09/05/2023 09/05/2023 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σήμερα Τρίτη 9 Μαΐου 2023, τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνοις. Στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό που βρίσκεται στον τόπο που μαρτύρησε ο Άγιος, λίγο έξω από το χωριό Βούναινα, στα όρια των νομών Λάρισας και Καρδίτσας, τελέστηκε το πρωί Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντων του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος...
09 Μαΐου, 2023 - 15:50
Τελευταία ενημέρωση: 09/05/2023 - 16:37

Η Εορτή του Αγίου Νικολάου του Εν Βουνένοις στα Βούναινα

Διαδώστε:
Η Εορτή του Αγίου Νικολάου του Εν Βουνένοις στα Βούναινα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σήμερα Τρίτη 9 Μαΐου 2023, τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνοις. Στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό που βρίσκεται στον τόπο που μαρτύρησε ο Άγιος, λίγο έξω από το χωριό Βούναινα, στα όρια των νομών Λάρισας και Καρδίτσας, τελέστηκε το πρωί Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντων του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε και φέτος στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσει τον τάφο και τεμάχιο από το Ιερό Λείψανο του Αγίου.

Ο Βίος του Αγίου

Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος γεννήθηκε στα μέρη της Ανατολής από γονείς ευσεβείς και ενάρετους.
Όταν ενηλικιώθηκε κατατάχθηκε στον Αυτοκρατορικό Στρατό, με το αξίωμα του Δούκα, γυμνάζοντας τους στρατιώτες του, στο να είναι γενναίοι και ατρόμητοι πολεμιστές, κυρίως όμως τους νουθετούσε και τους δίδασκε να πιστεύουν στον Θεό, να προσεύχονται, να μην αδικούν ποτέ κανέναν και να ζητούν από τον Χριστό να τους δίνει δύναμη για να πολεμούν τους εχθρούς. Δεν ήταν όμως μόνο οι εξωτερικοί εχθροί που έπρεπε να αντιμετωπίσουν, αλλά και οι διάφορες εξεγέρσεις που συνέβαιναν στο εσωτερικό της Αυτοκρατορίας.
Σε μία τέτοια εξέγερση εστάλη ο Νικόλαος, από τον Αυτοκράτορα Λέοντα τον Ίσαυρο τον Εικονομάχο, για να επιβληθεί στους εξεγερθέντες και να επαναφέρει την ειρήνη και την ευστάθεια. Στην επιχείρηση αυτή είδε να χύνεται άδικα ανθρώπινο αίμα και να χάνονται ψυχές. Φοβούμενος μήπως κι εκείνος χάσει την ζωή του μα κυρίως την ψυχή του, συνοδευόμενος από δώδεκα στρατιώτες του, αποσύρθηκαν στα Βούναινα της Θεσσαλίας, όπου κατοικούσαν αρκετοί ασκητές κοντά στους οποίους έζησαν ασκητικά με νηστείες, αγρυπνίες και αδιάλειπτη προσευχή.
Όταν οι Άβαροι κατέφθασαν στην Θεσσαλία σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή στο βάρβαρο πέρασμα τους, συνέλαβαν τον Νικόλαο και τους στρατιώτες του, τους οποίους κατέσφαξαν. Τον Νικόλαο προσπάθησαν με υποσχέσεις και κολακείες να τον πείσουν να αρνηθεί την πίστη του αλλά δεν τα κατάφεραν. Αφού τον κατατρύπησαν με το ίδιο το κοντάρι του στη συνέχεια απέκοψαν την Τιμία Του Κεφαλή στις 9 Μαΐου του 720 μ.Χ και το νεανικό αίμα του πότισε άφθονα την Θεσσαλική γη.
Στο σημείο της σφαγής εγκατέλειψαν οι Άβαροι το Σώμα του Αγίου, όπου μετά από πολλά χρόνια το βρήκε ακέραιο και ευωδιάζον κάποιος άρχοντας Ευφημιανός, ο οποίος γιατρεύθηκε από την ασθένεια της λέπρας που έπασχε και αφού το ενταφίασε, έκτισε εκεί Ναό στο όνομα του Οσιομάρτυρα.

Τα δέντρα που βγάζουν αίμα

Από τα δέντρα στα οποία δέθηκε και βασανίσθηκε ο Άγιος ρέει ένα κόκκινο υγρό το οποίο ονομάζεται «Αίμα».
Το υγρό αυτό όταν χρησιμοποιείται με πίστη και εμπιστοσύνη στον Οσιομάρτυρα έχει ιαματικές ιδιότητες και επιτελεί θαύματα σε πάσχοντες από δερματικές παθήσεις και κεφαλοπονία. Εξ’ άλλου τα τάματα, τα χρυσαφικά και τα αφιερώματα που στολίζουν το Εικόνισμα Του, εκπροσωπούν τα τα Θαύματα και τις ευεργεσίες που επιτέλεσε και επιτελεί σε εκείνους που τον επικαλέσθηκαν και τον επικαλούνται.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων