11/12/2023 11/12/2023 Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, με μεγάλη επιτυχία, η πρώτη Σύναξη για τους κατηχητές και τις κατηχήτριες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, με την παρουσία και των υπευθύνων ιερέων του Τομέα Νεότητος και των Κατηχητικών Συνάξεων των Ενοριών. Αρχικά, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού και ευλόγησε τους παρευρισκομένους, ενώ...
11 Δεκεμβρίου, 2023 - 20:14
Τελευταία ενημέρωση: 11/12/2023 - 20:31

Σύναξη Κατηχητών και του Τομέα Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

Διαδώστε:
Σύναξη Κατηχητών και του Τομέα Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, με μεγάλη επιτυχία, η πρώτη Σύναξη για τους κατηχητές και τις κατηχήτριες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, με την παρουσία και των υπευθύνων ιερέων του Τομέα Νεότητος και των Κατηχητικών Συνάξεων των Ενοριών.

Αρχικά, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού και ευλόγησε τους παρευρισκομένους, ενώ στη συνέχεια κατόπιν σύντομου χαιρετισμού που απηύθυνε, στον οποίο μετέφερε προς όλους και τις θερμές πατρικές ευχές του Παναγιωτάτου Προκατόχου του, γέροντος Μητροπολίτου κ. Ανθίμου, έδωσε τον λόγο στον Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Γιάγκου, για να πραγματοποιήσει την κύρια εισήγηση της Συνάξεως.

Στην ομιλία του, ο π. Βαρνάβας, έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για το ποιμαντικό έργο στον Τομέα της Νεότητος και αναφέρθηκε στην καινούρια αρχή που σηματοδοτεί η παρουσία του νέου Επισκόπου στην τοπική Εκκλησία, ως εφαλτήριο επανεκκίνησης και ανανέωσης της δραστηριότητος, αλλά και της διάθεσης των ανθρώπων.

Αναφέρθηκε στην θεμελιακή σημασία για την Εκκλησιολογία της συγκεκριμένης διακονίας, ως έργου ιεραποστολικού, αλλά και στην χριστοκεντρικότητα που οφείλει να χαρακτηρίζει την εν λόγω προσπάθεια, καθώς «τά πάντα καί ἐν πᾶσι Χριστός».

Τόνισε την θεμελιώδη και οργανική σημασία της Ενότητας, την σχέση της κατήχησης με την σημερινή πραγματικότητα και την θεολογική γνώση ως κατάρτιση, αλλά και ως εμπειρία του Θεού μέσα στα Μυστήρια της Εκκλησίας.

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Παναγιώτατος, ο οποίος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον π. Βαρνάβα για την σύνολη διακονία του στον ευαίσθητο Τομέα της Νεότητος, αλλά και για την οργάνωση της χθεσινής εκδήλωσης, με λόγο πατρικό, ζεστό και διεισδυτικό, άγγιξε τις ψυχές των νέων αναλύοντας, εξηγώντας και παραθέτοντας την εμπειρία της Εκκλησίας μας σχετικά με την κατήχηση των ηλικιακά νεοτέρων μελών της. Ιδιαίτερα επεσήμανε την ανάγκη συνάντησης και αλληλογνωριμίας των συμμετεχόντων υπευθύνων και δραστηριοποιουμένων στην εν λόγω διακονία, καθώς και της πνευματικής τροφοδοσίας όλων, τόσο μέσα από τον προσωπικό αγώνα της άσκησης, του αγώνα κατά των παθών και του αγιασμού, όσο και της εν Χριστώ μυστηριακής ζωής ως μελών της Εκκλησίας. Κατέθεσε τις σκέψεις και τον οραματισμό του, όπως και πρακτικές προτάσεις και ιδέες για την αρτιότερη λειτουργία των νεανικών Συνάξεων και την ευόδωση των στόχων τους.

Τέλος, ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, όπου όλοι είχαν την δυνατότητα να καταθέσουν προσωπικές σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις.

Η ευλογημένη αυτή Σύναξη που, κατά κοινή ομολογία, διεξήχθη σε κλίμα ζωντάνιας και ενθουσιασμού, λόγω της παρουσίας δεκάδων νέων ανθρώπων, συναχθέντων μάλιστα με την βεβαιότητα της παρουσίας Εκείνου που υποσχέθηκε ότι «οὗ γάρ εἰσιν δύο ἢ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τὸ ἐμὸν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν», κατεκλείσθη υπό του Παναγιωτάτου με λόγους προτρεπτικοὺς και ενθαρρυντικούς, την επίδοση σε όλους τους συμμετέχοντες των διοριστηρίων τους, την λήψη αναμνηστικής, οικογενειακής φωτογραφίας και του καθιερωμένου κεράσματος.

Περισσότερες φωτογραφίες από τη Σύναξη στο άλμπουμ:

2023.12.11 Αγιασμός κατηχητικής περιόδο 2023-2024 - Επίδοση διοριστηρίων εγγράφων

Σημειώνεται ότι ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, από την ημέρα της Ενθρόνισής του έχει δεχθεί αρκετούς νέους ανθρώπους στο Γραφείο του, μαθητές Σχολείων, παιδιά Κατηχητικών Συνάξεων και Ενοριακών δραστηριοτήτων κ.ο.κ., στις επισκέψεις του στις Ενορίες έχει ήδη αρχίσει την επικοινωνία του με τις νέες και τους νέους της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ έχει ήδη προγραμματίσει την επίσκεψή του στην Νεανική Σύναξη του υπευθύνου Νεότητος π. Βαρνάβα και σε άλλες κατηχητικές Συνάξεις κ.λπ. δραστηριότητες.

Περισσότερες φωτογραφίες από τις επισκέψεις στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο:
2023.12.09 Επισκέψεις στη Ι.Μ.Θ.

Περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψη του Γενικού Λυκείου Δροσιάς Χαλκίδας:

2023.12.05 Επίσκεψη Γενικού Λυκείου Δροσιάς Χαλκίδας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων