18/09/2022 18/09/2022 Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, διά του προσφυγικού Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας, του φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» και των προσφυγικών Σωματείων της Ν. Ιωνίας. Στο επίκεντρο του εορταστικού διημέρου ήταν η μαρτυρική μορφή του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ μαρτυρικώς αναιρεθέντων...
18 Σεπτεμβρίου, 2022 - 20:47
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2022 - 20:48

Θεμελιώθηκε Ναός του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Νέα Ιωνία Μαγνησίας

Διαδώστε:
Θεμελιώθηκε Ναός του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Νέα Ιωνία Μαγνησίας

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, διά του προσφυγικού Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας, του φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» και των προσφυγικών Σωματείων της Ν. Ιωνίας. Στο επίκεντρο του εορταστικού διημέρου ήταν η μαρτυρική μορφή του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ μαρτυρικώς αναιρεθέντων κατά το Μικρασιατικό ολοκαύτωμα, Κληρικών και λαϊκών, εκατό χρόνια μετά το μαρτύριό τους.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκταρίου, συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Παρέστησαν οι Υφυπουργοί Παιδείας κ. Ζέτας Μακρή, και παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος, Αθανάσιος Λιούπης, Κώστας Μαραβέγιας και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τριών Μικρασιατικών Σωματείων της Ν. Ιωνίας και πλήθος πιστών.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αναγνώστηκε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική τραγωδία και τελέστηκε Μνημόσυνο για τα θύματα της Καταστροφής και τους πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας. Ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Ελευθερίας, στο προαύλιο του Ναού.

Θεμελίωση Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης

Το διήμερο των εκδηλώσεων κορυφώθηκε με την τελετή Θεμελίωσης Ιερού Ναού, επ’ ονόματι του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, στην συμβολή των οδών Προύσης και Εφέσου στα προσφυγικά της Ν. Ιωνίας, σε οικόπεδο που δώρισε ο Δήμος Βόλου. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος.

Ο Προϊστάμενος της Ευαγγελιστρίας και ψυχή των εκδηλώσεων Αρχιμ. Αμφιλόχιος Μήλτος αναφέρθηκε στο όνειρο των προσφύγων, επί σειρά ετών, να ανεγείρουν Ναό για τους Μάρτυρες του Μικρασιατικού Ολοκαυτώματος και στους αγώνες που απαιτήθηκαν για να φθάσει η ώρα το όνειρο να αρχίσει να υλοποιείται. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Mπέο για την προσωπική του συμβολή στην εξεύρεση και παραχώρηση του οικοπέδου και ευχήθηκε σύντομα ο Ναός να ανεγερθεί και να τελεστούν και τα Εγκαίνιά του.

Από την μεριά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος εξήρε τον αγώνα του π. Αμφιλοχίου, τον οποίο χαρακτήρισε «την καρδιά όλων των προσπαθειών, παιδί της Ν. Ιωνίας, που ο Άγιος τον άκουσε και υλοποιεί σήμερα το όνειρό του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δίπλα στον θεμέλιο λίθο τοποθετήθηκε σκεύος με χώμα από την πολύκλαυστη και αλησμόνητη Σμύρνη.

Πανηγυρικός Εσπερινός

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τους οποίους πλαισίωσαν πολλοί Κληρικοί μας, παρουσία πλήθους λαού, απογόνων, ως επί τω πλείστον, Μικρασιατών προσφύγων.

Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στον μέγα πολιτισμό των Ελλήνων της Ιωνίας, από την αρχαιότητα ήδη, στην ακμή του Χριστιανισμού, αφού εκεί γεννήθηκαν οι μεγάλοι Καππαδόκες Πατέρες και αναπτύχθηκε η Ορθόδοξη Θεολογία. Χαρακτήρισε «μελανή ιστορία την καταστροφή των Μικρασιατικών παραλίων, κατά την οποία άλλοι έχυσαν το αίμα τους μαρτυρικώς και άλλοι διεσπάρησαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, για να μην λησμονούμε ποτέ την θυσία των πατέρων μας».

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η αίγλη του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας στηρίχτηκε σε τρεις πυλώνες: στην πίστη στον Θεό, που μεταφύτευσαν στην μητέρα Ελλάδα, μεταφέροντας τα όσια και τα ιερά του τόπου τους. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αγάπη για την πατρίδα, εν ονόματι της οποίας δημιούργησαν τον μεγαλειώδη πολιτισμό τους. Ο τρίτος πυλώνας ήταν η αφοσίωση στην οικογένεια, που διέκρινε η συγκρότηση, η ενότητα, η αφοσίωση στην Παράδοση. Φέροντας τον λόγο του στα καθ’ ημάς, ο Σεβασμιώτατος στηλίτευσε την τάση του εθνομηδενισμού που επιχειρείται στην σύγχρονη Ελλάδα, αλλά και την διάλυση του οικογενειακού θεσμού στην εποχή μας, με την είσοδο ξενόφερτων προτύπων.

Κάλεσε, τέλος, όλους σε αυτοκριτική για την επισήμανση των λαθών, που οδήγησαν στην Καταστροφή και αναφέρθηκε στην μαρτυρική μορφή του Αγίου Χρυσοστόμου, ο οποίος έγινε πρότυπο Ιεράρχου, μη εγκαταλείποντας το ποίμνιό του και σηκώνοντας τον σταυρό του έως τέλους.

Καλλιτεχνική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Ακολούθησε μεγάλη επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, στο προαύλιο του Ναού, παρουσία των Υφυπουργών Παιδείας κ. Ζέτας Μακρή και παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, των Βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου και Αθανασίου Λιούπη, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τριών Μικρασιατικών Σωματείων της Ν. Ιωνίας, που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση. Η βραδιά ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Καθηγητού Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικού Γραμματέα του ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, ο οποίος μίλησε με θέμα «Το Μικρασιατικό ζήτημα 1915-1922».

Στη συνέχεια, τραγούδια της Σμύρνης απέδωσαν η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» και ο Γυναικείος χορός «Αι Άδουσαι», με σολίστ τον κ. Βασίλειο Αγροκώστα, καθηγητή Βυζ. Μουσικής και Πρωτοψάλτη της Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας. Αφηγητής ήταν ο Δ/ντής του Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία» Νίκος Βαραλής.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμώς όλους τους συντελεστές, εξήρε το γεγονός ότι στηρίχτηκε αποκλειστικά σε μουσικά σχήματα της Τοπικής μας Εκκλησίας και τόνισε ότι «στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης απαντούμε με την Παράδοση».

Φωτοστιγμές:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων