30/05/2022 30/05/2022 Το απόγευμα της Κυριακής, 29 Μαΐου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ζίχνης, έλαβε χώρα η πρώτη θεματική εσπερίδα του κύκλου εκδηλώσεων-ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου, με γενικό τίτλο « Ἀναγινώσκοντας τὴν Ἱστορίαν μετὰ τῶν Ἐθνοϊερομαρτύρων. 100 χρόνια ἀπὸ τὴν Μικρασιατικὴ Καταστροφή». Η εσπερίδα ξεκίνησε προσευχητικά, με την υποδοχή τοῦ Σταυροῦ Ευλογίας...
30 Μαΐου, 2022 - 12:57

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στην Ι.Μ. Ζιχνών και Νευροκοπίου

Διαδώστε:
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στην Ι.Μ. Ζιχνών και Νευροκοπίου

Το απόγευμα της Κυριακής, 29 Μαΐου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ζίχνης, έλαβε χώρα η πρώτη θεματική εσπερίδα του κύκλου εκδηλώσεων-ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου, με γενικό τίτλο « Ἀναγινώσκοντας τὴν Ἱστορίαν μετὰ τῶν Ἐθνοϊερομαρτύρων. 100 χρόνια ἀπὸ τὴν Μικρασιατικὴ Καταστροφή».

Η εσπερίδα ξεκίνησε προσευχητικά, με την υποδοχή τοῦ Σταυροῦ Ευλογίας που χρησιμοποιούσε και ο Άγιος Εθνοϊερομάρτυς, Χρυσόστομος, εκ του σκευοφυλακίου του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Πρώτης. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος˙ το σχετικό μήνυμα της Ιεράς Συνόδου ανέγνωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος.

Κύριος ομιλητής κατά την εσπερίδα της 29ης Μαΐου ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, με θέμα την παρουσία και δράση του αγίου εθνοϊερομάρτυρος, Χρυσοστόμου ως μητροπολίτου Δράμας, Ζιχνών και Φιλίππων και εξάρχου Νευροκοπίου από το 1902 έως και το 1910 και έπειτα Μητροπολίτου Σμύρνης.

Στην μεστή, τεκμηριωμένη, κατανοητή και συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, ο μικρασιατικής καταγωγής Καθηγητής κ. Καραθανάσης, εκκινώντας με συγκίνηση από το γεγονός ότι οι δικοί του συγγενείς στην Μικρασία «ασπάζονταν την τιμία χείρα του Χρυσοστόμου Σμύρνης», ανέπτυξε με δόκιμο και εύληπτο τρόπο την πολύπτυχη δραστηριότητα του Αγίου Χρυσόστόμου στην δική μας μητροπολιτική περιφέρεια και απαρίθμησε τα βάσανα, τους κόπους και τους πόνους του˙ περιέγραψε συγκυρίες και ιστορικά γεγονότα και εξήγησε στο ακροατήριο τους δια του εν λόγω αγίου ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ της Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου και της Μικρασίας εν γένει, διδάσκοντας και ενθουσιάζοντας τους συμμετέχοντες.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία για τον εορτάζοντα την 29η Μαϊου, Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα Ευθύμιο, Επίσκοπο Ζήλων και Μπάφρας, υπό του αρχιμανδρίτου π. Βασιλείου Δ. Κορώση, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Σκοπός των ομιλιών, όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος στην καταληκτήρια ομιλία, εκφράζοντας προς τον Καθηγητή κ. Καραθανάση εγκάρδιες ευχαριστίες εκ μέρους όλης της Μητροπόλεως για την επιστημονική, διδακτική, συγκινητική και διαφωτιστική παρουσίασή του, είναι η γνώση του βίου και η τιμή των αγίων εθνοϊερομαρτύρων, Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Δράμας, Ζιχνών και Φιλίππων και εξάρχου Νευροκοπίου από το 1902 εως και το 1910 και μετέπειτα Σμύρνης και Ευθυμίου, Επισκόπου Ζήλων-Μπάφρας˙ η μίμηση της πίστης και του θάρρους των, καθώς και η γνώση της ιστορίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας των χωριών και των ανθρώπων αυτής κατά τον εικοστό αιώνα και η απόδοση σεβασμού προς τους μακαρίους πρόσφυγες πατέρες και μητέρες από τις εστίες της Ανατολικής Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αισθήματα χαράς, πάλι προσευχητικά ο Σεβασμιώτατος επισφράγισε την έκφραση ευχών και ευχαριστιών με την ανάγνωση της ευχής του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου, του από Ζιχνών και Νευροκοπίου, «ἐπὶ τῇ ἀνακυρήξει τῆς ἁγιότητος τοῦ Ἱεράρχου Σμύρνης Χρυσοστόμου καὶ τῶν σὺν αὐτῷ τελειωθέντων [1992]», επικαλούμενος τις πρεσβείες των αγίων προς σωτηρίαν όλων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων