31/08/2020 31/08/2020 Την πληροφορία για την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκου Δένδια στην Αλβανία και συγκεκριμένα στα Τίρανα την ερχόμενη εβδομαδά σχολίασε με δηλώσεις του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας τονίζοντας ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο Χωρών είναι ευπρόσδεκτος αλλά κρούει τον κώδωνα στον υπουργό ότι στην ατζέντα θα...
31 Αυγούστου, 2020 - 18:01

“Να πατήσει πόδι” ο κ. Δένδιας κατά την επίσκεψη στα Τίρανα

Διαδώστε:
“Να πατήσει πόδι” ο κ. Δένδιας κατά την επίσκεψη στα Τίρανα

Την πληροφορία για την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκου Δένδια στην Αλβανία και συγκεκριμένα στα Τίρανα την ερχόμενη εβδομαδά σχολίασε με δηλώσεις του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας τονίζοντας ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο Χωρών είναι ευπρόσδεκτος αλλά κρούει τον κώδωνα στον υπουργό ότι στην ατζέντα θα έπρεπε να είναι τα δικαιώματα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών τα οποία όπως αναφέρει “ο Ράμα όχι μόνο δεν σέβεται, αλλά ασύστολα και αδίστακτα καταπατεί” ενώ στη συνέχεια διερωτάται: “Διότι, εάν υποθέσουμε ότι επιτυγχάνεται η οριοθέτηση των υδάτων και της Α.Ο.Ζ., αλλά η Αλβανία δεν αλλάξη τακτική έναντι των Βορειοηπειρωτών, ποιο θα είναι το όφελος;”

“Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Δένδιας ας μη παρασυρθή από χαμόγελα και απλόχερες υποσχέσεις της γείτονος. Κατά το κοινώς λεγόμενο, αν χρειασθή «να πατήση πόδι»” καταλήγει τις δηλώσεις του ο Σεβασμιώτατος.

Διαβάστε τις δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου: 

«Δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο Αθηναικό Τύπο η πληροφορία, ότι την προσεχή εβδομάδα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επισκεφθή τα Τίρανα, όπου θα έχη συζητήσεις με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο διάλογος μεταξύ των δύο Χωρών (Ελλάδος – Αλβανίας) είναι κατ’ αρχήν ευπρόσδεκτος. Μας προκάλεσε, όμως, κάποια ανησυχία η πληροφορία, ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο των οποίων, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, θα είναι η οριστικοποίηση των λεπτομερειών σχετικά με την συμφωνία οριοθετήσεως των υδάτων και τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) μεταξύ των δύο χωρών. Στην συνέχεια γίνεται λόγος για την de jure κατάργηση του νόμου περί εμπολέμου καταστάσεως, καθώς και διάφορα άλλα ζητήματα, ενώ τελευταία είναι η βελτίωση της καταστάσεως της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, όπως και τα … δικαιώματα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα!

Όμως, κατά την γνώμη μας, το πρώτο θέμα που θα πρέπη να συζητηθή είναι τα δικαιώματα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, τα οποία – όπως όλοι γνωρίζουν – ο Ράμα όχι μόνο δεν σέβεται, αλλά ασύστολα και αδίστακτα καταπατεί. Διότι, εάν υποθέσουμε ότι επιτυγχάνεται η οριοθέτηση των υδάτων και της Α.Ο.Ζ., αλλά η Αλβανία δεν αλλάξη τακτική έναντι των Βορειοηπειρωτών, ποιο θα είναι το όφελος;

Γι’ αυτό μας φαίνεται παράξενη έως ύποπτη η χαρά των αλβανικών Μ.Μ.Ε., αφού λέγεται ότι η «Ελληνική επιθετική διπλωματία στην περιοχή θα αποφέρη τα σχετικά «δώρα» για την Αλβανία». Άραγε ποια «δώρα» ονειρεύονται οι γείτονες;

Είναι κατανοητό, ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίση την Τουρκία και το φιλοπολεμικό της μένος, γι’ αυτό ίσως προσπαθεί να επιλύση διάφορα προβλήματα με άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία. Αυτό, όμως, επ’ ουδενί λόγω πρέπει να γίνη εις βάρος των αδελφών Βορειοηπειρωτών. Κι’ όπως τονίζαμε σε πρόσφατες δηλώσεις μας, εάν η Αλβανία συνεχίση να παραβιάζη τα δικαιώματα των εκείσε Ελλήνων, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να γίνη μέλος της Ευρωπαικής Ενώσεως.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Δένδιας ας μη παρασυρθή από χαμόγελα και απλόχερες υποσχέσεις της γείτονος. Κατά το κοινώς λεγόμενο, αν χρειασθή «να πατήση πόδι». Μόνο αυτή την γλώσσα καταλαβαίνουν οι Αλβανοί. Ας μείνη σταθερός και ανυποοχώρητος. Ας προσέξη δε και το ζήτημα των εγκληματιών «Τσάμηδων», τους οποίους υπογείως παρακινεί η Αλβανία σε παράλογες και ανιστόρητες διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδος. Τέλος, στην Ελλάδα δεν υπάρχει «αλβανική μειονότητα». Σε όσους δεν αρέσει εδώ, ας επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Διαφορετικά, υπάρχει φόβος να δημιουργηθή πρόβλημα εκ του μηδενός. “Οι καιροί ου μενετοί”».

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων