21/02/2024 21/02/2024 Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Π.Ε.), παραδόθηκαν, το απόγευμα της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, στους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως φορητοί υπολογιστές και οι αντίστοιχοι εκτυπωτές...
21 Φεβρουαρίου, 2024 - 12:05

Παράδοση Ψηφιακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους

Διαδώστε:
Παράδοση Ψηφιακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Π.Ε.), παραδόθηκαν, το απόγευμα της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, στους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως φορητοί υπολογιστές και οι αντίστοιχοι εκτυπωτές από τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμοσμένα στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών ναών, μέσα από ένα εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα που θα μπορεί εκτός των άλλων να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίες τους στο πλαίσιο του έργου  «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.

Το έργο αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης , των Ι. Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της ελληνικής επικράτειας , καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους (που αντιστοιχεί σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολυμηχανήματα ) με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β´ για την σπουδαία αυτή προσφορά στην Εκκλησία και τόνισε ότι μέσω του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως αναπτύσσεται στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους ένα νέο πλαίσιο εκπαιδεύσεων των Ιερέων στις ψηφιακές δεξιότητες.

«Με τη μέριμνα και το ανύστακτο ενδιαφέρον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, η Ιερά μας Μητρόπολη  μπαίνει σε μια νέα, ψηφιακή, εποχή. Οι ψηφιακές καινοτομίες του συγκεκριμένου έργου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως προσφέρουν νέες υπηρεσίες που διευκολύνουν τους Ιερείς μας αλλά και τους πολίτες και τους βοηθούν να διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες τους με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα. Σε μια εποχή που λόγω των συνθηκών η αξιοποίηση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και η συναλλαγή σε όλα τα επίπεδα δημιουργούν νέες ανάγκες, η Εκκλησία προχωρά στην ψηφιακή δομή των υπηρεσιών της», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη για τις άοκνες προσπάθειές του και το πνεύμα συνεργασίας σε σχέση με την υλοποίηση του καινοτόμου αυτού εγχειρήματος.

Ακολούθως ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ουσιαστική συνεργασία και στήριξη και τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Λεοντιάδη, Συντονιστή του Ι.Π.Ε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους για την σημαντική συμβολή του στο έργο. Έπειτα ευχαρίστησε τους ιερείς για τη συμμετοχή τους και έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την λειτουργία του κόμβου.

Επισήμανε ότι το ως άνω έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης που έχουν αποκομίσει οι ιερείς όλης της Ελλάδας μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και προσέφεραν στους κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης και οργάνωσης της ενορίας με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κειμένης νομοθεσίας και θα αποτελέσει τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος που αφορά στον ψηφιακό εγγραματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας στις βασικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική της ενορίας και αποτελεί καρπό της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων