25/04/2023 25/04/2023 Mετά από τέσσερα χρόνια ο ευσεβής λαός του Αιγίου τίμησε με ιεροπρέπεια και επισημότητα την Πολιούχο και Προστάτιδά του, την Παναγία την Τρυπητή, στο Ιερό Προσκύνημά Της, το οποίο πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί τους ευλαβείς προσκυνητές της χαριτοβρύτου Εικόνας. Την Κυριακή 23 Απριλίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης...
25 Απριλίου, 2023 - 10:18
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2023 - 10:29

Αίγιο: Τίμησαν την Πολιούχο Παναγία Τρυπητή – Αδιάκοπη ροή πιστών από όλη την Ελλάδα στο ανακαινισμένο Ιερό Προσκύνημα

Διαδώστε:
Αίγιο: Τίμησαν την Πολιούχο Παναγία Τρυπητή – Αδιάκοπη ροή πιστών από όλη την Ελλάδα στο ανακαινισμένο Ιερό Προσκύνημα

Mετά από τέσσερα χρόνια ο ευσεβής λαός του Αιγίου τίμησε με ιεροπρέπεια και επισημότητα την Πολιούχο και Προστάτιδά του, την Παναγία την Τρυπητή, στο Ιερό Προσκύνημά Της, το οποίο πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί τους ευλαβείς προσκυνητές της χαριτοβρύτου Εικόνας.

Την Κυριακή 23 Απριλίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος τίμησε όλους όσοι εργάστηκαν για την ανακαίνιση του Ιερού Προσκυνήματος.

Εδώ και τέσσερα χρόνια τα έργα ανακαίνισης που έγιναν στον ναό είχαν στερήσει αυτή τη δυνατότητα στους πιστούς.  Έτσι, σε κλίμα κατάνυξης, ευλάβειας και συγκίνησης, πλήθος πιστών συμμετείχε φέτος στον πανηγυρικό εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής.

Όλες τις ημέρες της εορτής ήταν πραγματικά αδιάκοπη η ροή των ευσεβών προσκυνητών, οι οποίοι έσπευσαν, όχι μόνο από την πόλη του Αιγίου, αλλά και από άλλα σημεία της Ελλάδας, να τιμήσουν, να ευχαριστήσουν, να δοξολογήσουν τη Θεοτόκο Μητέρα μας, αποθέτοντας σε Αυτή τα μύχια αιτήματά τους, για να παρηγορηθούν από τους κόπους και τις δυσκολίες της ζωής.

Η εορτή

Την Πέμπτη, παραμονή της εορτής, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος κήρυξε τον πανηγυρικό θείο λόγο, και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Γέροντος Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου και του Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος και Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου, πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, και του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Τον πανηγυρικό λόγο της εορτής εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών.

Η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας

Εν συνεχεία, με ιδιαίτερη κατάνυξη, πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας από τον Ιερό Ναό, με τιμές που αποδόθηκαν από τον Ιερό Κλήρο, τη Δημοτική Αρχή, τους επίσημους προσκεκλημένους, τα Σώματα Ασφαλείας, σχολεία, την Πυροσβεστική και τις Φιλαρμονικές Αιγίου, Δερβενίου, Ακράτας και Αιγείρας. Καθ’ όλη την πορεία της ιεράς πομπής, οι πιστοί έραιναν με άνθη την Ιερά Εικόνα. Η οδός Μητροπόλεως, κατάμεστη από κόσμο, υποδέχθηκε την πομπή, με τα αγήματα και τη θαυματουργή Εικόνα να καταλήγουν στην πλατεία Φανερωμένης.

Ακολούθως εψάλη δέηση, με τους πιστούς να έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά και κάθε σημείο γύρω από την πλατεία, λαμβάνοντας την ευλογία, ενώ ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος απηύθυνε σύντομο αναστάσιμο χαιρετισμό, ενώ ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους φιλοξενούμενους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την προσέλευση και τη συμμετοχή τους στις ιερές εορταστικές ακολουθίες.

Μετά τη λήξη της τελετής, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας, αφού περιδιάβηκε τις κεντρικές οδούς της πόλεως με στρατιωτικό όχημα και συνοδεία του Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου και του Γέροντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, επέστρεψε στον Θρόνο της, στο Ιερό Προσκύνημα.

Τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής, τίμησαν με την παρουσία τους, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Αχαιός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, οι Βουλευτές κ. Άγγελος Τσιγκρής, κ. Ιάσονας Φωτήλας, κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου και κ. Σία Αναγνωστοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Χαράλαμπος Μπονάνος και κ. Τάκης Παπαδόπουλος, οι Δήμαρχοι Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, υποψήφιοι Βουλευτές, υποψήφιοι Δήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά.

Τιμήθηκαν όλοι όσοι εργάστηκαν για την ανακαίνιση

Την Κυριακή 23 Απριλίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος τίμησε όλους όσοι εργάστηκαν για την ανακαίνιση του Ιερού Προσκυνήματος. Στη σύντομη προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με αισθήματα υιικής ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, στην ανύστακτη μέριμνα και φροντίδα του οποίου οφείλεται το μεγαλόπνοο έργο της ανακαινίσεως του Προσκυνήματος, ενώ στη συνέχεια του προσέφερε μία Εικόνα, απεικονίζουσα τον ίδιο να προσφέρει το περίλαμπρο ανακαινισθέν Ιερό Προσκύνημα στην Παναγία την Τρυπητή.

Ευγνώμονες ευχαριστίες και την ευαρέσκειά του εξέφρασε επίσης ο Σεβασμιώτατος προς τους Μηχανικούς, που εκπόνησαν τις μελέτες του έργου κυρίους Γεώργιο Σαπιρίδη και Ιωάννη Βασιλειάδη, την κ. Αναστασία Κουμούση, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, και τους συνεργάτες της, που υλοποίησαν το έργο, τους κυρίους Απόστολο Κατσιφάρα, τέως Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και Χρήστο Μπούνια, Περιφερειακό Σύμβουλο, που ενέταξαν το έργο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Interreg V-A Greece-Italy Programme 2014-2020», καθώς και τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, υπό την επίβλεψη του οποίου κατέστη δυνατή η καθ’ όλα επιτυχής ολοκλήρωση του συνολικού σχεδιασμού.

Επιπροσθέτως, ευχαρίστησε για τη συμβολή τους καθ’ όλο το χρονικό διάστημα των εργασιών τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Προσκυνήματος Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γρηγόριο Μαμαλή και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κυρίους Δημήτριο Κουτουβάλα, Χρήστο Μποζινάκη, Θεόδωρο Κωστόπουλο, Νικόλαο Σπανό, Μαρίνο Κακιό και Ανδρέα Παπανικολάου, τους Ιεροψάλτες του Ιερού Προσκυνήματος κυρίους Ιωάννη Παλαιολόγο και Άγγελο Παλαιολόγο, καθώς και τους εργαζόμενους στο Ιερό Προσκύνημα κ. Κωνσταντίνο Πανούτσο, Επιστάτη, κ. Στέφανο Πανούτσο, Νεωκόρο, κ. Αναστασία Ρουμάνη, Ευτρεπίστρια και κ. Αναστασία Ζούγρα, Ευτρεπίστρια. Επίσης, ευχαρίστησε εγκάρδια τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Λιακόπουλο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Φανερωμένης Αιγίου, και τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού, κυρίους Βασίλειο Κορομπίλη, Παναγιώτη Πράπα, Νικόλαο Αγγελόπουλο και Γεώργιο Τριανταφυλλόπουλο.

Για την πολύτιμη συμβολή των ανωτέρω, ο Σεβασμιώτατος τους προσέφερε τιμητικά τον Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως, ένα Ευεργετήριο Γράμμα και, ως ευλογία, ένα αντίγραφο της Εικόνος της Παναγίας της Τρυπητής.

Οι χαιρετισμοί στην Παναγία την Τρυπητή

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα η Ιερά Ακολουθία των Χαιρετισμών της Παναγίας της Τρυπητής, χοροστατούντος του Ποιμενάρχου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου.

Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας και μετά την τοποθέτηση στον Θρόνο της της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες του εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως προς όσους εργάστηκαν και κοπίασαν για την οργάνωση και την πραγματοποίηση της πανηγύρεως της Πολιούχου μας.

Ευγνωμόνως αναφέρθηκε στους κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο, Δήμαρχο Αιγιαλείας, κ. Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο, Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κ. Νικόλαο Καραΐσκο, Αντιδήμαρχο Καθαριότητος, κ. Ευστράτιο Βαρδάκη, Αντιδήμαρχο Τουρισμού, κ. Αγλαΐα Σαλαμούρα και κ. Αριστομένη Σταματόπουλο, Τελετάρχες εκ μέρους του Δήμου, για την άψογη και αρμονική συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολή μας στην οργάνωση και επιτυχή πραγματοποίηση της πανηγύρεως.

Ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Μαρία Ιατροπούλου και την Υποπλοίαρχο κ. Ελένη Κλάγκου, Διοικητή τοῦ Λιμεναρχείου Αιγίου, που φρόντισαν για την ευταξία και την καθαριότητα των χώρων που γειτνιάζουν με το Ιερό Προσκύνημα, καθώς και για την εξασφάλιση χώρου στάθμευσης στον παλαιό και νέο λιμένα της πόλεως. Τον κ. Βασίλειο Ροδόπουλο, Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου, και τον κ. Ιορδάνη Μαγειράκη, Αστυνόμο Β΄, Διοικητή Ασφαλείας, για τα μέτρα ασφαλείας, την τήρηση της τάξεως και την ομαλή ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές

Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος σε όσους συνέβαλαν και συμμετείχαν στην Ιερά Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και συγκεκριμένα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο για την αποστολή στρατιωτικού οχήματος για τη μεταφορά της Εικόνος, τον Ταξίαρχο κ. Ευάγγελο Τούντα, Διοικητή ΚΕΤΧ Πατρών, για την αποστολή στρατιωτικού αγήματος, τον Επιπυραγό κ. Παναγιώτη Μιχαλόπουλο, Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, και τους άνδρες Πυροσβέστες, που μετέφεραν την Εικόνα της Παναγίας, τους Διευθυντές των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και τους μαθητές, που έλαβαν μέρος και συνόδευσαν την Εικόνα της Παναγίας, τις Δημοτικές Φιλαρμονικές Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας, Δερβενίου και τους μαέστρους κ. Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλο, κ. Χρήστο Ασημακόπουλο, κ. Δημήτριο Μίχαλο και κ. Παναγιώτη Παναγάκο, αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους όσοι εκ της Ιεράς Μητροπόλεως συνέβαλαν στην οργάνωση και υλοποίηση της εορτής, τους Εκκλησιαστικούς Τελετάρχες, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο, Γενικό Αρχιερατικό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, και Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Πετρόπουλο, Αρχιερατικό Επίτροπο Βοστίτσης. Τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Λιακόπουλο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Φανερωμένης, το Εκκλησιαστικό του Συμβούλιο, καθώς και τους διακονητές του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ναού. Τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γρηγόριο Μαμαλή, Προϊστάμενο του Ιερού Προσκυνήματος, τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Δημήτριο Ρωμάνο, τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους και τους εργαζομένους στο Ιερό Προσκύνημα. Τους ευλαβεστάτους Ιερείς της Επαρχίας Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων, που έλαβαν μέρος στις Ιερές Ακολουθίες και στη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος. Τους Ιεροψάλτες του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας υπό τον χοράρχη κ. Σπυρίδωνα Οικονομόπουλο και τους Ιεροψάλτες του Ιερού Προσκυνήματος κ. Ιωάννη Παλαιολόγο και κ. Άγγελο Παλαιολόγο, που απέδωσαν τους κατανυκτικούς ύμνους των Ιερών Ακολουθιών.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Βενιανάκη, καθώς και όλο τον ευσεβή λαό, που αθρόα προσήλθε τιμώντας και εκφράζοντας τον σεβασμό του στο πρόσωπο της Παναγίας της Τρυπητής, της Οποίας η ζωντανή παρουσία έχει συνδεθεί άρρηκτα με την πόλη και τον λαό του Αιγίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων