11/08/2022 12/08/2022 Μεγάλη μέρα η σημερινή για την Κέρκυρα αλλά και εν γένει για την Εκκλησία μας, που εορτάζει την ανάμνηση του υπερφυούς θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο έγινε το 1716, όταν επολιορκείτο η Κέρκυρα από τους Τούρκους. O Άγιος Σπυρίδωνας διέσωσε τη νήσο της Κέρκυρας με τον καταποντισμό και τη θαλασσοταραχή, η οποία έγινε κατά...
11 Αυγούστου, 2022 - 11:43
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2022 - 7:58

Κέρκυρα: Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος

Διαδώστε:
Κέρκυρα: Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος

Μεγάλη μέρα η σημερινή για την Κέρκυρα αλλά και εν γένει για την Εκκλησία μας, που εορτάζει την ανάμνηση του υπερφυούς θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο έγινε το 1716, όταν επολιορκείτο η Κέρκυρα από τους Τούρκους. O Άγιος Σπυρίδωνας διέσωσε τη νήσο της Κέρκυρας με τον καταποντισμό και τη θαλασσοταραχή, η οποία έγινε κατά την πολιορκία. Μάλιστα, δε, ένας εκ των αγαρηνών ομολόγησε την θέα του Αγίου Σπυρίδωνος στον ορίζοντα, εκδιώκοντας τους και απειλώντας τους.

Εις ανάμνησιν αυτού του γεγονότος, οι Κερκυραίοι ξεχύθηκαν για μια ακόμη φορά στους δρόμους το πρωί (11ης Αυγούστου 2022), κατακλύζοντας κάθε σοκάκι απ’ όπου θα περνούσε ο Άγιος, ο δικός τους Προστάτης, ο Θαυματουργός Άγιος Σπυρίδων.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις είχαν ήδη ξεκινήσει από χθες το απόγευμα. Προσκεκλημένοι της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, είναι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος

Περί την 5ην πρωινήν τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στο ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος και ιερουργούντος του Σεβ.. Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου, με την συμμετοχή πολλών ιερέων, αλλά και πλήθους κόσμου, το οποίο κατέκλυσε το ιερό προσκύνημα εσωτερικά και εξωτερικά. Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος, έκανε μνεία περί της αφθαρσίας του ιερού λειψάνου και της χάριτος την οποίαν φέρει από τον Θεό, ούτως ώστε να έχει την παρρησία ενώπιον του Θεού, κι έχοντας σύμμαχο την πίστη των ανθρώπων, να ικετεύει τον τριαδικό θεό για να διασωθεί η νήσος της Κέρκυρας. Ευχήθηκε δε, όλος ο κόσμος να αποκτήσει τη χάρη του Αγίου Σπυρίδωνος.

Πριν από την καθιερωμένη λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου, ψάλθηκε και ο Παρακλητικός Κανόνας του Αγίου.

Στις 9 η ώρα ξεκίνησε η καθιερωμένη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος σύμφωνα με την κερκυραϊκή παράδοση και την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει, με τη συμμετοχή των φιλαρμονικών, των μαθητών,προσκόπων και άλλων συλλόγων του νησιού. Επικεφαλής της ιεράς λιτανείας ήταν ο προεξάρχων Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, και οι συμμετέχοντες μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεου, Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου, και ο οικείος ποιμενάρχης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.

Στην ιερά λιτανεία, συμμετείχαν οι αρχές του τόπου, ο επίσκοπος των εν κερκύρα καθολικών κ. Γεώργιος Αλτουβάς, βουλευτές,οι δήμαρχοι της Νήσου, η κ. περιφερειάρχης,αντιπεριφερειάρχης και αντιδήμαρχοι, καθώς και σύσσωμες οι αρχές των στρατιωτικών, εκπαιδευτικών και λοιπών φορέων του τόπου.
Στη δέηση, η οποία έγινε έμπροσθεν των χειμερινών ανακτόρων ως είθισται, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας στην προσφώνηση του, στους αγίους αρχιερείς και τις αρχές του τόπου, αλλά και τον λαό του θεού, ο οποίος κατέκλυσε τους δρόμους και τις πλατείες της πόλεως, αναφέρθηκε της τότε επιχειρούμενης άλωσης τούτουτου τόπου αλλά και στον κίνδυνο των επιχειρούμενων συγχρόνων αλώσεων στην πατρίδα μας. Την άλωση της πίστης και της εκκλησίας, την άλωση της εδαφικής μας ακεραιότητας, στην καθυπόταξη των οσίων και ιερών του γένους και της φυλής μας, στην αλλοίωση της γλώσσας και την ισοπέδωση της παιδείας μας και άλλων, που ενώ βλέπουμε αυτόν τον κίνδυνο, κατά την ρήση, “των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδωμεν”.

Στο τέλος ευχήθηκε έτη πολλά, και ο Άγιος Σπυρίδωνας να αφυπνίσει τις συνειδήσεις όλων ημών των νεοελλήνων, ώστε να ανανήψουμε και να επανέλθουμε στο δρόμο της πίστεως και της χάριτος του Θεού.

O Μέγας πολυαρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός

Χθες το απόγευμα στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του προστάτου της Κερκύρας Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός. όπου χοροστάτησε ο Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, ενώ προηγουμένως ο οικείος μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος προσφώνησε τους προσκεκλημένους αρχιερείς, ευχαριστώντας τους για την ανταπόκριση στην πρόσκληση του.

Στην μικρή προσφώνηση αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του θαύματος της διάσωσης της Κέρκυρας από τους Αγαρηνούς, με το οποίο ο Άγιος Σπυρίδων ουσιαστικά ανέκοψε την επέλαση τους προς όλη την Ευρώπη. «Και σήμερα η πατρίδα μας απειλείται ξανά από τον ίδιο εχθρό και όχι μόνο», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος, που γι’ αυτό κάλεσε, όπως είπε, «και τους Αγίους αρχιερείς αλλά και τον λαό του θεού να ικετεύσουνε ξανά στον Άγιο Σπυρίδων να μεσιτεύσει στον Τριαδικό Θεό για την ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και ανέπτυξε το θέμα των ακτίστων θείων ενεργειών του Τριαδικού Θεού, που μπορεί να γίνουν μεθεκτές από την στιγμή που οι πρόκριτοι των μαθητών και οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης έγιναν μέτοχοι αυτών των θείων δωρεών, στο όρος της Μεταμορφώσεως. «Έκτοτε όλοι μας έχουμε την δυνατότητα ανάλογα με τον βαθμό της πίστεως και της καθαρότητος να γίνουμε αποδέκτες αυτών των δωρεών. Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι εκείνος ο οποίος ελλάμφθηκε στη ζωή του από τούτο το άκτιστο φως της Θείας Μεταμορφώσεως, και αυτό το φως το αντανακλούσε όχι μόνο όσο ζούσε στην επίγεια ζωή του. Το αντανακλά και μετά την κοίμηση του. Ο Θεός επέτρεψε τούτο το φως της θεότητας, με το οποίο είναι εφοδιασμένος, να το δίνει σε όλους μας, καθώς επίσης και την ανάσταση του Ιησού Χριστού, να την ενσαρκώνει στη ζωή του. Εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί έχοντας τον Άγιο Σπυρίδωνα ως προστάτη στη ζωή μας, μπορούμε να προγευόμεθα και να βιώνουμε τα πνευματικά αγαθά με τα οποία τον προίκισε η χάρις του Τριαδικού Θεού».

Στο τέλος, ευχαρίστησε εξ ονόματος και των άλλων αρχιερέων τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο. Παρόντες στον πανηγυρικό εσπερινό ήταν η δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Μεταλληνός και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου μας.

Αυτή την ώρα τελείται η πρωινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία θα ακολουθήσει η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος.

H ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα

Κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου εορτάζεται η ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος, κατά των Αγαρηνών πριν 305 έτη και λιτανεύεται το ιερό του λείψανο προς ευλογία των πιστών.

Η διάσωση της Κέρκυρας από την Τουρκική απειλή, κατά τον Ιούλιο – Αύγουστο του 1716 μ.Χ., αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της θερμής πίστεως των Χριστιανών του νησιού, καθώς και τη διαρκή παρουσία του προστάτου της Κέρκυρας και πολιούχου της αγιοτόκου Κύπρου, οικουμενικού Ιεράρχου, Αγίου Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος, του θαυματουργού, ο οποίος γεννήθηκε στην Άσσεια της Μεσαορίας, στα μέσα του 3ου αιώνα.

Στις 8 Ιουλίου του 1716, γίνεται απόβαση των Τούρκων στην Κέρκυρα, οι οποίοι κατορθώνουν να κυριεύσουν διάφορα οχυρά. Οι επιθέσεις τους συνεχίζονται επί έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Τις ημέρες εκείνες, ο πιστός λαός του Θεού τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές. Πράγματι, στις 9 Αυγούστου του ιδίου έτους ξεσπά στο νησί μια καταστρεπτική καταιγίδα. Τότε δημιουργήθηκε πανικός στο στρατόπεδο των Τούρκων, στο οποίο μάλιστα κυκλοφορεί και η είδηση ότι πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα, με τη μορφή γέροντος ασκητή, να βγαίνει από τον Ιερό Ναό του απειλώντας τους με αναμμένο πυρσό.

Έτσι, η ραγδαία νεροποντή και το δέος της παρουσίας του Αγίου Επισκόπου, υποχρέωσε τους Αγαρηνούς να λύσουν την πολιορκία και να οπισθοχωρήσουν πανικόβλητοι στις 11 Αυγούστου.

Ακολουθεί αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της εορτής του θαύματος 11ης Αυγούστου του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος:

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022 | 5.30 – 9.00 “Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτής Θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος 11ης Αυγούστου” – Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022 | 19.30 – 21.00 Αρχιερατικός Εσπερινός.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022 | 23.00 “Ακολουθία Παράκλησης και Εγκωμίων στον Άγιο Σπυρίδωνα, Αγρυπνία” / 1.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 | 8.00 – 11.00 Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 | 19.30 – 21.15 Αρχιερατικός Εσπερινός.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 | 23.00 Ακολουθία Παράκλησης και Χαιρετισμών στον Άγιο Σπυρίδωνα, 1.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022| 08 – 10.45 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 | 18.00 “Μπάσματα” Αγίου Σπυρίδωνος.

Όλες οι ακολουθίες θα μεταδοθούν ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσα από το νέο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων στην διεύθυνση: webtv.imcorfu.gr στο επίσημο κανάλι της Μητρόπολης στο youtube στην διεύθυνση https://www.youtube.com/channel/UC-ox8zScPlH6xz9XbW6qD7g και στα κοινωνικά δίκτυα.

Για περισσότερες φωτογραφίες, κάντε κλικ εδώ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων