21/05/2024 22/05/2024 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τον Μακεδονομάχο Βαγγέλη Στρεμπενιώτη και τους συναθλητές του, τελέσθηκε στο χωριό Ασπρόγεια (πρώην Στρέμπενο) Φλώρινας το Σάββατο 18 Μαΐου 2024. Ο Βαγγέλης Στρεμπενιώτης στρατολογήθηκε από τον θρυλικό Μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη και έγινε γενναίος υπεραπιστής του γηγενούς πληθυσμού από τους Κομιτατζήδες. Δολοφονήθηκε από αυτούς, λίγο πριν έρθει στη Μακεδονία ο...
21 Μαΐου, 2024 - 20:07
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2024 - 1:13

Μνημόσυνο για τον Μακεδονομάχο Βαγγέλη Στρεμπενιώτη τέλεσε ο Μητροπολίτης Καστορίας

Διαδώστε:
Μνημόσυνο για τον Μακεδονομάχο Βαγγέλη Στρεμπενιώτη τέλεσε ο Μητροπολίτης Καστορίας

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τον Μακεδονομάχο Βαγγέλη Στρεμπενιώτη και τους συναθλητές του, τελέσθηκε στο χωριό Ασπρόγεια (πρώην Στρέμπενο) Φλώρινας το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.

Ο Βαγγέλης Στρεμπενιώτης στρατολογήθηκε από τον θρυλικό Μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη και έγινε γενναίος υπεραπιστής του γηγενούς πληθυσμού από τους Κομιτατζήδες. Δολοφονήθηκε από αυτούς, λίγο πριν έρθει στη Μακεδονία ο Παύλος Μελάς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος στον λόγο του αναφέρθηκε στην αίρεση του εθνοφυλετισμού, που παρακινήθηκε από γεωπολιτικές αιτίες, εκφράσθηκε με την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχείας, μετά από πρόταση και πίεση του Νικολάι Ιγνατίεφ προς τον Σουλτάνο, και αιματοκύλησε τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα την Μακεδονία.

Ακολούθησε τρισάγιο επί του τάφου του ήρωα και επί του μνημείου του, όπου εκφωνήθηκε και επίκαιρος λόγος από τον δάσκαλο Νικόλαο Λυπίτκα.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων