12/11/2023 12/11/2023 Μετά την τεράστια απήχηση της ταινίας «Διάκος ο Ηρωομάρτυς», παραγωγής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, σε όλη την Ελλάδα, οι προβολές της ταινίας συνεχίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πιο συγκεκριμένα. στο Αρχιεπισκοπικό Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Αστόριας στην Νέα Υόρκη προβλήθηκε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, για πρώτη φορά στην Αμερική, ο «ΔΙΑΚΟΣ».  ...
12 Νοεμβρίου, 2023 - 15:55
Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2023 - 16:13

Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Διάκος ο Ηρωομάρτυς» στις ΗΠΑ

Διαδώστε:
Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Διάκος ο Ηρωομάρτυς» στις ΗΠΑ

Μετά την τεράστια απήχηση της ταινίας «Διάκος ο Ηρωομάρτυς», παραγωγής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, σε όλη την Ελλάδα, οι προβολές της ταινίας συνεχίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Πιο συγκεκριμένα. στο Αρχιεπισκοπικό Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Αστόριας στην Νέα Υόρκη προβλήθηκε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, για πρώτη φορά στην Αμερική, ο «ΔΙΑΚΟΣ».

 

 

Πολλοί από τους Έλληνες ομογενείς, όπως το Προεδρείο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, ο Ύπατος Πρόεδρος κ. Πάνος Πολιτίδης, ο Ύπατος Αντιπρόεδρος κ. Ιορδάνης Αλεξιάδης και το μέλος κ. Ελένη Χαντζή, η Πρόεδρος του Συλλόγου Δραμινών & Γραμματέας του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών, κ.ά. παρέστησαν στην προβολή και εξέφρασαν την συγκίνηση και τον ενθουσιασμό τους για την αναζωπύρωση της φιλοπατρίας, που επιτυγχάνεται και με την εν λόγω ταινία.

Στην Βοστώνη έγιναν δύο προβολές, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, στο Μαλλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, τις οποίες παρακολούθησαν, μεταξύ των άλλων, αρκετοί Πιεριείς που καμάρωσαν αυτήν την δραστηριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος της ιδιαίτερης Πατρίδας τους.

 

 

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Αθανασίου Διάκου (1788 – 1821) και διατρέχει όλο το φάσμα της ζωής του, από την Βάπτιση στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας μέχρι το «Βάπτισμα του Μαρτυρίου». Η ταινία αναδεικνύει τα διαχρονικά μηνύματα της αυτοθυσίας του Αθανάσιου Διάκου και αποτελεί απότιση φόρου τιμής στον κορυφαίο Αγωνιστή της Ελευθερίας του 1821 αλλά και παράλληλα δράση αφύπνισης.

 

 

Η παραγωγή της ταινίας ανήκει στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Άγιος Φώτιος», υπό την καθοδήγηση του Αρχιμανδρίτη π. Παύλου Ντούρου, ο οποίος έγραψε το σενάριο και έκανε τη σκηνοθεσία μαζί με την ομάδα του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος με αφορμή την προβολή της ταινίας στις ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «αποτελεί χρέος μας να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στους Έλληνες Ομογενείς της Αμερικής τις υψηλές διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο Αθανάσιος Διάκος και οι οποίες ενώνουν όλους τους Έλληνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως η πίστη και η φιλοπατρία που στηρίζουν και την Εκκλησία μας και την Πατρίδα μας».

 

 

Περίληψη της ταινίας

Αρτοτίνα Φωκίδας, 1800. Ο Χασάν και η παρέα του τρομοκρατούν την οικογένεια του Γιώργη Ψυχογιού. Η Ψυχογίνα θα στείλει τον Νάσο της στο Μοναστήρι του Αη-Γιάννη στην Αρτοτίνα. Όμως η εκστατική αγάπη του ωραιόμορφου Διάκου για την Πίστη και την Πατρίδα, θα τον οδηγεί πάντα σε αγκαθερά μονοπάτια.

Το σενάριο βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Αθανασίου Διάκου (1788 – 1821) και διατρέχει όλο το φάσμα της ζωής του· από τη Βάπτιση στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας μέχρι το «Βάπτισμα του Μαρτυρίου» στη Λαμία.

 

 

Συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία – Οργάνωση Παραγωγής: ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ & ΟΜΑΔΑ, Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής / Μακιγιάζ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ, Σύμβουλος Σκηνοθεσίας / Ηχοληψία / Φωτισμοί: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ, Διευθυντής Φωτογραφίας: ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΟΥΛΔΑΤΟΣ, Διευθυντής Φωτογραφίας Α’ φάσης γυρισμάτων & συμπληρωματικών: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Κοστούμια: ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, Μουσική: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ (σε θέματα Ανωνύμου Μοναχού), Μοντάζ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΚΚΑΣ, Color grading: ΝΤΙΝΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ, Παραγωγή: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ», Εκτέλεση Παραγωγής: MASSIVE PRODUCTIONS.

 

Πρωταγωνιστούν:

Νεκτάριος Τσοράκης (Διάκος), Κομνηνός Δελβερούδης (Ομέρ Βρυώνης), Σπύρος Αναγνώστου (Κιοσέ Μεχμέτ), Γιώργος Αβραμίδης (Χασάν), Καλλιόπη Βαφειάδου (Κρυστάλλω), Δημήτρης Θεοδώρου(Ψυχογιός), Πελαγία Παπαλιώζη (Ψυχογίνα), Αθηνά Αναστασιάδου – Καφφέ (Σοφία), Παναγιώτα Καστρινού (Καλομοίρα), Θεόδωρος Καρασίμος (Γέροντας), Γιώργος Γιάννος (Φερχάτ αγάς), Μάριος Χατζηδήμου (Βασίλης Μπούσγος), Βασίλης Κατσαμάγκας (Μπισμπιρίγος), Γιώργος Μαρινόπουλος (Αργύρης), Αλέξανδρος Ευαγγελόπουλος (Σκαλτσοδήμος), Δημήτρης Ευαγγελόπουλος (Γούλας), Γιώργος Γιοβανόπουλος (Οδυσσέας Ανδρούτσος), Ασημίνα Γιώτα (Ρόζα), Λευτέρης Τσιρώνης (Χασάν αγάς).

 

 

Η ταινία ξεκίνησε τη δημιουργική της πορεία το 2017, όταν άρχισε να γράφεται το σενάριο. Η περίοδος του εγκλεισμού, λόγω της πανδημίας, βοήθησε στην ολοκλήρωση του σεναρίου. Το καλοκαίρι του 2021, σε διάστημα πέντε μηνών, έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας, κατά βάση την Πιερία, αλλά και σε γύρω Νομούς.

 

 

Τα περισσότερα από τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Πιερίας: Στον Άγιο Βασίλειο Καρίτσας, στο Δίον, στην Παλαιά Βροντού κ.α. Επίσης, τα κινηματογραφικά συνεργεία στήθηκαν στον Όλυμπο (Ξερολάκκι Μπάρας), αλλά και στον Κοκκινοπηλό Λαρίσης. Αρκετά και σημαντικά γυρίσματα έγιναν και στη Σιάτιστα Κοζάνης, σε αυτή την γραφική κωμόπολη με έντονα τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, και την χαρακτηριστικά φιλόξενη διάθεση των ανθρώπων της, ιδιαιτέρως του Επισκόπου και των συνεργατών του! Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2021. Τον Μάρτιο του 2022 ξεκίνησε η διαδικασία του μοντάζ, η οποία ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2022.

 

 

Η Φιλότιμο Films είναι ένα σύνολο απλών ανθρώπων από την Κατερίνη κυρίως, αλλά και από άλλες πόλεις της Μακεδονίας. Αυτοί άφησαν στην άκρη εργασίες και υποχρεώσεις, προσφέροντας τον καλύτερο εαυτό τους για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο. Η ταινία προβλήθηκε έως τώρα με μεγάλη επιτυχία: στην Κατερίνη, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, την Κόρινθο, τη Λαμία, τη Φλώρινα, την Άμφισσα και απλώνεται σταδιακά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.

 

 

Ο «ΔΙΑΚΟΣ» έχει επαινεθεί επίσημα από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

 

Αρχιμανδρίτης Παύλος Ντούρος

Ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Ντούρος κατάγεται από την Ράχη Πιερίας και υπηρετεί ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος από το 1993. Σπούδασε Θεολογία και Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Αρχικά ασχολήθηκε με το ερασιτεχνικό θέατρο (ΘΕΑΤΡΟ ΡΑΧΗΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ»), και από το 2013 με τον Κινηματογράφο στα πλαίσια της δραστηριότητος της ΦΙΛΟΤΙΜΟ films.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«ΔΙΑΚΟΣ ο Ηρωομάρτυς»: Ο Aρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντούρος μιλάει για την ταινία

 

Επίσημο site : diakos.gr
ΥouTube: ΦΙΛΟΤΙΜΟ Films – YouTube
Email: filotimofilms@gmail.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων