19/09/2021 19/09/2021 Επιμνημόσυνη Δέηση τέλεσε χθες, Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παντειχίου Αυλίδος, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις αλησμόνητες πατρίδες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας (και Αυλίδας) κ. Γεώργιος. Αμέσως μετά, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, που παρέστη στην εκδήλωση του Συλλόγου των απανταχού Παντειχιανών «Ο Άγιος Γεώργιος», κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώον...
19 Σεπτεμβρίου, 2021 - 14:29
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2021 - 14:15

Επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Θηβών για τους Μικρασιάτες

Διαδώστε:
Επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Θηβών για τους Μικρασιάτες

Επιμνημόσυνη Δέηση τέλεσε χθες, Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παντειχίου Αυλίδος, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις αλησμόνητες πατρίδες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας (και Αυλίδας) κ. Γεώργιος. Αμέσως μετά, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, που παρέστη στην εκδήλωση του Συλλόγου των απανταχού Παντειχιανών «Ο Άγιος Γεώργιος», κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώον της Κοινότητας.

«Σήμερα είναι ημέρα μεγάλης μνήμης. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας πριν από περίπου 100 χρόνια, υπήρξαν ουσιαστικά πιόνια σε μια διπλωματική σκακιέρα των μεγάλων της Ευρώπης τότε. Βασανισμένοι, προδομένοι, ταλαιπωρημένοι, ουσιαστικά εξαθλιωμένοι, αλλά θαρραλέα ηττημένοι, τράβηξαν τον μακρινό δρόμο της προσφυγιάς.

Στο δισάκι τους είχαν τις ευχές των παππούδων τους και τις Άγιες εικόνες των προστατών τους. Με αυτά πορεύτηκαν κι ήρθαν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Με ισχυρά θεμέλια την αγάπη για την Ελλάδα και τον Χριστιανισμό και την αξία τους, ρίζωσαν και δίδαξαν. Δίδαξαν πολιτισμό, ήθη κι έθιμα, φιλοξενία.

Είστε άξιοι συνεχιστές τους, όπως οφείλετε να είστε. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, αλλά κυρίως η απόδοση τιμών με τον τρόπο της ζωής μας, είναι αυτά που κρατούν τους προγόνους στην αθανασία. Αυτό είναι πολιτισμός. Αυτό είναι ιστορία», ανέφερε στη σύντομη ομιλία της η Δήμαρχος.

Σημειώνεται ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Παντειχίου κτίστηκε από τους πρόσφυγες του Παντειχίου (1924) της Χαλκηδόνας Κωνσταντινουπόλεως. Έφεραν από τον τόπο τους μαζί τους την εικόνα του Προστάτη Αγίου τους, Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου & άλλα κειμήλια, τα οποία όταν οικοδομήθηκε το νέο Παντείχι και ο Ιερός Ναός τοποθέτησαν εκεί.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων