16/08/2022 16/08/2022 Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Λέρο το «Πάσχα του καλοκαιριού», η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Την παραμονή το εσπέρας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Παναγία του Κάστρου Λέρου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου Φωκά, των ιερέων π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη, π. Γεωργίου Γαμπιέρη, του Αρχιμανδρίτου π. Ιερωνύμου...
16 Αυγούστου, 2022 - 14:49
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2022 - 14:22

Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λέρο

Διαδώστε:
Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λέρο

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Λέρο το «Πάσχα του καλοκαιριού», η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Την παραμονή το εσπέρας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Παναγία του Κάστρου Λέρου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου Φωκά, των ιερέων π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη, π. Γεωργίου Γαμπιέρη, του Αρχιμανδρίτου π. Ιερωνύμου Φωτάκη εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου και του Ιεροδιακόνου π. Ιακώβου Βαρκάδου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ντένβερ (Αμερική), των τοπικών Αρχών και πλήθους ευσεβών προσκυνητών. Ακολούθησε ο επιτάφιος και τα εγκώμια της Παναγίας και εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση και οι Χαιρετισμοί στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλε κατανυκτικά ο χορός ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Ελευθερίου Χατζηλάρη.

Το πρωί της Δευτέρας 15 Αυγούστου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, όπου και πάλι πλήθος προσκυνητών ανέβηκε στην Παναγία του Κάστρου, το «Ιερό Παλλάδιο των Λερίων». Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η λιτάνευση της παλαιάς Ιεράς Εικόνος της Παναγίας στα «πεντένια» του Κάστρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Φωτάκης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου.

Με την ίδια κατάνυξη εορτάσθηκε η Κοίμηση της Παναγίας και σε όλα τα παρεκκλήσια της Λέρου. Ευλογημένες στιγμές από την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο ιστορικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Γουρλομάτας στο Δρυμώνα, στην Παναγία Παλαιοκάστρου στον Ξηρόκαμπο, στις Παναγιές στα Άλιντα, κ.α.

“Παναγίες” στα Άλινδα Λέρου

Παναγία Παλαιοκάστρου (Ξηρόκαμπος Λέρου)

Απολυτίκιον Παναγίας Κάστρου Λέρου

Τοῦ Αἰγαίου προστάτις καί τῆς Λέρου τό καύχημα,

τοῦ Λουκᾶ ἡ Εἰκόνα, τῆς Ἀνατολῆς τό ἀγλάϊσμα.

Τιμῶμεν τήν Ἁγίαν Σου μορφήν,

τήν βρύουσαν ἀπείρους δωρεᾶς.

Θεραπεύεις τούς νοσοῦντας,

καί προστατεύεις πάντας τούς κινδυνεύοντας.

Δόξα τῷ Σέ Δοξάσαντι Ἀγνή,

δόξα τῷ Σέ θαυμαστώσαντι,

δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά Σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

 

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων