30/11/2023 30/11/2023 Το πρωί της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023 έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας ιερατική σύναξη των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Στην σύναξη έγινε ενημέρωση από τον νομικό σύμβουλο της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Βασίλειο Προβατά για ζητήματα του κτηματολογίου, ενώ κύριος...
30 Νοεμβρίου, 2023 - 11:12
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2023 - 11:15

Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας

Διαδώστε:
Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας

Το πρωί της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023 έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας ιερατική σύναξη των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στην σύναξη έγινε ενημέρωση από τον νομικό σύμβουλο της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Βασίλειο Προβατά για ζητήματα του κτηματολογίου, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας Πρωτ. Σπυρίδων Βασιλάκος, θεολόγος και συγγραφέας.

Ο π. Σπυρίδων μίλησε με θέμα «Η ποιμαντική της εξομολογήσεως κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας». Με αναφορές σε Πατέρες της πρώτης Εκκλησίας, αλλά και σε σύγχρονους αγίους γέροντες τόνισε ότι στην καθημερινότητα της Εκκλησίας οι ιερείς οφείλουν να υπηρετούν την ενότητα μεταξύ τους, ο ένας να σέβεται το χάρισμα του άλλου και να μην τον υποτιμά, ενώ η επιείκεια είναι σημάδι της αληθινής αγάπης του πνευματικού. Σκοπός της εξομολόγησης είναι να οδηγηθεί ο άνθρωπος στον Χριστό και όχι να εξαρτηθεί από τον πνευματικό. Ο αγώνας του κάθε πνευματικού είναι και για τον ένα πιστό, καθώς δεν εξαρτάται από τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη την ίαση της πίστης. Επίσης, η πνευματική πατρότητα είναι πόνος και κόπος και, ιδίως στους καιρούς μας, χρειάζεται να λαμβάνει υπόψιν τις σύγχρονες ανάγκες, καταστάσεις και συμπεριφορές των ανθρώπων, χωρίς όμως να αφίσταται της αληθείας. Η ποιμαντική της Εκκλησίας είναι συμπόρευση προς την αγιότητα, κατέληξε ο ομιλητής, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο για την πρόσκληση και την πατρική του αγάπη. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους κληρικούς που συμμετείχαν η αναφορά του π. Σπυρίδωνα στην διαμάχη του Μεγάλου Βασιλείου με τον Αθανάσιο επίσκοπο Αγκύρας. Παρότι ο τελευταίος δεν αποδεχόταν το έργο του μεγάλου πατρός της Εκκλησίας, εντούτοις εκείνος τόνιζε σε επιστολές προς τους πιστούς της Εκκλησίας της Άγκυρας ότι όφειλαν υπακοή στον επίσκοπό τους διότι ήταν ορθόδοξος στο φρόνημα!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή και τους πατέρες για την παρουσία τους, σχολίασε την ομιλία επιμένοντας στην ανάγκη της ενότητας, του αλληλοσεβασμού, της διακονίας της αλήθειας από τους ιερείς, όπως επίσης και στο ότι μέσα από την εξομολόγηση δίδεται η δυνατότητα της κατήχησης των ανθρώπων. Ζήτησε, τέλος, από τους ιερείς να διαφυλάσσουν το ιερατικό ήθος, την ιεροπρέπεια, την διάκριση στη συμπεριφορά τους, χωρίς να παρασύρονται από το πνεύμα των καιρών, τον εικονοποιημένο πολιτισμό που καταρρακώνει την οικογένεια, τις σχέσεις των ανθρώπων, αλλά και την πίστη μας και να αγωνιστούν ώστε να αισθάνεται ο λαός του Θεού την πνευματική πατρότητα ως δωρεά.

Ακολούθησε διάλογος με ενδιαφέροντα ερωτήματα, στα οποία απάντησε ο ομιλητής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων