11/12/2018 11/12/2018 Στην 110 Πτέρυγα Μάχης μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, προσκεκλημένος του κ. Διοικητού αυτής, προκειμένου να μιλήσει στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων. Ο Σεβασμιώτατος  αφού ευχαρίστησε τον κ. Διοικητή για την τιμητική πρόσκληση, έδωσε ως ευλογία μία εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού και ανέλυσε τα...
11 Δεκεμβρίου, 2018 - 21:33

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης ο Μητρ. Λαρίσης

Διαδώστε:
Στην 110 Πτέρυγα Μάχης ο Μητρ. Λαρίσης

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, προσκεκλημένος του κ. Διοικητού αυτής, προκειμένου να μιλήσει στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων.

Ο Σεβασμιώτατος  αφού ευχαρίστησε τον κ. Διοικητή για την τιμητική πρόσκληση, έδωσε ως ευλογία μία εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού και ανέλυσε τα εικονιζόμενα.

Αναφέρθηκε αρχικά στο πνευματικό μεγαλείο, το μυστικό βάθος και το αισθητικό κάλλος της Ορθοδόξου τέχνης, τα οποία συνεργούν στη μετοχή του πιστού στο καλοάγγελτο γεγονός της ενανθρωπίσεως.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: Μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, ο πιστός ζει το μυστήριο της σαρκώσεως με τις αισθήσεις του, που μεταμορφώνονται για να γίνουν μέσα επικοινωνίας με το άρρητο. Προσκυνώντας την εικόνα της Γεννήσεως ανταποκρίνεται στο κέλευσμα της ψαλμωδίας «δεύτε ίδωμεν πιστοί» και «βλέπει» με τα μάτια του τη θεολογία της σαρκώσεως αισθανόμενος την ευφροσύνη της θείας συγκαταβάσεως και κενώσεως.

Στη βυζαντινή εικόνα σημασία έχει όχι η ορισμένη στιγμή του παρελθόντος, αλλά το πώς το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός επιβιώνει στην εσχατολογική αιωνιότητα της Βασιλείας του Θεού. Την Ενανθρώπηση τη βλέπουμε στο φως της Ανάστασης και της μελλοντικής σωτηρίας. Γι’ αυτό η εικόνα φωτίζεται από ένα ανέσπερο, εσχατολογικό, μυστικό φως, πού λάμπει σε κάθε μορφή, παρόλο πού υποτίθεται ότι είναι νύχτα. Γι’ αυτό, γεγονότα διαφορετικών στιγμών (η γέννηση και το λουτρό του Θείου Βρέφους, ο ευαγγελισμός των ποιμένων και η προσκύνηση των Μάγων) συμπλέκονται στην ίδια εικόνα, επειδή δεν ενδιαφέρει το φωτογραφικό στιγμιότυπο, αλλά το αιώνιο νόημα τους, δηλαδή η συμβολή τους στην εσχατολογική λύτρωση.

Περαίνοντας τον λόγο του, ευχήθηκε σε όλους, με αυτό το ορθόδοξο πνεύμα της παράδοσης μας να μας αξιώσει ο Θεός να προσκυνήσουμε την εικόνα της Γεννήσεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων