11/07/2021 11/07/2021 Έλαβαν χώρα υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, της Περιφερειακής Ενότητας Νομού Ευβοίας και του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, με επίκεντρο το χωρίο των Κριεζών, οι τιμητικές εκδηλώσεις της ημερίδας των διακοσίων ετών της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα, αποδόθηκε φόρος τιμής στον...
11 Ιουλίου, 2021 - 17:35
Τελευταία ενημέρωση: 11/07/2021 - 18:13

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Κριεζών-Αλιβερίου

Διαδώστε:
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Κριεζών-Αλιβερίου

Έλαβαν χώρα υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, της Περιφερειακής Ενότητας Νομού Ευβοίας και του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, με επίκεντρο το χωρίο των Κριεζών, οι τιμητικές εκδηλώσεις της ημερίδας των διακοσίων ετών της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα, αποδόθηκε φόρος τιμής στον διαπρεπέστατο ευσεβή Ηρωικό Ευβοέα Οπλαρχηγό Νικόλαο Κριεζώτη για την καταλυτική και αγέρωχη συμβολή του στην αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού στην απελευθέρωση της Ευβοίας.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα το πρωί της Κυριακής, 11ης Ιουλίου 2021, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Κριεζών με την τέλεση του Όρθρου, όπου χοροστάτησε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος. Ακολούθησε το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ μετά των προσκληθέντων Ευβοέων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, Εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μετά των συλλειτουργών ιερέων: Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Πανοσ. Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου, Πανοσ. Αρχιμ. Γεράσιμου Παρίση, των Πρωτοπρ. Παύλου Κουντούρη, εφημερίου Παρθενίου επαρχίας Αλιβερίου, Σωτήριου Τσούγκα, εφημερίου Αετού επαρχίας Καρύστου, Αθανάσιου Τούντα, εφημέριου του ιερού ναού και των Διακόνων: Στυλιανού Πεταχτή, Πρόδρομου Γκέγκε, Αποστόλου Μπάκουλη.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης-Αλιβερίου, Ιατρός κ. Γεώργιος Ζέρβας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Αλέξανδρος Θεοδώρου, κ. Γεώργιος Κότσαρης, ο πρώην Δήμαρχος Κύμης κ. Δημήτριος Θωμάς, η Τοπική Σύμβουλος Κύμης κ. Αικατερίνη Κουτέλου, η επικεφαλής της ελάσσονος παρατάξεως «Δήμος για Όλους» κ. Αλεξάνδρα Θαλασσινού, οι εκπρόσωποι της Σχολής Πεζικού, Συνταγματάρχης ΠΖ, κ. Αντώνιος Πράγιας και του Αστυνομικού Τμήματος Αλιβερίου, Υπαστυνόμος Α’ κ. Δημήτριος Σαμαράς, η Δημοτική Σύμβουλος κ.Μαρία Σαμαρά-Μπότη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Αργυρού κ. Κωνσταντίνος Αποστόλου και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Κριεζών κ. Νικόλαος Μπάνος, καθώς και πολλοί κάτοικοι των Κριεζών και του Αργυρού (Βύρα), γενέτειρας του Νικολάου Κριεζώτη.

Το αναλόγιο διακόνησε ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου μετά των μελών της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών.

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας, στο Ηρώο του Νικολάου Κριεζώτη ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Εν συνεχεία, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Κριεζών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ηρώων Καρυστίας Κλέος», στην οποία ο Πανοσ. Αρχιμ. Νικόδημος Πόγκας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και παρουσίασε τους ομιλητές.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου έλαβε τον λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος με την ανάγνωση του μηνύματος του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για την επέτειο. Ακολούθως, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαΐδιτης και ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου-Κύμης κ. Αθανάσιος Μπουραντάς. Ακολούθησε η επίκαιρη ομιλία του Καθηγητού και τέως Λυκειάρχου κ. Δημητρίου Κοίλιαρη, με θέμα την καταλυτική δράση τον Νικολάου Κριεζώτη με θέμα: Η καταλυτική συμβολή του αγέρωχου και ευσεβούς οπλαρχηγού Νικολάου Κριεζώτη ως και των Ιερομονάχων και Μοναχών των καθ’ ημάς Ιερών Μονών στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και την απελευθέρωση της Ευβοίας.

Πριν τη λήξη της εκδήλωσης, ακολούθησε από τη χορωδία του κ. Χατζηχρόνογλου η απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών και επίκαιρων ύμνων.

Την εκδήλωση επισφράγισε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ, απευθύνοντας τις πατρικές ευχές και ευχαριστίες του στους συμμετέχοντες Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, στους ομιλητές και σε όσους συνέβαλαν και κοπίασαν για την οργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και στην χορωδία για την άψογη απόδοση των τραγουδιών και των βυζαντινών μελωδικών ύμνων τόσο στην Θεία Ευχαριστία όσο και στην τοπική εκδήλωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Φιλόθεος και ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Θανάσης Μπουραντάς.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, εκπρόσωπος της Σχολής Πεζικού, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κριεζών, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αργυρού και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριεζών, Βασίλης Σαμαράς.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης, Ματίνα Ρέτσα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων