02/08/2023 02/08/2023 Σύμφωνα με παλαιό λειτουργικό έθιμο, μεταφέρθηκε για το Δεκαπενταύγουστο, από την ομώνυμη Ιερά Μονή του Ολύμπου στην Κατερίνη τεμάχιο από το λείψανο του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Διονυσίου, Προστάτη και Εφόρου πάσης Πιερίας. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 1 Αυγούστου στο κεντρικό πάρκο της πόλης πραγματοποιήθηκε η πάνδημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου με την παρουσία του Κλήρου,...
02 Αυγούστου, 2023 - 9:10
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2023 - 8:37

Η Κατερίνη υποδέχθηκε το ιερό λείψανο του Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω

Διαδώστε:
Η Κατερίνη υποδέχθηκε το ιερό λείψανο του Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω

Σύμφωνα με παλαιό λειτουργικό έθιμο, μεταφέρθηκε για το Δεκαπενταύγουστο, από την ομώνυμη Ιερά Μονή του Ολύμπου στην Κατερίνη τεμάχιο από το λείψανο του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Διονυσίου, Προστάτη και Εφόρου πάσης Πιερίας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 1 Αυγούστου στο κεντρικό πάρκο της πόλης πραγματοποιήθηκε η πάνδημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου με την παρουσία του Κλήρου, των Αρχών και του Λαού.
Στη συνέχεια σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας.

Στα προπύλαια του Ιερού Ναού, το ιερό λείψανο υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος το τοποθέτησε δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, έργο του Φώτη Κόντογλου, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.

Μετά από σύντομη δέηση, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε με εμπνευσμένους και συγκινητικούς λόγους.

Παρέστησαν εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, ο Πρόεδρος του Κόμματος «Νίκη» Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος κατάγεται από την Πιερία, οι Βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος και Κομνηνός Δελβερούδης, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας τελέστηκε η Παράκληση της Παναγίας με τον Όρθρο και Θ. Λειτουργία στα πλαίσια Αγρυπνίας.

Όπως κάθε χρόνο, η συμμετοχή των πιστών υπήρξε αθρόα.

Να σημειωθεί ότι η μεταφορά του λειψάνου του Αγίου Διονυσίου κατά το Δεκαπενταύγουστο στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας αποτελεί αρχαίο εκκλησιαστικό έθος, που επιβίωσε μέχρι τις ημέρες μας.

Το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Πᾳντάνασσας μέχρι την Τρίτη 15 Αυγούστου, οπότε και θα επιστρέψει στην Ιερά Μονή του Ολύμπου.

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων