15/02/2019 15/02/2019 Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 5.30 μ.μ., στα προπύλαια του Καθεδρικού Ιερού Ναού Θείας Αναλήψεως Κατερίνης, θα γίνει η υποδοχή του ιερού λειψάνου της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας, μίας σύγχρονης Αγίας της Ορθοδοξίας μας που ήλθε πρόσφυγας από τον Πόντο και ασκήτευσε μέχρι τα τέλη του βίου της, το 1974, στην Ιερά Μονή...
15 Φεβρουαρίου, 2019 - 20:30
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2019 - 20:31

To Ιερό Λείψανο της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα υποδέχεται η Κατερίνη

Διαδώστε:
To Ιερό Λείψανο της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα υποδέχεται η Κατερίνη

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 5.30 μ.μ., στα προπύλαια του Καθεδρικού Ιερού Ναού Θείας Αναλήψεως Κατερίνης, θα γίνει η υποδοχή του ιερού λειψάνου της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας, μίας σύγχρονης Αγίας της Ορθοδοξίας μας που ήλθε πρόσφυγας από τον Πόντο και ασκήτευσε μέχρι τα τέλη του βίου της, το 1974, στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου στην περιοχή Κλεισούρα Καστοριάς.

Το Ιερό Λείψανο της Οσίας Σοφίας θα προσκομίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Μετά την υποδοχή, θα ψαλεί ικετήριος Παρακλητικός Κανών στην Αγία και θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Καστορίας κ. Σεραφείμ με θέμα: «Η Νεοφανής Οσία Σοφία της Κλεισούρας».

Η Αγία Σοφία, η ασκήτισσα της Κλεισούρας Καστοριάς γεννήθηκε το 1883 μ.Χ. στο χωριό Σαρή-ποπά του Πόντου. Νεαρή χήρα κατέφυγε στα βουνά, όπου ζούσε ασκητικά, με μεγάλη νηστεία. Το 1927, με παρότρυνση της Παναγίας, πηγαίνει στο μοναστήρι της, στην Κλεισούρα της Καστοριάς, στην Ιερά Μονή του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Υπέμεινε τους δριμείς χειμώνες. Κυκλοφορούσε ξυπόλητη, ενώ τα ρούχα της ήταν πάντα κουρελιασμένα και ανεπαρκή για τις συνθήκες της περιοχής. Κι όμως, αυτή η αυστηρή με τον εαυτό της ασκήτρια ήταν πολύ γλυκιά και επιεικής με τους άλλους. Είχε κοινωνία με την Παναγία και τους Αγίους. Εκοιμήθη εν Κυρίω στις 6 Μαΐου 1974. Στις 7 Ιουλίου 1981 γίνεται η πρώτη ανακομιδή των λειψάνων της, τα οποία ευωδιάζουν. Στις 27 Μαΐου 1998 γίνεται η δεύτερη ανακομιδή των λειψάνων της. Η Εκκλησία την ενέταξε το 2011 στις αγιολογικές δέλτους της και την 1η Ιουλίου 2012, έγινε η επίσημη ανακήρυξή της από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Καστοριά.

Η έλευση του Λειψάνου της Αγίας στην Κατερίνη, μίας πόλης με την πλειοψηφία των κατοίκων του να φέρουν, επίσης, καταγωγή από τον Πόντο, αποτελεί ακόμη μία ευλογία και ευκαιρία πνευματικής αναγέννησης για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας.

 

ΠΗΓΗ: Τοπικό Ειδησεογραφικό olympiobima.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων