17/02/2023 18/02/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος απηύθηνε συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους, στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε όλη την πόλη Ιωαννίνων για την εκδημία του Δημάρχου Μωϋσή Ελισάφ ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών το απόγευμα της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου 2023 μετά από άνιση μάχη με την ασθένεια που αντιμετώπιζε το...
17 Φεβρουαρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2023 - 0:35

Ο Ιωαννίνων Μάξιμος για την εκδημία του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ

Διαδώστε:
Ο Ιωαννίνων Μάξιμος για την εκδημία του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος απηύθηνε συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους, στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε όλη την πόλη Ιωαννίνων για την εκδημία του Δημάρχου Μωϋσή Ελισάφ ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών το απόγευμα της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου 2023 μετά από άνιση μάχη με την ασθένεια που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα.

«Ο δήμαρχος Ελισάφ υπήρξε άξιο τέκνο της πόλης των Ιωαννίνων, άνθρωπος βαθιά φιλοσοφημένος, εξαιρετικός ως επιστήμων και με διάθεση πάντα να προσφέρει τον εαυτό του και τις υπηρεσίες του στα κοινά της πόλης, που τον τίμησε με την εκλογή του ως Δήμαρχό της. Ο αείμνηστος Μωυσής ήταν άνθρωπος με ευρύ πνεύμα και θα λείψει σε όλους η σοφία και ο μεστός νοημάτων λόγος του, τον οποίον θαύμασε κατά την επίσκεψή του στην πόλη των Ιωαννίνων το περασμένο καλοκαίρι και ο ίδιος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος», συμπληρώνει ο Σεβασμιώτατος στο συλλυπητήριο μήνυμα του.

Έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων – Ματαίωση εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της πόλης

Μετά τον θάνατο του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ συγκαλείται σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση για την απόδοση τιμής θα γίνει το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.

Από τον Δήμο Ιωαννιτών αποφασίστηκε η ακύρωση όλων των εκδηλώσεων -πολιτιστικών και αθλητικών- που τελούν υπό την αιγίδα του και εντάσσονται στο πρόγραμμα για τα Ελευθέρια της πόλης.

Η κηδεία του Μωϋσή Ελισάφ θα γίνει την Κυριακή στις 13:00 στην Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων. Στον ίδιο χώρο η οικογένειά του θα δεχθεί συλλυπητήρια.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές υπέρ της Ιεράς Συναγωγής.

Σύντομο βιογραφικό

O καθηγητής Ιατρικής Μωϋσής Ελισάφ, υπήρξε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος που εξελέγη στην Ελλάδα.

Ο Μωϋσής Ελισάφ, γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1954. Οι γονείς του επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος. Κατάφεραν να διαφύγουν στη Μ. Ανατολή, όμως οι οικογένειές τους χάθηκαν. Οι παππούδες οι γιαγιάδες και 10 συγγενείς του δεν επέστρεψαν από το Άουσβιτς και το Μπιρκενάου. Ο πατέρας του είχε κατάστημα µε υφάσματα και η μητέρα του ασχολούνταν µε τα οικιακά.

Δήμαρχος Ιωαννίνων εξελέγη τον Ιούνιο του 2019, ως επικεφαλής τού πολυσυλλεκτικού συνδυασμού «Γιάννενα Νέα Εποχή», τον οποίο πλαισίωσαν στελέχη της Κεντροαριστεράς και της Ν.Δ.

Ο Μωϋσής Ελισάφ, διετέλεσε επί πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο. Επί διετία διετέλεσε, γενικός γραμματέας του Δ.Σ, ενώ για 2 δεκαετίες, ήταν Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Αμέσως μετά την εκλογή του ως Δημάρχου Ιωαννίνων, τον Ιούνιο του 2019, το ΚΙΣΕ σε ανακοίνωση του, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Για τον Ελληνικό Εβραϊσμό, η επιτυχία του Μωϋσή Ελισάφ σηματοδοτεί σταθμό στην ιστορία της εβραϊκής παρουσίας, τόσο στην πόλη των Ιωαννίνων, όσο και στην Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά Έλληνας εβραϊκού θρησκεύματος εκλέγεται δήμαρχος. Μια επιτυχία που προκαλεί θαυμασμό, αλλά και συγκίνηση».

Ο Μωϋσής Ελισάφ αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979. Εργάστηκε στο Institute of Lipids and Atherosclerosis Research, Sheba Medical Center, Tel Hashomer, Sackler School of Medicine του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ , Ισραήλ (1993-1994).

Διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Ήταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας όπου παρακολουθούνται πολυάριθμοι ασθενείς.

Υπήρξε ενεργό μέλος 27 Επιστημονικών Εταιρειών, ενώ διετέλεσε κατ΄επανάληψη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και μέλος του Δ.Σ. Επίσης, υπήρξε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Ο εκλιπών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σύνταξης και μέλος της συντακτικής επιτροπής, 47 διεθνώς αναγνωρισμένων ιατρικών περιοδικών, αλλά και κριτής σε 118 διεθνή ιατρικά περιοδικά. Έχει 772 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά στη βασική και κλινική έρευνα, στο αντικείμενο της υπέρτασης, των λιπιδίων, της αθηροσκλήρωσης, καθώς και στις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών. Έχει εκδώσει 2 βιβλία, με αντικείμενο τις διαταραχές τής οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών, καθώς και τις δυσλιπιδαιμίες. Είχε οργανώσει πολλά συνέδρια και συμπόσια στο αντικείμενο της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, της αθηροσκλήρωσης, της αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών.

Ήταν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Satellite Meeting on Secondary Dyslipidemias of the European Atherosclerosis Society (EAS), το 1999.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που σχετίζονται με τη θεραπεία των υπερλιπιδαιμιών, της υπέρτασης, του διαβήτη και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διετέλεσε επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών από το 2011 έως το 2014.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων