29/09/2022 29/09/2022 Τον «Χρυσό Σταυρό» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού θα απονείμει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος στον ξεχωριστό Αγιογράφο Ζαχαρία Καραφέργια, για τη μεγάλη προσφορά του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της τοπικής Εκκλησίας.  Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας κατά...
29 Σεπτεμβρίου, 2022 - 11:22
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2022 - 11:23

Τον “Χρυσό Σταυρό” θα απονείμει στον Αγιογράφο Ζαχαρία Καραφέργια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Διαδώστε:
Τον “Χρυσό Σταυρό” θα απονείμει στον Αγιογράφο Ζαχαρία Καραφέργια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Τον «Χρυσό Σταυρό» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού θα απονείμει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος στον ξεχωριστό Αγιογράφο Ζαχαρία Καραφέργια, για τη μεγάλη προσφορά του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της τοπικής Εκκλησίας.  Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων  Αναδρομικής Έκθεσης Αγιογραφίας και Βυζαντινής Ζωγραφικής του Ζαχαρία Καραφέργια.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του θεσμού, που από την ίδρυσή της, εφαρμόζει η Μαγνήτων Κιβωτός, να τιμά εν ζωή εξέχουσες προσωπικότητες. Η βράβευση «εν ζωή» επιφανών ανθρώπων της προσφοράς, της Τέχνης και του πολιτισμού, είναι μια πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, που υλοποιείται από τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης «Μαγνήτων Κιβωτός», για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Επιλέγεται να τιμηθούν «εν ζωή» πολύπλευρες προσωπικότητες που υπηρέτησαν με συνέπεια, γνώση και αξιοσύνη τους ευαίσθητους τομείς της Ελληνικής Παιδείας, τις Τέχνες και τα Γράμματα, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα και την προσωπική τους συμβολή στην Τέχνη, στην προσφορά, στη διαπαιδαγώγηση χιλιάδων Ελληνοπαίδων, και τέλος στην προαγωγή και διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος στον τομέα της δράσης τους.

Η αρχή έγινε με το μεγάλο δάσκαλο της συντήρησης των πολιτιστικών μας θησαυρών, τον Τάσο Μαργαριτώφ. Συνεχίστηκε με την απονομή του «Χρυσού Σταυρού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος» στον λόγιο, Εκπαιδευτικό, Ιστορικό, Ερευνητή και Συγγραφέα, αείμνηστο πλέον Κώστα Λιάπη, τον επίσης αείμνηστο Γιώργο Θωμά, τον Βολιώτη Εκπαιδευτικό και Συγγραφέα, Κωνσταντίνο Γανωτή, και τον διακεκριμένο ερευνητή της Μεσαιωνικής Μαγνησιακής Ιστορίας, Απόστολο Δ. Παπαθανασίου.

Αγιασμός στην Σχολή Αγιογραφίας

Η τιμητική εκδήλωση προγραμματίστηκε να συμπέσει με τον Αγιασμό των Μαθημάτων της Σχολής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης «Δια Χειρός», για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο και είναι μια ακόμη επιτυχημένη συνεργασία των δύο φορέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» και της «Μαγνήτων Κιβωτού», για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Η Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ξεκινάει και πάλι φέτος τα μαθήματά της στο γνώριμο χώρο της, οδού Αγίου Νικολάου 108, στο κέντρο της πόλεως του Βόλου. Η Σχολή παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για την τέχνη της εικονογραφίας. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα επαγγελματικής απασχολήσεως στους νέους που επιθυμούν ν’ ασχοληθούν με το αντικείμενο αυτό. Θα λειτουργήσουν τα τμήματα των επαγγελματιών, των ερασιτεχνών και το παιδικό τμήμα για παιδιά από 6 έως 18 ετών.

Τον αγιασμό ενάρξεως των μαθημάτων της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά θα τελέσει o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Την εκδήλωση, θα συντονίσει ο π. Δημήτριος Κατούνης, Διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας, ενώ στη ζωή και το έργο του τιμώμενου Αγιογράφου Ζαχαρία Καραφέργια θα αναφερθεί η Διευθύντρια Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, κ. Χρύσα Δραντάκη.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ώρες λειτουργίας 14.00 – 21.00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Ο Ζωγράφος – Αγιογράφος Ζαχαρίας Καραφέργιας

Γεννήθηκε στον Βόλο τον Δεκέμβριο του 1938. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με την αγιογραφία. Στη ζωγραφική έκανε ελεύθερες σπουδές στο εργαστήριο του ζωγράφου Δανιήλ Δανιήλ για 10 χρόνια.

Στην αγιογραφία μαθήτευσε κοντά στον διακεκριμένο αγιογράφο Κ. Γεωργακόπουλο, επί εικοσαετία και συνεργάστηκε μαζί του στην αγιογράφηση πολλών ναών στην Αθήνα όπως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, του Αγίου Δημητρίου Βύρωνα, του Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου καθώς και της Παναγίας Γλυκοφιλούσας στο Λουτράκι και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Κιάτου. Συνδέθηκε επίσης με τον Φώτη Κόντογλου, δάσκαλο του Κ. Γεωργακόπουλου, με τον οποίο και αποπεράτωσαν την αγιογράφηση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αχαρνών, όταν απεβίωσε ο μεγάλος καλλιτέχνης.

Στον Βόλο και στην περιοχή του, έχει αγιογραφήσει πολλούς ναούς. Τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας, το Ιερό Ναό Αναλήψεως Βόλου, του Αγίου Παντελεήμονα, των Αγίων Θεοδώρων, της Αγίας Αικατερίνης, το Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Βόλου, το εκκλησάκι του Αγίου Αποστόλου του Νέου στο Βόλο, της Αγίας Παρασκευής, τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σταγιατών, τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγριάς, τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μακρινίτσα Πηλίου, τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Άνω Βόλου, τον νάρθηκα του Ιερού Ναού του Αγίου Αποστόλου του Νέου στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου (βασισμένος σε φωτογραφικό υλικό του παλιού ναού που καταστράφηκε από το σεισμό αλλά διέσωσε ο φωτογραφικός φακός του Κ. Ζημέρη), και πολλούς άλλους ναούς.

Αγιογράφησε πλείστες φορητές εικόνες, τέμπλα, εικονοστάσια καθώς και το τέμπλο του Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου. Το 1986 αγιογράφησε το ναό του Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λουγδούνων στην πόλη της Μασσαλίας, καλεσμένος της εκεί Ελληνικής Κοινότητας.

Το 2006 καλεσμένος της Ελληνικής Κοινότητας Ζάμπιας Αφρικής και του τότε Μητροπολίτη Ιωακείμ, αγιογράφησε το παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως Ζάμπιας (Γέννηση της Θεοτόκου). Πραγματοποίησε 5 ατομικές εκθέσεις στον Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.

Συμμετείχε σε 4 Πανελλήνιες Εκθέσεις στο Ζάππειο, σε πολλές ομαδικές, στην Μπιενάλε Θρησκευτικής Τέχνης στη Φότζια Ιταλίας και στο Ισραήλ. Έργα του βρίσκονται σε δημόσια κτίρια, στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε ιδιωτικές συλλογές και εκπαιδευτήρια. Από το 1972 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδας, καθώς και μέλος Επιτροπής κρίσεως και κατατάξεως νέων μελών του Επιμελητηρίου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων