13/04/2020 13/04/2020 Την Κυριακή τν Βαΐων, 12 Απριλίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος ακολουθούμενος από τους Διακόνους π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη και π. Θεόκλητο Παρδάλη προέστη στην Ακολουθία του Όρθρου, της Ευλογίας των Βαΐων και της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας στην Ιερισσό. Χωρίς πιστούς, λόγω των μέτρων της Πολιτείας...
13 Απριλίου, 2020 - 17:34
Τελευταία ενημέρωση: 13/04/2020 - 17:11

Κυριακή των Βαΐων στην Ιερισσό

Διαδώστε:
Κυριακή των Βαΐων στην Ιερισσό

Την Κυριακή τν Βαΐων, 12 Απριλίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος ακολουθούμενος από τους Διακόνους π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη και π. Θεόκλητο Παρδάλη προέστη στην Ακολουθία του Όρθρου, της Ευλογίας των Βαΐων και της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας στην Ιερισσό.

Χωρίς πιστούς, λόγω των μέτρων της Πολιτείας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, τα στασίδια του Ιερού Ναού παρέμειναν άδεια. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του παρουσίασε τις δύο τελευταίες επίσημες υποδοχές του Κυρίου προ του Πάθους Του· την πρώτη στην οικία του φίλου του Λαζάρου που ο Ίδιος ανήγειρε εκ νεκρών και τη δεύτερη στην Αγία Πόλη. Παρατήρησε μάλιστα ότι στις δύο αυτές υποδοχές, με τρεις τρόπους Τον υποδέχτηκαν οι άνθρωποι, που αναλόγως με την επιλογή τους διακρίνονται και αυτοί σε τρεις μερίδες αποδοχής η μη του Κυρίου μας. Στο σπίτι του Λαζάρου οι δυο πρώτες μερίδες υποδοχής Του.

Εκπρόσωπος της πρώτης η Μαρία η αδελφή του Λαζάρου που κλέβοντας από την πιστή πάλλευκη καρδιά της τα μύρα της πίστεως και της ευγνωμοσύνης προς τον Σωτήρα, έρχεται και Του νίβει με αυτά τα άχραντα πόδια και τα σκουπίζει με τις τρίχες της κεφαλής της. Είναι η Μαρία η συνειδητή επιλογή όλων όσων τα εσώψυχα φλέγονται για τον Ιησού. Εκπρόσωπος της δεύτερης μερίδας ο Ιούδας που το μόνο μέτρο που έχει στο μυαλό του είναι ο υλιστικός πήχυς του συμφέροντος, το χρήμα, το υλικό αντίτιμο των μύρων της Μαρίας, και τούτο γιατί το βιολί της ψυχής του είχε από καιρό σιωπήσει και σκουριάσει μέσα στο τέλμα της υποκρισίας και της αχαριστίας. Εκπρόσωπος της τρίτης μερίδας “ο Όχλος” της Ιερουσαλήμ με τα βάγια των φοινίκων τα δοξαστικά στο χέρι, ο άστατος όχλος, ο Λαός δηλαδή, όπως τον αποκαλούσαν οι Ρωμαίοι κατακτητές. Ο Λαός που μοιάζει με την παλίρροια: τη μια μέρα – κατά τη Βαϊφόρο – υποδέχεται τον Κύριο με το Ωσαννά και λίγο αργότερα κράζει και απαιτεί από τον Πιλάτο για τον Ιησού: “Σταυρωθήτω”, μπροστά από τον Γολγοθά!

«Αδελφέ μου, είπε ο Δεσπότης, σε ποια μερίδα ανήκεις και ανήκω; Στης Μαρίας; Δεν το πιστεύω, που να βρεθούν στην καρδιά, στην υπόστασή μας τέτοια πολύτιμα μύρα; Στού Ιούδα; Δεν θέλω να το πιστεύω! Τόση αχαριστία συντεριασμένη με απληστία και συμφέρον, δεν θαρρώ ότι μπορούν να συγκατοικήσουν σε βαπτισμένες από της κολυμβήθρας το αγιονέρι και το αίμα της Θείας Μετάληψης ψυχές! Μου φαίνεται πως ανήκουμε κι οι δυό στην τρίτη μερίδα: του άστατου όχλου. ΩΣΑΝΝΑ από τη μια, ΣΤΑΥΡΩΘΗΤΩ από την άλλη, έτσι Του λέμε! Για δέστε όμως πόσο γρήγορα διολισθαίνουμε από το πρώτο στο δεύτερο, από την πρώτη στη δεύτερη επιλογή μας. Πάντως για τον Ιουδαικό Όχλο λίγες μέρες τους ήταν αρκετές! Τέσσερις – πέντε; Έτσι δεν είναι; Για μας πόσες θα χρειασθούν; Ας διερωτηθούμε!»

Περί το τέλος του κηρύγματός του ο Μητροπολίτης εξέφρασε με πόνο ψυχής το παράπονο του Λαού μας των τελευταίων ημερών, λόγω των άσπλαχνων και αψυχολόγητων μέτρων της Πολιτείας περί της συμμετοχής των πιστών στις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και της Αναστάσεως. Διευκρίνισε ότι ορθώς οι Ακολουθίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών προς αποφυγήν της διασποράς της πανδημίας. Όμως αδυνατούμε οι πάντες να εννοήσουμε το γιατί ο πιστός δεν μπορεί κατά μόνας, και τηρουμένων όλων των μέτρων προφύλαξης, να προσέλθει στους Ιερούς Ναούς, να κάνει τον σταυρό του, να ανάψει το κεράκι του και να προσκυνήσει τον Εσταυρωμένο, τον Επιτάφιο και την Ανάσταση του Χριστού μας; Ενώ αντιθέτως προκαλεί τη λογική η επιτρεπόμενη βόλτα ανδρών και γυναικών με τα κατοικίδιά τους στους πολυσύχναστους δρόμους προς αναψυχήν… Δεν είναι αυτό εμπαιγμός και ρατσισμός, ερώτησε ο ομιλητής και συνάμα δεν αφήνει αναπάντητο να πλανιέται το γιατί; Προφυλασσόμεθα από τον όντως επικίνδυνο ιο η από το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και την Εκκλησία του Χριστού μας; Βάλλεται, μ’άλλα λόγια, ο κορωνοϊός, όπως όντως οφείλουμε, η εκβιάζεται η Εκκλησία; Εν καιρώ τω δέοντι αυτό θα απαντηθεί νηφάλια· προς το παρόν σιωπούμε και υπακούμε απολύτως στα παραγγέλματα της Ιεράς Συνόδου και τις αποφάσεις της Πολιτείας.

Δείτε το Βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες: 

Περισσότερες Φωτογραφίες εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων