07/06/2022 07/06/2022 Τραγούδια και ύμνοι, καθρέφτες της ψυχής του λαού μας, ακριβά ακούσματα του τόπου μας, παρουσιάστηκαν το βράδυ της Κυριακής 5 Ιουνίου, στη «Μελωδική» εκδήλωση μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η συναυλία είχε τίτλο Οι «Μελωδίες του Ελληνισμού της άλλης πλευράς του Αιγαίου», και πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο ανοικτό θέατρο του δημοτικού πάρκου Κατερίνης....
07 Ιουνίου, 2022 - 9:09
Τελευταία ενημέρωση: 07/06/2022 - 9:15

Μουσική πανδαισία για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Διαδώστε:
Μουσική πανδαισία για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Τραγούδια και ύμνοι, καθρέφτες της ψυχής του λαού μας, ακριβά ακούσματα του τόπου μας, παρουσιάστηκαν το βράδυ της Κυριακής 5 Ιουνίου, στη «Μελωδική» εκδήλωση μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η συναυλία είχε τίτλο Οι «Μελωδίες του Ελληνισμού της άλλης πλευράς του Αιγαίου», και πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο ανοικτό θέατρο του δημοτικού πάρκου Κατερίνης.

Συμμετείχαν ο Βυζαντινός χορός και η Παραδοσιακή Χορωδία-Ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω», το Εργαστήρι της Εκκλησιαστικής Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μουσικό Σχήμα «Οι Μελωδοί της Παράδοσης» και το Χορευτικό Τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, σε χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μουσική δημιουργία, που προάγει τον πολιτισμό, αναδεικνύει την ορθόδοξη πνευματικότητα και καλλιεργεί την αγάπη όλων για τη μουσική, ενώ παράλληλα τιμά τα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας με τα οράματα, τις αξίες, τα υψηλά ιδανικά και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Μια πραγματική πανδαισία ηχοχρωμάτων, οργάνων, ερμηνειών και παραδοσιακών τραγουδιών από τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως, που από το προσεχές σχολικό έτος, θα μπορεί να χορηγεί πιστοποιημένους τίτλους σπουδών από το Υπουργείο Πολιτισμού στα παραδοσιακά όργανα και στο ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι».

«100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή τιμούμε με την αποψινή εκδήλωση – καθώς και με άλλες που σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα – τους Μικρασιάτες, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα μεταλαμπαδεύοντας κουλτούρα, ήθη, ιερές παραδόσεις και αξίες. Η αποψινή εκδήλωση είναι πράγματι ξεχωριστή, καθώς βλέπουμε τον μουσικό θησαυρό της καθ’ ημάς Ανατολής να παρουσιάζεται μπροστά μας, να υφαίνεται και να δημιουργεί έναν εξαιρετικά ωραίο καμβά» τόνισε μεταφέροντας το χαιρετισμό του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου», ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Γιώργος Τσιαλός.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κατερίνης, ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), η Εστία Πιερίδων Μουσών και η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων