06/08/2021 06/08/2021 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας & Παξών κ. Νεκτάριος στον εσπερινό της μεγάλης εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στη Ιερά Μονή Παντοκράτορος Καμαρέλας στην Βόρεια Κέρκυρα. Στο τέλος της ακολουθίας ο Μητροπολίτης, ο ιερός κλήρος, οι μοναχές και οι λαϊκοί, ανέπεμψαν ικετευτική προσευχή εις τον Μεταμορφωθέντα Κύριο μας, να καταπαύσει τα δεινά που...
06 Αυγούστου, 2021 - 8:40

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας προσεύχεται για τις πυρκαγιές

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας προσεύχεται για τις πυρκαγιές

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας & Παξών κ. Νεκτάριος στον εσπερινό της μεγάλης εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στη Ιερά Μονή Παντοκράτορος Καμαρέλας στην Βόρεια Κέρκυρα.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Μητροπολίτης, ο ιερός κλήρος, οι μοναχές και οι λαϊκοί, ανέπεμψαν ικετευτική προσευχή εις τον Μεταμορφωθέντα Κύριο μας, να καταπαύσει τα δεινά που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και απειλούν την πατρίδα μας, της περιουσίες των ανθρώπων, τον φυσικό μας πλούτο, τα ζώα, αλλά και την ίδια μας την ζωή.

Κατά την προσφώνηση του προς της μοναχές της αδελφότητας, αλλά και εκ των συμμετεχόντων μοναχικών αδελφοτήτων, καθώς και στους πιστούς είπε, ότι στη Παλαιά Διαθήκη ο Θεός κάλεσε τον Μωυσή να ανέβει εις το όρος Σινά προκειμένου να λάβει τις εντολές και το νόμο του Θεού και εκεί μίλησε μετά του ιδίου του Θεού. Όπως περιγράφει η Παλαιά Διαθήκη, του επέτρεψε να δει τα οπίσθια του Θεού και να γίνει μέτοχος της δόξης Του. Ομοίως και τον προφήτη Ηλία, τον κάλεσε να ανέβει στο όρος Χωρήβ και εκεί επέτρεψε και σε εκείνον, να λάβει εμπειρία εκ της Θείας δόξης Του.

Σήμερα λοιπόν ο ιερός υμνογράφος καλεί όλους μας να ανέλθωμεν εις το όρος του Κυρίου μας, εις το όρος της Μεταμορφώσεως. Αυτή όμως η ανάβασις είναι ανάβαση αλληγορική. Για να ανέλθωμεν στο όρος της Μεταμορφώσεως, όπως ανήλθαν και οι πρόκριτοι εκ των μαθητών του Κυρίου μας και ταυτόχρονα εμφανίζονται και ο Μωυσής και ο Ηλίας σε αυτή την ανάβαση, χρειάζεται να αφήσουμε το κοσμικό φρόνημα με το οποίο είναι διαποτισμένη η σύγχρονη κοινωνία μας και δυστυχώς και ο σύγχρονος μοναχισμός μας, ο οποίος δεν έχει μείνει αλώβητος από τούτο το κοσμικό φρόνημα.

Όμως ο Μέγας Βασίλειος μας λέει «υπερόρα σαρκός παρέρχεται γαρ, επιμελού ψυχής, πράγματος αθανάτου».Εάν, τουλάχιστον, εμείς οι ανήκοντες στη μοναχική τάξη, για να ανέλθωμεν το όρος της Μεταμορφώσεως, πρέπει να αφήσουμε κάτω τον εγωισμό μας, το ιδίον θέλημα, τον ατομοκεντρισμό μας, την ηδονή, την φιλοδοξία και όσα εμποδίζουν την ανάβαση μας εις το όρος του Θεού, που αυτό σημαίνει κατά τον Άγιο Ιωάννη τον θεολόγο ότι προηγείται η μετάνοια η αυτογνωσία η αυτομεμψία, η ταπείνωσης και έπειτα καθώς ανερχόμεθα στη κάθαρση και στη κορυφή του όρους του Θεού, φωτιζόμεθα από το φως της μακαριότητας και της δόξης Του, που αυτό λέγεται θέωση, μέθεξη.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στις μοναχές αλλά και στους προσκυνητές να ακολουθήσουμε τον ανηφορικό δρόμο για να φθάσουμε στη κορυφή της Θείας ελλάμψεως.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων