08/08/2021 09/08/2021 Εορτάσθηκε πανηγυρικά η ιερά μνήμη του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης στον ιερό καθεδρικό ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, την οποία και διηκόνησε θεαρέστως ως Αρχιερεύς ο εορταζόμενος Άγιος. Στον εορτασμό μετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ατλάντας (ΗΠΑ) Αλέξιος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Σιατίστης κ. Αθανάσιος και ο ποιμενάρχης της...
08 Αυγούστου, 2021 - 15:14
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2021 - 21:24

Εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Καλλινίκου στην Έδεσσα

Διαδώστε:
Εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Καλλινίκου στην Έδεσσα

Εορτάσθηκε πανηγυρικά η ιερά μνήμη του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης στον ιερό καθεδρικό ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, την οποία και διηκόνησε θεαρέστως ως Αρχιερεύς ο εορταζόμενος Άγιος.

Στον εορτασμό μετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ατλάντας (ΗΠΑ) Αλέξιος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Σιατίστης κ. Αθανάσιος και ο ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης κ. Ιωήλ καθώς και πλειάδα κληρικών μεταξύ των οποίων και οι Πρωτοσύγκελλοι των Ι. Μητροπόλεων Ναυπάκτου Αρχιμ. Καλλίνικος και Εδέσσης Αρχιμ. Στέφανος.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 7 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Καλλινίκου και στην συνέχεια τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σιατίστης, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο υπογραμμίζοντας τις αρετές και την ποιμαντική προσφορά του εορταζομένου Αγίου.

 

 

Την ημέρα της εορτής, Κυριακή 8 Αυγούστου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στον οποίον χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, και στην συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ατλάντας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου παραλληλίζοντας την προσωπικότητα του Αγίου Καλλινίκου με αυτή του συμπατριώτου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τον οποίον ευλαβείτο ιδιαίτερα και στην ανακήρυξη της αγιότητας του οποίου συνέβαλε ενεργά ο άγιος Καλλίνικος.. Κατά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ευλογήθηκε και το κόλλυβο του Αγίου.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε και επήνεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ για ό,τι έκανε προς τον σκοπό της ανακηρύξεως του αγίου Καλλινίκου αλλά και για ό,τι συνεχίζει να κάνη για την καθιέρωση της λαμπρής μνήμης του και με επίκεντρο την Έδεσσα, αλλά και σε άλλες Ιερές Μητροπόλεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μεταξύ αυτών των ενεργειών είναι η κατασκευή μεγαλοπρεπέστατου προσκυνηταρίου για την εικόνα και μια λειψανοθήκη του αγίου Καλλινίκου, οι λειψανοθήκες για την τιμία κάρα και το χέρι του Αγίου, η διάδοση των λειψάνων του σε άλλες Ιερές Μητροπόλεις, κλπ.

Στις ιερές ακολουθίες παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δ. Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Δήμαρχος Θέρμου (της ιδιαίτερης πατρίδος του Αγίου) κ. Σ. Κωνσταντάρας, οι βουλευτές Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης και Β. Βασιλειάδης, ο Στρατηγός Διοικητής της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας Υποστράτηγος Γ. Χατζηγεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων