07/06/2021 08/06/2021 Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Λέρο η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Παϊσίου Παναγή Μπασιά (του εν Ληξουρίω Κεφαλληνίας), ενώ παράλληλα άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος. Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, το απόγευμα, στο ομώνυμο παρεκκλήσι του Οσίου Παϊσίου Παναγή Μπασιά, στην περιοχή «Γερμανός»...
07 Ιουνίου, 2021 - 22:16
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2021 - 18:02

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Λέρου

Διαδώστε:
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Λέρου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Λέρο η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Παϊσίου Παναγή Μπασιά (του εν Ληξουρίω Κεφαλληνίας), ενώ παράλληλα άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, το απόγευμα, στο ομώνυμο παρεκκλήσι του Οσίου Παϊσίου Παναγή Μπασιά, στην περιοχή «Γερμανός» της νήσου Λέρου, που ανήγειρε η ευσέβεια της οικογενείας Δημητρίου και Άννης Αναστασίου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παϊσίου, με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου και σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της νήσου.

Κατά τον Εσπερινό παρέστη ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχ. Κόλιας, και αρκετοί προσκυνητές, οι οποίοι τίμησαν την εορτή του Οσίου, αλλά και τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου μας, ο οποίος χάριτι Θεία φέρει το όνομα του Οσίου Πατρός Παϊσίου Παναγή Μπασιά του εν Ληξουρίω Κεφαλληνίας.

Στο ψαλτήρι έψαλλαν οι ιερείς π. Σέργιος και π. Δαμασκηνός και ο ιεροψάλτης Ισίδωρος Λιβανός.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης αναφερθής στην μεγάλη και αγία μορφή του Οσίου Παϊσίου Παναγή Μπασιά, εξαίροντας το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο του Οσίου, ενώ αναφέρθηκε και στην πανδημία που μαστίζει την ανθρωπότητα.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο, τον Δήμαρχο, το εκκλησίασμα, αλλά και τους κτήτορες του Ιερού Ναϋδρίου, αφιερωμένου στον Άγιο Παΐσιο Παναγή Μπασιά, που του ευχήθηκαν «έτη πολλά, υγιεινά και πανευφρόσυνα».

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μοίρασε άρτο και παραδοσιακά γλυκίσματα και εδέχθη τις ευχές του εκκλησιάσματος.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (7-6-2021)

Το πρωί της Δευτέρας, 7-6-2021, στον ιερό ναό του Οσίου Παϊσίου Παναγή Μπασιά, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παϊσίου, παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στέφανου, συμπαραστατουμένου υπό των ιερέων π. Μαξίμου Λιβανού, π. Σάββα Μουζουράκη και π. Μιχαήλ Μακαρούνα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης αναφερθείς στην μεγάλη και αγία μορφή του Οσίου Παϊσίου Παναγή Μπασιά, εξαίροντας το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο του Οσίου.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία των ιερέων π. Σάββα Μουζουράκη και π. Μιχαήλ Μακαρούνα που ταξίδεψαν από Κάλυμνο για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου, του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ. Κόλια, αλλά και αρκετών πιστών, που παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία και συμμετείχαν στην χαρά των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος εκ μέρους του Ιερού Κλήρου απηύθυνε εόρτιες ευχές στον Μητροπολίτη, ευχαριστώντας τον παράλληλα για την μεγάλη αγάπη που απλόχερα περιβάλει τον ιερό κλήρο και το ποίμνιο της Επαρχίας.

Εόρτιες ευχές απηύθυνε επίσης και ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχ. Κόλιας ο οποίος του ευχήθηκε υγεία και δύναμη, ώστε να επιτελεί με επιτυχία το θεάρεστο έργο του.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο, τον Δήμαρχο, τους Ιεροψάλτες, το εκκλησίασμα, αλλά και τους κτήτορες του Ιερού Ναϋδρίου, αφιερωμένου στον Άγιο Παΐσιο Παναγή Μπασιά, που του ευχήθηκαν «έτη πολλά, υγιεινά και πανευφρόσυνα».

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ιερείς και τους λαϊκούς υπαλλήλους που εργάζονται στα γραφεία και των τριών νησιών της Ιεράς Μητροπόλεως, Λέρο, Κάλυμνο και Αστυπάλαια, οι οποίοι καθημερινά τον βοηθούν στον δύσκολο αγώνα, το έργο και την αποστολή της τοπικής Εκκλησίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην καθημερινή διεκπεραίωση διαφόρων υποθέσεων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η οικογένεια Αναστασίου, παρέθεσε καφέ και διάφορα παραδοσιακά εδέσματα. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους κτήτορες και τους ευχήθηκε όπως «Κύριος ο Θεός, δια πρεσβειών του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παϊσίου, χαρίζη πλούσια τα αγαθά Του».

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων