25/03/2023 25/03/2023 Με ιεροπρέπεια τελέσθηκε χθες η Ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον φερώνυμο και πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της Σητείας. Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, ανέγνωσε τη Δ´ Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ χειροθέτησε...
25 Μαρτίου, 2023 - 15:29
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2023 - 14:51

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης για τη σημασία της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης για τη σημασία της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Με ιεροπρέπεια τελέσθηκε χθες η Ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον φερώνυμο και πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της Σητείας. Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, ανέγνωσε τη Δ´ Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ χειροθέτησε στον βαθμό του Αναγνώστη τον κ. Κωνσταντίνο Ζερβό εν ενεργεία Αστυνομικό, ο οποίος διακονεί με ζήλο στο ιερό αναλόγιο της Ενορίας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ως απαρχής όλων των δεσποτικών εορτών και όλων των σωτηριωδών γεγονότων που έλαβαν μέρος για την απολύτρωση του ανθρωπίνου γένους.

Τόνισε ότι σήμερα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ευαγγελίζεται στην Παρθένο Μαρία τη θεία σύλληψη και γέννηση του προαιώνιου Υιού και Λόγου του Θεού και Αυτή με μεγάλη ταπείνωση αποκρίνεται «Ιδού η δούλη Κυρίου γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου» και υποτάσσει το θέλημά της στη βούληση και το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου.

Όπως ψάλλαμε στη Δ΄ Στάση την ανυμνούμε «ως έμψυχον ναόν» γιατί με το να κατοικήσει στην αγιασμένη και καθαρισμένη από κάθε αμαρτία κοιλία Της ο Κύριος, που κρατεί στο χέρι Του τα πάντα, την αγίασε, τη δόξασε και δίδαξε όλους να της φωνάζουν «Χαίρε, σκηνή του Θεού και Λόγου· χαίρε, Αγία Αγίων μείζων», όπως  υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Τέλος, παρότρυνε «όλοι να παρακαλέσουμε τη Μητέρα του Κυρίου και Μητέρα όλων των χριστιανών να μας σκεπάζει και να μας λυτρώνει από κάθε δύσκολη περίσταση και δοκιμασία, όπως έκανε διαχρονικά με το έθνος και να μας χαρίζει την πνευματική και σωματική ελευθερία».

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, οι Εφημέριοι της εορτάζουσας Ενορίας συνταξ. πρωτ. Μιχαήλ Θαλασσινός και πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, ο πρωτ. π. Αντώνιος Μπουτιάμπα, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο Εφημέριος Χαμεζίου Οικονόμος Χριστοφόρος Τζαννιδάκης και Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Εκκλησιάσθηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, ανάμεσα στους οποίους ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Γιαννακάκη και η Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Πλατανάκη.

 

  

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων