11/09/2019 11/09/2019 Επίκαιρο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, επί τη ενάρξει της νέας σχολικής χρονιάς, όπου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Όπως είναι μάταιο και ανώφελο να τρέφουμε και να στολίζουμε ένα σώμα από το οποίο έχει φύγει η ψυχή του, διότι είναι πλέον νεκρό, έτσι δεν ωφελούν οι γνώσεις και τα μαθήματα τους...
11 Σεπτεμβρίου, 2019 - 12:28

“Δεν ωφελούν οι γνώσεις, όταν λείψουν τα χριστιανικά ιδανικά”

Διαδώστε:
“Δεν ωφελούν οι γνώσεις, όταν λείψουν τα χριστιανικά ιδανικά”

Επίκαιρο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, επί τη ενάρξει της νέας σχολικής χρονιάς, όπου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Όπως είναι μάταιο και ανώφελο να τρέφουμε και να στολίζουμε ένα σώμα από το οποίο έχει φύγει η ψυχή του, διότι είναι πλέον νεκρό, έτσι δεν ωφελούν οι γνώσεις και τα μαθήματα τους μαθητές, όταν λείψουν από αυτούς τα χριστιανικά ιδανικά”.

 

Αγαπητοί μου μαθητές και διδάσκαλοι·

Με την χάρη και το έλεος του Θεού ξεκινά σήμερα η φετινή σχολική χρονιά. Όπως κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, θα ήθελα να καταθέσω στην αγάπη σας μερικές σκέψεις και παραινέσεις. Αναμφίβολα η παιδεία και η μόρφωση είναι απαραίτητο εφόδιο, το οποίο έχει ανάγκη και το δικαιούται κάθε παιδί και νέος. Χωρίς όμως τα χριστιανικά ιδανικά κάθε μάθηση και γνώση αποδεικνύεται μάταιη και κούφια. Όπως είναι μάταιο και ανώφελο να τρέφουμε και να στολίζουμε ένα σώμα από το οποίο έχει φύγει η ψυχή του, διότι είναι πλέον νεκρό, έτσι δεν ωφελούν οι γνώσεις και τα μαθήματα τους μαθητές, όταν λείψουν από αυτούς τα χριστιανικά ιδανικά.

Έλεγε ένας σοφός και άγιος άνθρωπος του 20ου αιώνος ότι «τα χριστιανικά ιδανικά είναι το φυσικό στοιχείο μέσα στο οποίο πρέπει να ζουν και να κινούνται οι νέοι. Οι νέοι είναι, μπορεί να πει κανείς, πλασμένοι για τα χριστιανικά ιδανικά και τα χριστιανικά ιδανικά πάλι είναι ταιριασμένα γι’ αυτούς, την ψυχοσύνθεσή τους, την ιδιοσυγκρασία τους. Τίποτε φυσικότερο από μια νεανική ψυχή να ζει με χριστιανικά ιδανικά και τίποτε πάλι περισσότερο αφύσικο να είναι αποξενωμένη απ’ αυτά».

Ως Επίσκοπος και Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, εύχομαι με όλη μου την καρδιά σε όλους τους δασκάλους και τις δασκάλες, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες, τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας να στολίζουν τις ψυχές τους με τα χριστιανικά ιδανικά, για να έχουν αληθινή αξία οι γνώσεις τους, να ευτυχήσουν στην ζωή τους και να αποκτήσουν την αιώνια ζωή.

Προς Θεόν Ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων