17/01/2023 17/01/2023 Στο Αίγιο χτύπησε η καρδιά της νεολαίας το διήμερο 14 – 15 Ιανουαρίου με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας να διοργανώνει το 1ο Συνέδριο Νεολαίας με καλεσμένους εκλεκτούς ομιλητές ενώ, τονίστηκε από όλες τις πλευρές ότι η η Εκκλησία πρέπει να αποτελεί καταφύγιο για τους νέους.  Mε την προσέλευση πολλών νέων, που κατέκλυσαν το...
17 Ιανουαρίου, 2023 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 17/01/2023 - 8:17

Στο Αίγιο “χτύπησε” η καρδιά της Νεολαίας – Η Εκκλησία, οι νέοι και οι προοπτικές τους στον σύγχρονο κόσμο

Διαδώστε:
Στο Αίγιο “χτύπησε” η καρδιά της Νεολαίας – Η Εκκλησία, οι νέοι και οι προοπτικές τους στον σύγχρονο κόσμο

Στο Αίγιο χτύπησε η καρδιά της νεολαίας το διήμερο 14 – 15 Ιανουαρίου με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας να διοργανώνει το 1ο Συνέδριο Νεολαίας με καλεσμένους εκλεκτούς ομιλητές ενώ, τονίστηκε από όλες τις πλευρές ότι η η Εκκλησία πρέπει να αποτελεί καταφύγιο για τους νέους. 

Mε την προσέλευση πολλών νέων, που κατέκλυσαν το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγιαλείας «Αλέκος Μέγαρης», ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το 1ο Συνέδριο Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεώς με τον θεματικό τίτλο «Οι νέοι και οι προοπτικές τους στον σύγχρονο κόσμο».

Καλαβρύτων: Η Εκκλησία οφείλει να αποτελεί καταφύγιο για τους νέους

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας στον χαιρετισμό του ότι:

«Η Εκκλησία οφείλει και πρέπει να αποτελεί καταφύγιο για τους νέους, όχι μόνο με λόγους, αλλά και με πράξεις, διεκδικώντας γι’ αυτούς, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, καλύτερες συνθήκες σε μαθησιακό, μορφωτικό, παιδαγωγικό και επαγγελματικό επίπεδο. Επίσης μπορεί να τους παρέχει εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους, βασισμένους στον εθελοντισμό, τη δημιουργικότητα και τις καινοτόμες ιδέες. Η Εκκλησία οφείλει να αποτελέσει συνδετικό κρίκο γεφύρωσης του χάσματος των γενεών, αξιοποιώντας τόσο την εμπειρία των μεγαλύτερων, όσο και τον αυθορμητισμό και τον ενθουσιασμό των νέων, με γνώμονα πάντα τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια προς όφελος της κοινωνίας».

Χαιρετισμούς απηύθηναν επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Ιάσονας Φωτήλας, οι Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ.κ. Τάκης Παπαδόπουλος και Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος και η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ κ. Μαρία Τσουκαλά.

Οι ομιλίες

Με αμεσότητα και ζωντανό λόγο οι εκλεκτοί εισηγητές του Συνεδρίου ανέπτυξαν τις ομιλίες τους, αναφερόμενοι σε επίκαιρα θέματα σχετικά με τους προβληματισμούς των νέων και την προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία να αφουγκραστεί τις αγωνίες τους, να τους συμπαρασταθεί και να συμπροβληματιστεί με αυτούς, δίνοντάς τους το μήνυμα της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της χαράς, προβάλλοντας ως πρότυπο το πρόσωπο του Χριστού, που είναι το φως της ζωής. Ο εγκεντρισμός της ζωής μας στο πρόσωπο του Χριστού, η συμμετοχή στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας νοηματοδοτεί την ύπαρξη του ανθρώπου, τον απελευθερώνει από τις όποιες δεσμεύσεις του, του δίνει τη δυνατότητα να ζει με τον συνάνθρωπο με αγάπη εν ελευθερία. Η αληθινή και ελπιδοφόρα προοπτική της ζωής του νέου ανθρώπου είναι ο Χριστός.

Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, αναφέρθηκε στο θέμα: «Από την θρησκεία στην πίστη. Από την τρομοκρατία του θείου στην αγάπη του Θεού. Μία προσωπική πορεία προς την αλήθεια», κάνοντας μία σαφή διάκριση μεταξύ των θεών της θρησκείας και του μόνου αληθινού Θεού της αγάπης, μεταξύ των όρων θρησκείας και πίστης και της ειδοποιού διαφοράς ανάμεσά τους.

Ο Πανοσιολογιώτατος Aρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος, ανέπτυξε το θέμα: «Εκκλησία και Νέοι: Κάπου θα συναντηθούμε», αναφερόμενος στους τρόπους, μέσα από τους οποίους η Εκκλησία προσπαθεί να πλησιάσει τους νέους και να συμπαρασταθεί στα θέματα που τους απασχολούν.

Ο Πανοσιολογιώτατος Aρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Γιάγκου, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στο: «Το άθλημα της σχέσης», στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί μια ειλικρινής, ουσιαστική και αληθινή σχέση με τον συνάνθρωπο και κατ’ επέκτασιν με τον Χριστό.

Ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής κ. Γεώργιος Πιτσινέλης, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, ανέπτυξε το θέμα: «Ορθόδοξες διαχρονικές απαντήσεις σε σύγχρονους προβληματισμούς των νέων μέσα από τον Ακάθιστο Ύμνο». Μέσα από το ποιητικό κείμενο του Ακαθίστου αναφύονται μηνύματα πίστεως και ελπίδας. Παρά τους καθημερινούς πειρασμούς και τις δυσκολίες της ζωής ο άνθρωπος που πιστεύει στον Χριστό δεν απογοητεύεται, δεν απελπίζεται, αλλά ενισχύεται και ενδυναμώνεται.

Ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, Διευθυντής 2ου Λυκείου Αιγίου, ανέπτυξε το θέμα: «Στο κατώφλι μιας κοινωνίας που δεν κοινωνεί» και παρουσίασε τα θέματα που απασχολούν τους νέους από την οπτική γωνία του εκπαιδευτικού.

Η Καθηγήτρια κ. Χριστίνα Ζαχαράκη, Μαθηματικός στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσίασε το θέμα: «Νέοι και Εθελοντισμός». Ανέλυσε την έννοια του εθελοντισμού, τα είδη του και υπογράμμισε την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των νέων ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον συνάνθρωπο και το περιβάλλον.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους νέους. Με αισθήματα πνευματικής χαράς και ευφροσύνης έκλεισε τις εργασίες του Συνεδρίου ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος με εγκαρδιότητα εξέφρασε τη μεγάλη του ευγνωμοσύνη προς τους ομιλητές και προπάντων τους γονείς όλων των παιδιών και τους νέους, τα ελπιδοφόρα νιάτα της τοπικής μας Εκκλησίας, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να έλθουν κοντά στην Εκκλησία χωρίς φόβο, να γνωρίσουν και να βιώσουν την πηγή της χαράς, τις αξίες και τα ιδανικά της χριστιανικής διδασκαλίας.

Συναυλία αφιερωμένη στους νέους

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, σε κλίμα ενθουσιασμού και ζωντάνιας, πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό Κινηματοθέατρο «Απόλλων» συναυλία, αφιερωμένη στους νέους, στην οποία έλαβαν μέρος:

· Η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας «Κοσμάς ο Μελωδός», υπό τον χοράρχη κ. Βασίλειο Μπίκο.

· Η Χορωδία Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου», υπό τον χοράρχη κ. Βασίλειο Μπίκο.

· Η Φιλαρμονική Αιγίου «Ευτέρπη», υπό τον μαέστρο κ. Αντώνιο Χαραλαμπόπουλο.

· Η Χορωδία Αιγίου 1933, υπό τον μαέστρο κ. Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλο.

· Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου.

Αρχιερατικό συλλείτουργο

Τέλος, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, συνιερουργούντος του Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου και συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην οργάνωση και διεξαγωγή του Συνεδρίου και όλους τους νέους που μετείχαν με την ενεργό παρουσία τους σ’ αυτό, ενώ τόνισε ότι το Συνέδριο αυτό ήταν μόνο η απαρχή της προσπάθειας της τοπικής Εκκλησίας να έλθει κοντά στους νέους της και να συνδιαλεχθεί μαζί τους με αγάπη, προεξαγγέλλοντας την κατ’ έτος διοργάνωση παρόμοιων Συνεδρίων με διαφορετική θεματική, την οποία θα διαμορφώνουν και θα επιλέγουν οι νέοι σε προσυνεδριακές συναντήσεις. Τέλος, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, ιδιαιτέρως τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Βενιανάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίοι μαζί με άλλους κληρικούς και λαϊκούς εργάστηκαν για την διοργάνωση του Συνεδρίου, καθώς και τους κληρικούς εκείνους που αγκάλιασαν και προσήλθαν με χαρά στις εκδηλώσεις του Α΄ Συνεδρίου Νεολαίας, και μάλιστα αρκετοί από αυτούς μαζί με νέους από την ενορία τους, συστρατευόμενοι με τον τρόπο αυτό στο όραμά του Σεβασμιωτάτου για την νεότητα.

Ας σημειωθεί ότι στο Συνέδριο προσήλθαν δύο ομάδες νέων από άλλες Ιερές Μητροπόλεις. Η μία από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με συνοδό τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Αρώνη και η δεύτερη από τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Σπάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας με συνοδό τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Γρηγόριο Μεσμπούρη, τους οποίους ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους.

Ευχαριστίες της Μητρόπολης

Επίσης η Ιερά Μητρόπολή ευχαριστεί θερμά:

· τους χορηγούς και όσους συνεργάστηκαν μαζί της για την επιτυχή οργάνωση του Συνεδρίου: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμο Αιγιαλείας και ΔΗΚΕΠΑ,

· τους εκλεκτούς ομιλητές: τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, τον Πανοσιολογιώτατο Aρχιμανδρίτη π. Πολύκαρπο Μπόγρη, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος, τον Πανοσιολογιώτατο Aρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Γιάγκου, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή κ. Γεώργιο Πιτσινέλη, Επίκουρο Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο, Διευθυντή 2ου Λυκείου Αιγίου, την Καθηγήτρια κ. Χριστίνα Ζαχαράκη, Μαθηματικό στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας,

· τις χορωδίες που έλαβαν μέρος στη συναυλία, τον χοράρχη της Χορωδίας Βυζαντινής Μουσικής και της Χορωδίας του Συλλόγου φίλων Βυζαντινής Μουσικής κ. Βασίλειο Μπίκο, τους μαέστρους της Χορωδίας Αιγίου και της Φιλαρμονικής Αιγίου, κ.κ. Αντώνιο Χαραλαμπόπουλο και Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλο αντιστοίχως, τους χοροδιδασκάλους του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου κ. Χρύσα Βαγενά, κ. Γεώργιο Κατσίβελο και κ. Αθηνά Κωνσταντινίδου, καθώς και τον Πρόεδρο του Χορευτικό Ομίλου Αιγίου κ. Γεώργιο Νικολόπουλο,

· το εστιατόριο ΑΛΑΤΙ – ΠΙΠΕΡΙ για το δωρεάν γεύμα που προσέφερε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων