12/12/2021 12/12/2021 Ντύθηκε στα γιορτινά της η πόλη της Κισάμου για να εορτάσει τον πολιούχο και πάτρωνα της Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος τον θαυματουργό. Επίκεντρο ο ιστορικός Ι. Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, κτίσμα του 1865, στο ιστορικό κέντρο της Κισάμου. Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ο οποίος, με λόγο μεστό,...
12 Δεκεμβρίου, 2021 - 20:18
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2021 - 21:18

Στα γιορτινά η Κίσαμος για τον Πολιούχο Άγιο Σπυρίδωνα

Διαδώστε:
Στα γιορτινά η Κίσαμος για τον Πολιούχο Άγιο Σπυρίδωνα

Ντύθηκε στα γιορτινά της η πόλη της Κισάμου για να εορτάσει τον πολιούχο και πάτρωνα της Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος τον θαυματουργό.

Επίκεντρο ο ιστορικός Ι. Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, κτίσμα του 1865, στο ιστορικό κέντρο της Κισάμου. Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ο οποίος, με λόγο μεστό, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του εορτάζοντος Αγίου, συνευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

«Ο Άγιος Σπυρίδωνας, σημείωσε ο χοροστατών Ιεράρχης, αγωνίστηκε να ανακαλύψει το θέλημα του Θεού, με όπλο του την προσευχή, την ταπείνωση, την άσκηση. Προτίμησε αντί της κοσμικής σοφίας την σοφία του Θεού, η οποία ξεπερνά κάθε ανθρώπινη γνώση. Προστάτης των φτωχών, πατέρας των ορφανών, δάσκαλος των αμαρτωλών. Νίκησε τα σημεία των καιρών με την αγία του βιοτή. Άγιοι δεν είναι αυτοί που μιλούν για τον Θεό, αλλά αυτοί που μιλούν με τον Θεό», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, συλλειτουργούντων του Σεβαμιωτάτος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και του οικείου Ιεράρχου κ. Αμφιλοχίου.

Ο ομιλών Ιεράρχης, με αναφορά στο Αποστολικό ανάγνωσμα, με λόγο κατανοητό, αναφέρθηκε εις τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και τα έργα του φωτός. «Η είσοδος μας στην Εκκλησία δια του μυστηρίου του βαπτίσματος, σημείωσε, μας κάνει κοινωνούς και μετόχους των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος, τα οποία καλούμεθα να καλλιεργήσουμε και αυξήσουμε με τον πνευματικό μας αγώνα. Οι Άγιοι μας, ο Άγιος Σπυρίδων, αγωνίστηκε να μην απολέσει το δώρο του Θεού, την αγιότητα, για την οποία είμαστε όλοι πλασμένοι· καλλιέργησε και πολλαπλασίασε τα χαρίσματα που του δώρισε ο Θεός», κατέληξε ο ομιλών Ιεράρχης, καλώντας να μιμηθούμε την αγία Του βιοτή.

Με λόγους καρδιακούς και ευχαριστιακούς ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος χαιρέτισε και καλωσόρισε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, ευχαριστώντας τους δια «τον συνεορτασμό του πολιούχου της Κισάμου». «Ο Άγιος Σπυρίδων, σημείωσε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, εκτός των άλλων πολλών μηνυμάτων ζωής που απλόχερα μας χαρίζει, μας παραγγέλλει και το μήνυμα της ενότητας. Την ενότητα του σώματος της Εκκλησίας υπερασπίστηκε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Την ενότητα αυτή οφείλουμε να διαφυλάξουμε σήμερα· Πρόσωπα και Φορείς, σε μια εποχή που μοιάζει να μην προσλαμβάνει τα μηνύματα των καιρών και των σημείων, με αποτέλεσμα να επιλέγει τον κατακερματισμό. Εάν θέλουμε η δοκιμασία των καιρών μας που έχει ανατρέψει τα σχέδια όλης της ανθρωπότητας, εάν θέλουμε το τέλος αυτής της δοκιμασίας να μας βρει όρθιους δεν αρκεί η λήψη των υγειονομικών μέτρων, τα οποία οφείλουμε άπαντες να λαμβάνουμε και τηρούμε· προϋπόθεση είναι να παραμείνουμε ενωμένοι στην ενότητα της πίστεως, της κοινωνίας και της αγάπης, όπως βιώνεται στον χώρο της Εκκλησίας, όπως μας την κληροδότησε ο σήμερα εορταζόμενος και πολιούχος του τόπου μας, άγιος Σπυρίδων», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Ευχαρίστησε δια την συμμετοχή τους βουλευτές του Νομού κ.κ. Μανούσο Βολουδάκη και Βασίλη Διγαλάκη, την εκπρόσωπο της βουλευτού κας Ντόρας Μπακογιάννη, προς την οποία ευχήθηκε ο άγιος Σπυρίδων να προστρέξει εις την ασθένεια της, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή, τον Δήμαρχο Κισάμου κ. Γεώργιο Μυλωνάκη, Δήμαρχο Αποκορώνου κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη, τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνιο Ροκάκη, εκπροσώπους του Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Αντιδημάρχους, Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, εκπροσώπους Φορέων και Αρχών, ως και όλους τους μετέχοντες. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Σχολική Κοινότητα για την συμμετοχή, παρά την αργία της Κυριακής, και τον Προϊστάμενο του Ι. Καθεδρικού Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Δυτικής Κισάμου, Αιδ. Πρωτ. π. Εμμανουήλ Μπαργωτάκη δια την οργάνωση της ιεράς πανηγύρεως. Λόγω της δυνατής βροχής η προγραμματισμένη πέριξ του Ι. Ναού λιτανεία δεν πραγματοποιήθηκε.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων