17/09/2019 17/09/2019 Την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού έχει καθιερωθεί να μεταφέρεται η κάρα της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας στην Καστοριά προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών. Έτσι και φέτος τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και πλήθους Ιερέων...
17 Σεπτεμβρίου, 2019 - 14:31
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2019 - 13:41

Η τιμία κάρα της Οσίας Σοφίας στην Καστοριά

Διαδώστε:
Η τιμία κάρα της Οσίας Σοφίας στην Καστοριά

Την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού έχει καθιερωθεί να μεταφέρεται η κάρα της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας στην Καστοριά προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

Έτσι και φέτος τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και πλήθους Ιερέων της Μητροπόλεως. Τέθηκαν προς προσκύνηση τεμάχια λειψάνων της Οσίας. Ψάλθηκε κατά την τάξη η Λιτή της εορτής ενώ πριν την απόλυση, ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην παρουσία του Σταυρού στη ζωή των Αγίων.

Ανήμερα της εορτής, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, η Γερόντισσα Εφραιμία κόμισε την τιμία Κάρα της Οσίας Σοφίας από το Μοναστήρι της Κλεισούρας και αυτή τέθηκε στο κέντρο του Ναού προς προσκύνηση μαζί με τα υπόλοιπα τιμαλφή. Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, ενώ συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόλαος, οι Εφημέριοι του Ναού π. Ελευθέριος και π. Βασίλειος και οι Διάκονοι π. Ιάκωβος και π. Αγαθόνικος.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στην εισαγωγική φράση του ευαγγελικού αναγνώσματος, μίλησε για τον χριστιανισμό ως οδό ελευθερίας για τους πιστούς.

Προ της απολύσεως πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας της μικρασιατικής καταστροφής, και εν συνεχεία σύντομη λιτανεία της εικόνος και των ιερών λειψάνων πέριξ του Ιερού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων στην Πλατεία Μακεδονομάχων, όπου έγινε και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και φορείς του τόπου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων