28/05/2019 28/05/2019 Την Δευτέρα 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών (παλαιά Μητρόπολη) η καθιερωμένη για το τέλος του διδακτικού έτους Αναστάσιμη Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Στο πρώτο μέρος της Εκδήλωσης μαθητές από τα τμήματα Σχολής παρουσίασαν αναστάσιμους ύμνους υπό την διεύθυνση των καθηγητών τους. ...
28 Μαΐου, 2019 - 21:21

Αναστάσιμη Μουσική Εκδήλωση στα Γιαννιτσά

Διαδώστε:
Αναστάσιμη Μουσική Εκδήλωση στα Γιαννιτσά

Την Δευτέρα 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών (παλαιά Μητρόπολη) η καθιερωμένη για το τέλος του διδακτικού έτους Αναστάσιμη Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Στο πρώτο μέρος της Εκδήλωσης μαθητές από τα τμήματα Σχολής παρουσίασαν αναστάσιμους ύμνους υπό την διεύθυνση των καθηγητών τους.  Έψαλλαν οι μαθητές των τμημάτων: της Αριδαίας υπό την διεύθυνση του κ. Απόστολου Χατζηγρηγορίου, Λαμπαδαρίου του Ι. Ναού Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας, των Γιαννιτσών υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Κανδηλάκη, Πρωτοψάλτου του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών, της Έδεσσας, υπό την διεύθυνση του Αρχιδιακόνου της Ι. Μητροπόλεως Χερουβείμ Τσίνογλου και της Κρύας Βρύσης και Σκύδρας, υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννη Εμμανουηλίδη, Πρωτοψάλτου του Ι. Ναού Αγ. Στεφάνου Σκύδρας.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έψαλε ο μεγάλος Βυζαντινός Χορός της Σχολής, αποτελούμενος από καθηγητές της Σχολής, ιεροψάλτες και προχωρημένους μαθητές όλων των τμημάτων υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Πρωτοψάλτου κ. Αριστοτέλη Βογιατζόγλου. Παρουσίασε το γνωστό αναστάσιμο δοξαστικό «Αναστάσεως ημέρα» σε ήχο πλ. Α΄ και αργό μέλος του διδασκάλου Χρυσάφου του Νέου με απόσπασμα του ομοήχου κρατήματος, που το συνοδεύει.
Τον ύμνο σχολίασε θεολογικά και μουσικολογικά ο Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης (δρ.Θ.),Υπεύθυνος Τύπου της Ι. Μητροπόλεως και μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Σχολής, ο οποίος παρουσίασε την Εκδήλωση.

Κατά το πέρας της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ιδρυτής της Σχολής, απένειμε τίτλους σπουδών στους αποφοίτους του έτους 2018. Κατά την σύντομη ομιλία του εξήρε τον σπουδαίο ρόλο της υμνολογίας στην μετάδοση της δογματικής διδασκαλίας και γενικά της ορθοδόξου θεολογίας καθώς και την δύναμη του εκκλησιαστικού μέλους, το οποίο χρησιμοποίησαν οι πατέρες της Εκκλησίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιρροή των αιρέσεων. Ευχαρίστησε επίσης όλους τους συντελεστές της επιτυχημένης πορείας της Σχολής: Τον πρώτο της Διευθυντή, Άρχοντα Υμνωδό της Μ.τ.Χ. Εκκλησίας κ. Αντώνιο Πατρώνα, τον νυν διευθυντή κ. Αριστοτέλη Βογιατζόγλου, του καθηγητές και τα μέλη της Διοικούσας Τριμελούς Επιτροπής, Αρχιμ. Στέφανο Δέβρελη, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, Πρωτοπρ. Ελευθέριο Χαραλαμπίδη, Υπεύθυνο Τύπου και καθηγητή της Σχολής και κ. Αθανάσιο Δημητρίου, Λογιστή της Ι. Μητροπόλεως. Τέλος ευχαρίστησε και το πολυπληθές ακροατήριο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης πολλοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και εκτός αυτής, ο βουλευτής Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Δείτε φωτογραφίες εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων