06/03/2023 06/03/2023 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Κίσαμος, τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, με την συμμετοχή των Κληρικών της Αρχιερατικής Περιφερείας Δυτικής Κισάμου ως και εξ΄ άλλων Περιφερειών. Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Αρχιμανδρίτου κ. Συμεών Βενετσιάνου, Γενικού Διευθυντού του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς...
06 Μαρτίου, 2023 - 9:40
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2023 - 9:47

Η οικογένεια στο επίκεντρο του Kατανυκτικού Εσπερινού στην Κίσαμο

Διαδώστε:
Η οικογένεια στο επίκεντρο του Kατανυκτικού Εσπερινού στην Κίσαμο

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Κίσαμος, τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, με την συμμετοχή των Κληρικών της Αρχιερατικής Περιφερείας Δυτικής Κισάμου ως και εξ΄ άλλων Περιφερειών.

Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Αρχιμανδρίτου κ. Συμεών Βενετσιάνου, Γενικού Διευθυντού του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Προϊσταμένου του Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης, Χολαργός, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η Μεγάλη Σαρακοστή και η οικογένεια. Πορεία ετοιμασίας για όλους».

Ο προσκεκλημένος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου με λόγο μεστό και ουσιαστικό, απλό και απόλυτα κατανοητό αναφέρθηκε στους, από πλευράς της οικογένειας, τρόπους προσέγγισης των παιδιών στην Μεγάλη Σαρακοστή. Μίλησε πως με παραδείγματα μέσα από την Υμνολογία της περιόδου, τα Ευαγγελικά Αναγνώσματα, τους Βίους των Αγίων, τα Αγιολόγια, τον σύνολο λατρευτικό πλούτο της Μεγάλης Σαρακοστής μπορεί η οικογένεια να βοηθήσει τα νεώτερα μέλη της να μυηθούν στο πνεύμα της περιόδου.

«Η οικογένεια οφείλει τα προβάλλει στα νεώτερα μέλη της Θεϊκά και Άγια πρότυπα. Τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, την Θεοτόκο Μαρία, τους Αγίου μας για να μπορούν τα παιδιά σε μια εποχή που κατακλύζεται από αρνητικές φιγούρες που παρουσιάζονται ως πρότυπα να έχουν αίσθηση και γεύση της Χάριτος του Θεού. Η οικογενειακή προσευχή, με την συμμετοχή όλων των μελών της οικογένειας, πνευματικές εξορμήσεις της οικογένειας σε Χαιρετισμούς, Απόδειπνα, Θείες Λειτουργίες Προηγιασμένων, μερικοί από τους πρακτικούς τρόπους που μπορεί η οικογένεια να τροφοδοτεί τόσο την μεταξύ της ενότητα και κοινωνία, όσο και μετέχει στην Θεοκοινωνία», ανέφερε ο εκλεκτός ομιλητής, σημειώνοντας πως: «Το πιο σημαντικό δεν είναι το τι έχεις, αλλά το τι είσαι».

“Κυρίαρχη αιτία κρίσης της Νεοελληνικής οικογένειας, η απουσία του Θεού”

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου ευχαρίστησε και καλωσόρισε τον ξεχωριστό προσκεκλημένο της Ι. Μητροπόλεως λέγοντας όπως μεταφέρει προς τον Ποιμενάρχη του, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο «σεβάσματα και ευγνώμονες ευχαριστίες δια όσα καλά και αγαθά πράττει δια τον λαό μας ως και δια την ευλογητική άδεια ελεύσεως του π. Συμεών», ευχαριστώντας θερμά τον ομιλητή και σημείωσε: «Κυρίαρχη αιτία κρίσης της Νεοελληνικής οικογένειας δεν είναι η έλλειψη υλικών αγαθών και ευκολιών από την ζωή της οικογένειας, αλλά η απουσία του Θεού, καθώς τα θεμέλια της οικογένειας ποτίζονται πλέον όχι με δάκρυα προσευχής και μετανοίας, αλλά με δικαιωματισμούς και εγωισμούς. Ο π. Συμεών σήμερα, μιλώντας εκ της πολύτιμης εμπειρίας που έχει στον τόσο ευαίσθητο χώρο που διακονεί, το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του οποίου με την ευχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου επάξια ηγείται, μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις άπειρες πνευματικές ευκαιρίες που μας χαρίζει η περίοδος που διανύουμε δια να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, που τόσο διψούν και έχουν ανάγκη, να γνωρίσουν και να γευθούν την ομορφιά και την χαρά της αγκαλιάς της Εκκλησίας μας χωρίς την οποία θα οδηγούμαστε, ως πρόσωπα και ως κοινωνία, από τραγωδία σε τραγωδία και από ναυάγιο σε ναυάγιο», κατέληξε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Ακολούθως ο εκλεκτός προσκεκλημένος μοίρασε κομποσκοίνια στο πολυπληθές εκκλησίασμα το οποίο, παρά τον άστατο καιρό, είχε κατακλύσει τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό. Τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος είχε τεθεί προς προσκύνηση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων