στην Ελλάδα για συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 επιστημονικά άρθρα αξιολογημένα από κριτές για τα οποία έγιναν πάνω από 3100 αναφορές. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Ζυρίχης (ΕΤΗ), επιστημονικός σύμβουλος, μέλος και επίτιμο μέλος διαφόρων οργανισμών. Στα ενδιαφέροντά του ανήκουν ιστορικά θέματα, το δυναμικό της ελληνικής διασποράς, ο ελβετικός φιλελληνισμός και οι Ελληνο-ελβετικές σχέσεις στον ρου των αιώνων.

Ερευνά τη διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στην Ελβετία και πτυχές του ελβετικού φιλελληνισμού που είχαν σημαντική επίδραση στην ελληνική ιστορία. Είναι παντρεμένος με την ψυχολόγο Μάριον-Σάντρα. Έχει δύο παιδιά. Ζει στην Ελβετία, στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων