05/12/2019 05/12/2019 Στην Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας τέλεσε την πρώτη χειροτονία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος. Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε στο δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης τον μέχρι πρότινος ιεροδιάκονο της Μονής π. Φιλάρετο Θεοδωρακόπουλο.   Αγία Λαύρα – Ρεπορτάζ: Νικόλαος Ζαΐμης, Φωτογραφίες: Γεώργιος Μανώλης   Το πρωί στο Καθολικό της Μονής τελέστηκε...
05 Δεκεμβρίου, 2019 - 13:04
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2019 - 13:14

Συγκίνηση στην πρώτη χειροτονία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων – (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Συγκίνηση στην πρώτη χειροτονία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων – (ΦΩΤΟ)

Στην Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας τέλεσε την πρώτη χειροτονία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος. Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε στο δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης τον μέχρι πρότινος ιεροδιάκονο της Μονής π. Φιλάρετο Θεοδωρακόπουλο.

 

Αγία Λαύρα – Ρεπορτάζ: Νικόλαος Ζαΐμης, Φωτογραφίες: Γεώργιος Μανώλης

 

Το πρωί στο Καθολικό της Μονής τελέστηκε η Ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου. Στη συνέχεια τελέστηκε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου και με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης Αρχιμ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος, του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αρχιμ. Ιωακείμ Βενιανάκη, των Καθηγουμένων των Ιερών Μονών Μεγάλου Σπηλαίου και Ταξιαρχών Αιγιαλείας, καθώς επίσης και πλειάδας κληρικών της περιοχής.

Κατά τον χειροτονητήριο λόγο του ο π. Φιλάρετος αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Ιερωσύνης σκιαγραφόντας το με την χρήση πατερικών χωρίων. Αναφέρθηκε επίσης σε σημαίνουσες προσωπικότητες που διηκόνησαν στην ιστορική Ιερά Μονή τονίζοντας ιδιαίτερα την επίδραση που είχαν στην πνευματική του πορεία. Στη συνέχεια ιδιαίτερα συγκινημένος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της μακαριστής του γιαγιάς, η οποία, όπως τόνισε, τον γαλούχησε εν πνεύματι και νουθεσία Κυρίου, αλλά και στους κατά σάρκα γονείς του και τις αδελφές του που ευλόγησαν την απόφασή του να ταχθεί στη διακονία της Εκκλησίας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας π. Ευσέβιο Σπανό, ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια τον καθοδηγεί υπό την πνευματική του σκέπη. Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την απόφασή του να τελέσει την χειροτονία του αμέσως μετά την ανάληψη των ποιμαντικών του καθηκόντων στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Ο Σεβασμιώτατος από την πλευρά του εξέφρασε τη συγκίνησή του από την ομιλία του π. Φιλαρέτου, που όπως τόνισε ήταν γραμμένη από την καρδιά του και γεμάτη από πατερικά χωρία, στα οποία τονίζεται η ιδιαίτερη αξία του μυστηρίου της ιερωσύνης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπική του γνωριμία με τον χειροτονηθέντα από τους χρόνους που ο Σεβασμιώτατος ήταν Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, εξαίροντας την προσωπικότητα και τα πνευματικά χαρίσματά του, όπως η ταπείνωση, την οποία του καλλιέργησε ιδιαίτερα ο πνευματικός του πατέρας π. Ευσέβιος. «Σήμερα δεν κέρδισε η Εκκλησία μόνο έναν άξιο κληρικό, αλλά και η Καλαβρυτινή κοινωνία», τόνισε ο Σεβασμιώτατος προς τους γονείς του χειροτονηθέντος και τον ευσεβή λαό. Τέλος, του ευχήθηκε όπως η χάρη της Παναγίας της Λαυριώτισσας, των Αγίων Αλεξίου και Φιλαρέτου, οι κάρες των οποίων φυλάσσονται στην ιστορική Μονή, να τον ενισχύουν στη νέα του διακονία.

Ακολούθησε η χειροτονία με τον κλήρο και τον λαού να αναφωνούν άξιος.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον π. Φιλάρετο και απένειμε το οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Φίλιππο Χόρμπα ο οποίος διακονεί σε χωριά της περιοχής. Λαμβάνοντας το λόγο ο Καθηγούμενος π. Ευσέβιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία που έκανε σήμερα στη Μονή και του εξέφρασε τη στήριξη της αδελφότητας στο έργο που καλείται να επιτελέσει στη Μητρόπολη.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων