13/11/2023 13/11/2023 Η αρχοντική Ιερισσός πανηγύρισε χθες τα Ελευθέριά της και τίμησε με κατάνυξη και ιεροπρέπεια τους πρωταγωνιστές – ήρωές της που πρωτοστάτησαν για να αναπνέει ο τόπος ελεύθερο αέρα μέχρι σήμερα. Η υπερηφάνεια του Ιερισσιώτικου Λαού, η εξαίρετη από πλευράς καιρικών συνθηκών ημέρα και το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό που σφραγίζει μέχρι σήμερα την ιστορική πορεία...
13 Νοεμβρίου, 2023 - 18:12
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2023 - 17:45

Η αρχοντική Ιερισσός πανηγύρισε λαμπρά τα Ελευθέριά της

Διαδώστε:
Η αρχοντική Ιερισσός πανηγύρισε λαμπρά τα Ελευθέριά της

Η αρχοντική Ιερισσός πανηγύρισε χθες τα Ελευθέριά της και τίμησε με κατάνυξη και ιεροπρέπεια τους πρωταγωνιστές – ήρωές της που πρωτοστάτησαν για να αναπνέει ο τόπος ελεύθερο αέρα μέχρι σήμερα.

Η υπερηφάνεια του Ιερισσιώτικου Λαού, η εξαίρετη από πλευράς καιρικών συνθηκών ημέρα και το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό που σφραγίζει μέχρι σήμερα την ιστορική πορεία της περιοχής της Ακάνθου, ωδήγησαν τους πάντες στον μεγαλόπρεπο Ναό της Παναγίας, μαζί με τους Άρχοντές τους, τη μαθητιώσα νεολαία και τον Ιερό Κλήρο, για να τονισθή έτι λαμπρότερον το σημαντικό αυτό γεγονός.

Της Ακολουθίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους της Ιερισσού Αιδ. Πρωτ. π. Βασίλειο Ανυφαντή, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και π. Μακάριο Ζωνάρα τον και εκλεκτό και λαμπρό εφημέριο του Καθεδρικού Ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου και τον Διάκονο π. Νικόδημο Κωτινούδη.

Επικεφαλής του Λαού οι Βουλευτές κ.κ. Ιωάννης Γιώργου και Απόστολος Πάνας, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αικατερίνη Ζωγράφου, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Καλαντζής, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλέξιος Αντωνίου και Νικόλαος Αυγερινός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αριστείδης Τζίτζος και Γεώργιος Λαμπράκης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας κ. Αναστάσιος Καραπαντάς, ο Λιμενάρχης Ιερισσού κ. Ευθύμιος Πέτρου, ο Προϊστάμενος Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιερισσού κ. Διαμαντής Ταραζάς, και φυσικά οι διδάσκαλοι των Σχολείων της Ιερισσού με τους μαθητές – μαθήτριές τους φέροντες περήφανα την Ελληνική Σημαία.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η νεοεκλεγείσα Τοπική Σύμβουλος κα Βασιλική Κάρλα, η οποία στη μεστή της ομιλία παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο του 1912, μέσα στο οποίο συνετελέσθη η Απελευθέρωση της Μακεδονίας μας και του Τόπου από τον Τουρκικό ζυγό, επί αειμνήστου Μητροπολίτου Ιερισσού κυρού Σωκράτους Σταυρίδη (1866-1944). Δεν παρέλειψε να τονίση τον σημαντικό ρόλο του Ιερισσιώτη Ήρωα καπετάν Γεωργίου Γιαγλή ή Γιαγκλή, που περί το τέλος της ζωής του μετέβη στο Άγιον Όρος και εκάρη Μοναχός με το όνομα Γαβριήλ, του υπαρχηγού του Χριστόδουλου Τσόχα, καθώς και του Πέτρου Πάππα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη ευχαριστήριος και ικετήριος Δοξολογία και κατόπιν στο Μνημείο Ηρώων, όπου δεσπόζει η προτομή του καπετάν Γιαγλή, εψάλη Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Απελευθερωτών του τόπου. Ακολούθησε κατάθεσις στεφάνων και η όλη τελετή έκλεισε με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τους κατοίκους της Ιερισσού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο, που με παραδοσιακές φορεσιές σκόρπισε ρίγη συγκινήσεως, μιλώντας στα εσώψυχα των παρευρεθέντων, προβάλλοντας την λεβεντιά και τη μεγαλωσύνη των Ιερισσιωτών!

ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων