06/02/2021 06/02/2021 Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, τελέσθηκε το πρωί του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου 2021, η θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς. Του Ιεράρχη που επί 24 χρόνια ποίμανε την ιστορική Μητρόπολη και αγάπησε τη γη της Μακεδονίας.  Στην ακολουθία...
06 Φεβρουαρίου, 2021 - 14:30
Τελευταία ενημέρωση: 06/02/2021 - 23:06

Καστορίας Σεραφείμ: Ο Ιεράρχης που αγάπησε τη Μακεδονία – Τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο

Διαδώστε:
Καστορίας Σεραφείμ: Ο Ιεράρχης που αγάπησε τη Μακεδονία – Τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, τελέσθηκε το πρωί του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου 2021, η θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς. Του Ιεράρχη που επί 24 χρόνια ποίμανε την ιστορική Μητρόπολη και αγάπησε τη γη της Μακεδονίας. 

Στην ακολουθία του Όρθρου, η οποία τελέσθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ στη Θεία λειτουργία με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος. Στην ακολουθία του ιερού μνημοσύνου συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.

 

 

Λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων στο μνημόσυνο του Ιεράρχη που επί 24 έτη ποίμανε την ιστορική Μητρόπολη, παραβρέθηκαν οι κατά σάρκα συγγενείς, οι αρχές του τόπου και ο προβλεπόμενος αριθμός πιστών.

 

 

 

 

 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας εκοιμήθη τα ξημερώματα της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου σε ηλικία 61 ετών. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως Θεσσαλονίκης. Ο μακαριστός Ιεράρχης αρχικά εισήχθη στο νοσοκομείο στις 8 Δεκεμβρίου μετά τη διάγνωση πως βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, για προληπτικούς λόγους, καθώς η κατάστασή του δεν ενέπνεε ανησυχία, ωστόσο στις 20 του μήνα παρουσίασε επιδείνωση και κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του σε ΜΕΘ.

 

ΦΩΤΟ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΟΠΙΚΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ 

 

 

Βιογραφικό του μακαριστού Ιεράρχη 

Ο μακαριστός κυρός Σεραφείμ (κατά κόσμον Ιωάννης) Παπακώστας γεννήθηκε το 1959 στο Αγναντερό Καρδίτσης. Φοίτησε στη Ριζάρειο Σχολή Αθηνών και εν συνεχεία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική, από την οποία απεφοίτησε το 1983, και έπειτα σπούδασε την Ιερά Επιστήμη στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, λαβών το πτυχίο το έτος 1987. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1983 και Πρεσβύτερος το 1987.

Υπηρέτησε ως Διάκονος, Εφημέριος – Ιεροκήρυξ και Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων, και εκεί ανέπτυξε πλούσια ποιμαντική δράση, κηρυγματικό και πνευματικό έργο και ιδιαίτερη ποιμαντική δραστηριότητα στον τομέα της νεότητας και της Ιεράς Εξομολογήσεως.

Παράλληλα υπηρέτησε ως Διευθυντής Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στην Ιερά Σύνοδο ως υπεύθυνος Πρωτοκόλλου αρχικώς και από του έτους 1990 ως Γραμματεάς αυτής έως της ημέρας της εις Επίσκοπον εκλογής του. Μητροπολίτης Καστοριάς χειροτονήθηκε την 5η Οκτωβρίου 1996.

Μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις

Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις είχε παραχωρήσει στο ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας και την εκπομπή «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» με την Μαρία Γιαχνάκη ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ, είχε αναφερθεί στην πανδημία που μαστίζει τον πλανήτη αλλά και στο μεγαλείο των αγίων και τα θαύματα που έκαναν στις ζωές μας. Είχε τονίσει μάλιστα την πικρία του και τον πόνο του που οι εκκλησίες ήταν κλειστές και ο πιστός λαός δεν μπορούσε να προσέλθει να κοινωνήσει.

Με αφορμή τη διαφορετική φετινή γιορτή του πολιούχου Καστορίας, Αγίου Μηνά, ο μακαριστός Ιεράρχης είχε μιλήσει για το πώς βίωσαν φέτος στη Μητρόπολή του την εορτή αυτή, το τι γινόταν άλλες χρονιές, τα θαύματα του Αγίου Μηνά, αλλά και το ειδικό βάρος που έχει το να είναι κανείς διάδοχος του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη, αλλά και του ανδρείου εθνομάρτυρα Παύλου Μελά, που θυσιάστηκε για την Μακεδονία.

Ο μακαριστός κυρός Σεραφείμ είχε αναφερθεί και για τη λοιδωρία της Θείας Κοινωνίας, που συμβαίνει στις μέρες μας, την τεχνολογία που βοηθά την πνευματική στήριξη σε καιρό επιδημίας.

ΑΚΟΥΣΤΕ: 

Ο Ιεράρχης που στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο Ποίμνιό του

Από την αρχή της πανδημίας ο μακαριστός Ιεράρχης στάθηκε δίπλα στο Ποίμνιό του, σε μια περιοχή μάλιστα όπως η Καστοριάς που χτυπήθηκε ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό. Για τον λόγο αυτό είχε μιλήσει στις αρχές Μαϊου, σε μια  συνέντευξη με ιδιαίτερη βαρύτητα, ο Μητροπολίτης κυρός Σεραφείμ, μέσω skype, στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη.

Ο Σεβασμιώτατος είχε αναφερθεί στην περίοδο της δοκιμασίας αλλά και για την κρίσιμη κατάσταση στην Καστοριά, η οποία είχε μπει σε καραντίνα, τονίζοντας ότι η Εκκλησία στάθηκε για άλλη μια φορά δίπλα στον δοκιμαζόμενο πολίτη. «Η πολιτική δεν έδωσε το δικαίωμα στην Εκκλησία να διαχειριστεί τα θέματά της και έτσι ταπεινώθηκε μπροστά στα παιδιά της» συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος είναι υπέρ των μέτρων, αλλά κατά της τρομοκρατίας που ασκήθηκε στον λαό.

Ο δυναμικός Ιεράρχης δεν είχε παραλείψει να αναφερθεί και σε όσους στοχοποιούσαν την Θεία Κοινωνία: «Ποτέ στην μακραίωνη ιστορία δεν είχαμε επιδημικό περιστατικό από τη Θεία Κοινωνία. Όπου υπάρχει η Χάρις του Αγίου Πνεύματος τα φυσικά γίνονται υπερφυσικά. Όσα συμβαίνουν είναι βλασφημία προς το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, διότι η ζωή δεν μεταδίδει ποτέ θάνατο».

Στην συνέντευξη που ακολουθεί ο μακαριστός μιλά στη Μαρία Γιαχνάκη και στο Διεθνές Πρακτορείο ope.gr για τις πνευματικές ανάγκες του λαού, για τα μαρτύρια των αγίων και για τον πόλεμο που δέχεται η Εκκλησία.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Φωτογραφίες: Γιώργος Σπύρου

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων