14/12/2020 14/12/2020 Με τις ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσίου, η Ιερά Μητρόπολις Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κυκλοφόρησε το κατά το έθος ημερολόγιο τσέπης του σωτηρίου έτους 2021. Το ημερολόγιο για το έτος 2021 είναι αφιερωμένο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας,...
14 Δεκεμβρίου, 2020 - 22:55

Στην Αγία Σοφία αφιερωμένο το Ημερολόγιο της Ι. Μητρόπολης Λέρου

Διαδώστε:
Στην Αγία Σοφία αφιερωμένο το Ημερολόγιο της Ι. Μητρόπολης Λέρου

Με τις ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσίου, η Ιερά Μητρόπολις Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κυκλοφόρησε το κατά το έθος ημερολόγιο τσέπης του σωτηρίου έτους 2021.

Το ημερολόγιο για το έτος 2021 είναι αφιερωμένο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, το Μέγα Μοναστήρι, την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

Μοναδικό παγκοσμίως οικοδόμημα, το οποίο όπως τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Μήνυμά Του «ανήκει εις ολόκληρον την ανθρωπότητα».

Την έκδοση κοσμούν 16 φωτογραφίες που προβάλουν την μοναδική αρχιτεκτονική του επιβλητικού Ναού και τον εντυπωσιακό αγιογραφικό του διάκοσμο.

Ακολουθεί το Πατριαρχικό Μήνυμα:


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Παΐσιος στο εορταστικό-πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του τονίζει τα εξής:

«Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα,

χαίρετε εν Κυρίω και ενδυναμούσθε εν τω κράτει της ισχύος  Αυτού.

Ευλογημένος ο νέος χρόνος 2021 της χρηστότητος του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και έσται σε όλους μας υγιεινός και μεστός παντός αγαθού.

Αγαπητοί μου,

Η ιδέα και η απόφαση της δημιουργίας του κόσμου, υπήρχε ανέκαθεν, προαιωνίως στη σκέψη του Θεού, αλλά πραγματοποιήθηκε σε ορισμένο χρόνο. Ποιος ήταν αυτός ο χρόνος,   αδύνατο, είναι των αδύνατων να τον συλλάβη ο νούς του ανθρώπου. Μπορούμε να πούμε μόνο τούτο:   χρόνος και κόσμος είναι σύγχρονα και μάλλον ταυτόσημα. Άμα κόσμος, άμα χρόνος. Με την δημιουργία του κόσμου αρχίζει και ο χρόνος. Πριν από τον κόσμο και πριν από τον χρόνο δεν υπάρχει,  «ειμί μόνο η αιωνιότης, ο μόνος, ο αιώνιος και αίδιος Θεός, των πάντων Δημιουργός». Επομένως η αρχή του κόσμου γίνεται και αρχή του χρόνου.

Ο Απόστολος Παύλος, λέγει, ότι ο Θεός «εξελέξατο ημάς εν αυτώ  πρό καταβολής κόσμου» (Εφεσ. α-4), δηλαδή ότι μας διάλεξε για να μας κάμη χριστιανούς, και να μας χαρίση την αιώνιο βασιλεία του, πριν να γίνει ο κόσμος και πριν να γεννηθούμε.

Θεέ και Κύριε, ουρανού και γής, ήδη το 2020 της χρηστότητός Σου παρήλθε. Ένας χρόνος, Κύριος οίδε, πολλαπλών δια την ανθρωπότητα δυσαρέστων γεγονότων, που εκλόνησαν δυστυχώς και προβλημάτισαν ποικιλοτρόπως την εικόνα Σου, τον άνθρωπο, ηθικώς, σωματικώς, υλικώς και προπάντων, τους χριστιανούς, και δή και μάλιστα τους όπου γης Ορθοδόξους Χριστιανούς, οι οποίοι πόνεσαν και έκλαυσαν πικρώς όταν είδαν να αμφισβητείται, ότι όσιο και ιερό της πίστης τους, αλλά ζει Κύριος και ο λαός αυτού.

Δυστυχώς στον απελθόντα χρόνο ζήσαμε μέρες δύσκολες, μέρες διωγμών και στερήσεων από τα θρησκευτικά μας καθήκοντα, ακόμα στερήθηκε ο πιστός λαός μας τις ευλογημένες συνάξεις στον οίκο του Πατρός του, και περισσότερο την συμμετοχή του στο μυστήριο των μυστηρίων στην Θεία Μετάληψη, του Σώματος και του Αίματος του Σωτήρος Χριστού, το μέγα φάρμακο της αιωνίου σωτηρίας Του.

Όμως, με πίστη ζέουσα υπέμεινε ο ευλογημένος του Κυρίου Λαός του εχθρού τις ενέδρες, ως εκείνων των ευλογημένων Μαρτύρων, των πρωτοχριστιανικών χρόνων, κατά τους φοβερούς εκείνους και ανήλεους διωγμούς.

Αδελφοί μου,

Το έτος 2020 ήδη παρήλθεν, στο άπειρο της ευσπλαχνίας του Παναγάθου Θεού, και νέος χρόνος ανέτειλε σήμερα της χρηστότητος του Κυρίου και Θεού, το 2021.

Ο Θεός και Πατέρας πάντων ημών, ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος, εν τη απείρω του ευσπλαχνία και αγαθότητα, μας αξίωσε να εισέλθουμε στο νέο ενιαυτό της χρηστότητός Του, και με ελπίδα σωτηρίας να το διέλθουμε, εν χαρά και υγεία προσκαρτερούντες την χάρη και την ευλογία του νηπιάσαντος δια την σωτηρία του κόσμου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Με πόνο ψυχής για το ανοσιούργημα της βεβήλωσης της Αγίας Σοφιάς, η Ιερά Μητρόπολή μας, κατά το έτος αυτό 2021, αφιερώνει το ημερολόγιο, στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, στην Αγία του Θεού Σοφία, στο Μέγα Μοναστήρι.

Αυτό το Μέγα Ιερό Παλλάδιο, ο Ναός της του Θεού Σοφίας, αυτό το θείο οικοδόμημα, και παγκοσμίου κληρονομιάς ξακουστό έργο αρχιτεκτονικής τέχνης, δια τους όπου γης Ορθοδόξους Χριστιανούς θα είναι και θα μνημονεύεται εσαεί ως η καθέδρα του Πρώτου κατ’ ανατολάς Αρχιποίμενος, του Οικουμενικού  Πατριάρχου.

Και πάλιν και πολλάκις, στρέφω την σκέψη μου στην αγάπη πάντων ημών, των εγγύς και των μακράν, τους αποδήμους μας και τους εν θαλάσση πλέοντας, και σας εύχομαι όπως ο νέος χρόνος της χρηστότητος του Κυρίου 2021, αποβεί  σε όλους και σε όλες υγιεινός κατ’ άμφω και πλούσιος σε πνευματικά και υλικά αγαθά.

Επίσης εύχομαι πατρικώς στους νέους και νέες μας, στους μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, υγεία και καλή πρόοδο.

Ο Μητροπολίτης

+ Ο Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος

Εν τη Ιερά Μητροπόλει Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας, Χριστούγεννα 2020»

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Εκδοτική παραγωγή: «Επτάλοφος ΑΒΕΕ»

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων