03/12/2022 03/12/2022 Δράμας Δωρόθεος: “Η Ενορία να μη χαρακτηρίζεται ως «Ενορία του Σαββατοκύριακου» αλλ’ όλης της εβδομάδος” – Καθόρισε τους βασικούς άξονες λειτουργίας του ποιμαντικού έργου και έθεσε ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των κληρικών και των οικογενειών τους  Στην πρώτη Ιερατική Σύναξη με τον νέο τους Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο συμμετείχαν την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, οι κληρικοί...
03 Δεκεμβρίου, 2022 - 11:13
Τελευταία ενημέρωση: 03/12/2022 - 11:21

«Μάχιμος» δήλωσε για τα ζητήματα των ενοριών ο Μητροπολίτης Δράμας στην πρώτη Ιερατική Σύναξη

Διαδώστε:
«Μάχιμος» δήλωσε για τα ζητήματα των ενοριών ο Μητροπολίτης Δράμας στην πρώτη Ιερατική Σύναξη

Δράμας Δωρόθεος: “Η Ενορία να μη χαρακτηρίζεται ως «Ενορία του Σαββατοκύριακου» αλλ’ όλης της εβδομάδος” – Καθόρισε τους βασικούς άξονες λειτουργίας του ποιμαντικού έργου και έθεσε ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των κληρικών και των οικογενειών τους 

Στην πρώτη Ιερατική Σύναξη με τον νέο τους Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο συμμετείχαν την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας .

Μετά τον Αγιασμό, ο Σεβασμιώτατος ανάπτυξε στο λόγο του τους κατευθυντηρίους άξονες ποιμαντικής δράσεως σύμφωνα με την Ενθρονιστήρια Ομιλία του.

Αναφέρθηκε πρώτα στην μέχρι σήμερα ιερατική του διαδρομή. Δήλωσε «μάχιμος», με την έννοια ότι γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα των Ενοριών και την αγωνία των ιερέων για τα ποικίλα καθημερινά προβλήματα.

Προτεραιότητα ο ιερείς και οι οικογένειες τους

Διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα γι’ αυτόν έχουν οι ιερείς και οι οικογένειές τους. Επιθυμεί να τους γνωρίσει προσωπικά έναν έναν αλλά και τις οικογένειές τους. Να συμμετέχει στις χαρές και τις λύπες τους. Αλλά και εκείνοι να τον επισκέπτονται για προσωπική επικοινωνία. Το Επισκοπείο δεν είναι Διοικητήριο αλλά το πατρικό τους σπίτι.

Παραλλήλισε τις σχέσεις Επισκόπου και Ιερέων με την λειτουργία της οικογένειας. Οι οικογενειακές σχέσεις επιβάλλουν τον καθορισμό ορίων και τον αντίστοιχο σεβασμό και υπακοή, χωρίς κατάργηση της ελευθερίας των προσώπων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος συνέστησε στους ιερείς ν’ αγαπούν την προσευχή, να μελετούν τον Λόγο του Θεού και πνευματικά βιβλία. Θύμησε τις πρωτοποριακές επιμορφωτικές ιερατικές Συνάξεις από τον μακαριστό Διονύσιο και υποσχέθηκε την επιμόρφωση των κληρικών με ανάλογες Συνάξεις.

Βασικός άξονας η λειτουργική ζωή

Καθόρισε ως δεύτερο άξονα της ποιμαντικής διακονίας την λατρευτική ζωή: την τέλεση των ιερών Ακολουθιών και την καθιέρωση της καθημερινής θείας Λειτουργίας στην πόλη της Δράμας. Επαίνεσε το έργο του προκατόχου του κυρού Παύλου για την ανακαίνιση και τον καλλωπισμό των Ιερών Ναών με τις άοκνες προσπάθειες των εφημερίων.

Ζήτησε από τους ιερείς, με αφορμή την τέλεση των ιερών Μυστηρίων (Γάμου, Βαπτίσεως, Κηδείας, Εξομολογήσεως), την ανάπτυξη ενοριακής συνειδήσεως.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την υπευθυνότητα που οφείλει να διακατέχει τους ιερείς για το Κήρυγμα της Κυριακής. Ζήτησε την επέκταση του ποιμαντικού έργου στους νέους και τα παιδιά, στη λειτουργία της Κατασκήνωσης, στο συνδυασμό τέλεσης Παρακλήσεως και Εσπερινού Κηρύγματος. Η Ενορία να μη χαρακτηρίζεται ως «Ενορία του Σαββατοκύριακου» αλλ’ όλης της εβδομάδος.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη δράσεων φιλανθρωπίας με την λειτουργία Συσσιτίου και Τράπεζας Αίματος. Ν’ αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τον εθελοντισμό στα Ενοριακά Φιλόπτωχα.

Ευχήθηκε στην Ηγουμένη της Μονής Αναλήψεως Σίψας

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος συμμετείχε στην ιερή Αγρυπνία η οποία τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Σίψας.

Παραβρέθηκε πλήθος πιστών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στην εορτάζουσα Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Πορφυρία «να τη διακρίνει η ταπείνωση και η αγάπη του Αγίου της, Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, η αρχοντιά και ο ελεύθερα σεβαστικός τρόπος προσεγγίσεως των ανθρώπων και των μοναζουσών κατά το παράδειγμα του Οσίου. Τα έτη της να είναι πολλά, ευφρόσυνα και υγιεινά».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων