03/10/2022 03/10/2022 Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας η μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλη, προστάτου και εφόρου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας. Στον Μητροπολιτικό ναό της Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι χοροί των ιεροψαλτών απέδωσαν τους ύμνους του πανηγυρικού Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, στην οποία προέστη ο  Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας...
03 Οκτωβρίου, 2022 - 21:50
Τελευταία ενημέρωση: 03/10/2022 - 22:10

Οι ιεροψάλτες της Αιγιαλείας γιόρτασαν τον προστάτη Άγιό τους

Διαδώστε:
Οι ιεροψάλτες της Αιγιαλείας γιόρτασαν τον προστάτη Άγιό τους

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας η μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλη, προστάτου και εφόρου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας.

Στον Μητροπολιτικό ναό της Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι χοροί των ιεροψαλτών απέδωσαν τους ύμνους του πανηγυρικού Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, στην οποία προέστη ο  Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος. Στο τέλος τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων των μελών του Συλλόγου Ιεροψαλτών και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η Σύναξη των ιεροψαλτών, παρουσία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων.

Κατά την έναρξή της, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας, καθηγητής Μουσικής κ. Σπυρίδων Οικονομόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πρωτοβουλία του να πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλη, καλωσόρισε τους ιεροψάλτες. Στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στη σημασία και τη σπουδαιότητα του ρόλου και του έργου του ιεροψάλτου στη θεία λατρεία. Στη συνέχεια ανέγνωσε την εισήγηση του διευθυντού του Μουσικού Σχολείου Τριπόλεως κ. Βασίλειου Μπιστόλα, Θεολόγου – Μουσικού, αναφορικά με τον βίο και το έργο του Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλη.

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο ιεράρχης ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους ιεροψάλτες, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως, και τους συνεχάρη για το ενδιαφέρον και την πολύτιμη προσφορά τους στη διακονία του ιερού αναλογίου. Αναφέρθηκε στη διαχρονική αξία της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, καθώς και σε λειτουργικά θέματα, που αφορούν το τυπικό της θείας λατρείας.

Ζήτησε από τους ιεροψάλτες να διατηρήσουν το ήθος και το ύφος της ψαλτικής τέχνης, υπογραμμίζοντας το καθήκον όλων να παραμείνει η Ορθόδοξη Βυζαντινή Μουσική αναλλοίωτη, και τους παρότρυνε να μεταλαμπαδεύσουν την τέχνη της ψαλτικής στους νέους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η διαχρονική της συνέχεια ως ανεκτίμητου στοιχείου της εκκλησιαστικής μας παράδοσης, αλλά και η κάθε Ενορία να αποκτήσει τον δικό της ιεροψάλτη.

Στη συνέχεια, οι μουσικολογιώτατοι καθηγητές της Βυζαντινής Μουσικής και πρωτοψάλτες, ο κ. Φώτιος Θεοδωρακόπουλος, τέως πρόεδρος και χοράρχης του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας και ο κ. Χαράλαμπος Θεοτοκάτος, πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Πατρών, χοράρχης και καλλιτεχνικός διευθυντής της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», αναφέρθηκαν, μέσω των εμπεριστατωμένων εισηγήσεών τους, στο ήθος και το ύφος της ψαλτικής τέχνης, καθώς και στον ορθό τρόπο απόδοσης των μουσικών ύμνων στις Ιερές Ακολουθίες, με βάση την Ορθόδοξη παράδοση, όπως αυτή εκφράστηκε ανά τους αιώνες και καταγράφηκε μέσα στα κλασικά μουσικά έργα των κορυφαίων διδασκάλων της Βυζαντινής Μουσικής, με σκοπό την εύληπτη πρόσληψη των εκκλησιαστικών ύμνων από τους πιστούς και τη δοξολογία του Τριαδικού Θεού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων