10/09/2023 11/09/2023 Ο άνθρωπος είναι το κεντρικό θέμα του μηνύματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα για τη νέα σχολική χρονιά. «Μπορούμε να γνωρίσουμε τον άνθρωπο και κυρίως τον άνθρωπο που είμαστε;» διερωτάται ο Σεβασμιώτατος απεθυνόμενος στους μαθητές και, μεταξύ άλλων, συμπληρώνει: «Η απάντηση δεν είναι εύκολη και εξαρτάται από την θέλησή μας. Από...
10 Σεπτεμβρίου, 2023 - 21:57
Τελευταία ενημέρωση: 11/09/2023 - 1:50

Ο Μητροπολίτης Ιλίου απευθύνεται στους μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ιλίου απευθύνεται στους μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Ο άνθρωπος είναι το κεντρικό θέμα του μηνύματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα για τη νέα σχολική χρονιά.

«Μπορούμε να γνωρίσουμε τον άνθρωπο και κυρίως τον άνθρωπο που είμαστε;» διερωτάται ο Σεβασμιώτατος απεθυνόμενος στους μαθητές και, μεταξύ άλλων, συμπληρώνει: «Η απάντηση δεν είναι εύκολη και εξαρτάται από την θέλησή μας. Από την βαθιά επιθυμία μας να παραμένουμε μαθητές μικροί και μεγάλοι. Να αρνούμαστε να υποταχθούμε στην μοίρα και να καλλιεργούμε το μυαλό και την καρδιά μας. Να εργαζόμαστε τα δώρα που μας έδωσε απλόχερα ο Θεός. Να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε νέους πνευματικούς τρόπους θέασης του κόσμου.»

Αναλυτικά το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα προς τους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά:

Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας,
με την ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους 2023-2024

Αγαπητά μου παιδιά,

Ένας Λατίνος ποιητής1 έγραψε: «τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο». Η φράση μοιάζει να μην αναφέρεται σε τίποτα καινούργιο. Κι όμως! Αν λάβουμε υπόψη μας, τον άδικο θάνατο ενός νέου ανθρώπου εξαιτίας της βίας πρόσφατα, ή τις αφανείς και εμφανείς πληγές που προκαλούν άνθρωποι σε ανθρώπους, αν απλά θυμηθούμε την καταστροφή που προκάλεσε στο περιβάλλον η ανθρώπινη παρέμβαση τότε η φράση είναι προκλητική. Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο άνθρωπος. Αν συλλογιστούμε την ανάπτυξη των επιστημών που μελετούν τον άνθρωπο, εύκολα φθάνουμε στο ίδιο συμπέρασμα· δεν γνωρίζουμε, όσο νομίζουμε, τον άνθρωπο.

Μπορούμε να γνωρίσουμε τον άνθρωπο και κυρίως τον άνθρωπο που είμαστε; Η απάντηση δεν είναι εύκολη και εξαρτάται από την θέλησή μας. Από την βαθιά επιθυμία μας να παραμένουμε μαθητές μικροί και μεγάλοι. Να αρνούμαστε να υποταχθούμε στην μοίρα και να καλλιεργούμε το μυαλό και την καρδιά μας. Να εργαζόμαστε τα δώρα που μας έδωσε απλόχερα ο Θεός. Να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε νέους πνευματικούς τρόπους θέασης του κόσμου.

Αυτή άλλωστε είναι και η αποστολή του σχολείου, να σας βοηθήσει σε αυτή την μάθηση.

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Ο Μητροπολίτης

†Ο Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ

1 Τερέντιος “Humani nihil a me alienum”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων