19/09/2023 20/09/2023 Ξεκάθαρη είναι η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου σχετικά με όσα αφορούν την κρεμαστή γέφυρα στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευή Τεμπών η οποία υπέστη ζημιές μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.     Του Νικολάου Ζαΐμη  Αφορμή για να πάρει θέση η Τοπική Εκκλησία στάθηκε δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας...
19 Σεπτεμβρίου, 2023 - 12:45
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2023 - 8:51

Η Μητρόπολη Λαρίσης “αδειάζει” με αποδείξεις τους “αναρμόδιους” για την κρεμαστή γέφυρα Αγίας Παρασκευής Τεμπών

Διαδώστε:
Η Μητρόπολη Λαρίσης “αδειάζει” με αποδείξεις τους “αναρμόδιους” για την κρεμαστή γέφυρα Αγίας Παρασκευής Τεμπών

Ξεκάθαρη είναι η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου σχετικά με όσα αφορούν την κρεμαστή γέφυρα στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευή Τεμπών η οποία υπέστη ζημιές μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.    

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Αφορμή για να πάρει θέση η Τοπική Εκκλησία στάθηκε δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού ο οποίος δήλωσε στον τοπικό Τύπο ότι θα ανακατασκευάσει την κρεμαστή πεζογέφυρα που οδηγεί στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών.

Αναρμόδιοι….

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου αρχικά στην  ανακοίνωσή της εκφράζει την έκπληξη της για το γεγονός ότι δεν είχε καμία ενημέρωση επί του θέματος ενώ δίνει στη δημοσιότητα αλληλογραφία μεταξύ περιφέρεια και Μητρόπολης από τον Οκτώβριο του 2022. Στη αλληλογραφία η Ιερά Μητρόπολη ζήτησε να της υποδειχθεί ο αρμόδιος φορέας για την συντήρηση της πεζογέφυρας και επίσης ο συνιδιοκτήτης, ώστε να υπάρξει συνεργασία με σκοπό τη συντήρηση και επισκευή. Από την πλευρά της όμως η περιφέρεια Θεσσαλίας με έγγραφο της, απάντησε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί της κρεμαστής πεζογέφυρας του Πηνειού που οδηγεί στην Αγία Παρασκευή και μας παρέπεμψε στη διεύθυνση οδικών υποδομών του Υπουργείου Μεταφορών.

Αναρμόδια δήλωσε όμως και η αντίστοιχη Διεύθυνση του Υπουργείου Μεταφορών με έγγραφο της απαντώντας σε σχετικό έγγραφο που είχε στείλει η Μητρόπολη.

Οι ενέργειες της Μητρόπολης

Παρά τη μεταβίβαση ευθυνών από την Περιφέρεια σε άλλο φορέα, η Ιερά Μητρόπολη προέβη σε δικές της ενέργειες και συντήρησε επαρκώς την γέφυρα, γι’ αυτό και τελικά άντεξε κατά το μεγαλύτερο της μέρος στην πίεση των ορμητικών νερών του ποταμού, καθώς το μόνο που καταστράφηκε είναι η αριστερή κουπαστή με φορά προς το προσκύνημα, όπως αναφέρει και στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το ζήτημα.

“Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δεν εμπλέκεται σε παιχνίδια μικροπολιτικής, παρακαλεί δε οι προεκλογικές πομφόλυγες να μην αφορούν τόπους ιερούς και σεβάσματα του γένους που απευθύνονται σε όλους και όχι παραταξιακά σε ορισμένους”, τονίζει η Ιερά Μητρόπολη εκφράζοντας την απορία της “πώς κάποιος ο οποίος δηλώνει αναρμόδιος και προφανώς δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό της γέφυρας, έρχεται αυτόκλητος να κάνει δηλώσεις προεκλογικού τύπου προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το σύμβολο της τωρινής καταστροφής της Θεσσαλίας, που είναι η καταστροφή όλου του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών”.

Από την πλευρά της η Τοπική Εκκλησία της Λάρισας η οποία καθημερινά βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων που δοκιμάζονται μετά την καταστροφική θεομηνία, επιφυλάσσεται να βρει τον κατάλληλο χορηγό ώστε με τρόπο αξιόπιστο και ασφαλή να αποκαταστήσει τη γέφυρα και το Ιερό Προσκύνημα διασώζοντας και τον οφειλόμενο σεβασμό.

Φρένο σε “θεάματα” και “αξιοθέατα”

Λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών φαίνεται ότι δεν λείπουν και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης για επικοινωνιακούς λόγους από υποψηφίους. Φρένο και σε αυτό το φαινόμενο βάζει η Μητρόπολη τονίζοντας προς όλες τις πλευρές ότι: “οι πλημμυροπαθείς αδελφοί μας δεν είναι θέαμα, ούτε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αξιοθέατο, απαγορεύονται οι οποιεσδήποτε φωτογραφίσεις υποψηφίων εντός των δομών της εκκλησίας που έχουν στηθεί για τους πλημμυροπαθείς, ίδιως στο Αρμένιο, τη Γιάννουλη, τη Φαλάνη, τον Άγιο Θωμά Λαρίσης και όπου αλλού γίνεται περιστασιακή διανομή εφοδίων σε συγκεκριμένες ώρες κατά Ενορίες”.

Με τη στάση αυτή η Μητρόπολη Λαρίσης μετά το “άδειασμα” με αποδείξεις σχετικά με το ζήτημα της γέφυρας βάζει φρένο και σε φαινόμενα επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της κατάστασης.

Αναλυτικά ολόκληρη η τοποθέτηση της Ιερά Μητροπόλεως “Περί Της Κρεμαστής Γέφυρας Αγίας Παρασκευής Τεμπών”:

Με θλίψη και οδυνηρή έκπληξη η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου ανέγνωσε στον τοπικό τύπο την δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ότι θα ανακατασκευάσει την κρεμαστή πεζογέφυρα που οδηγεί στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών.

Η θλίψη και η έκπληξη οφείλονται στο γεγονός ότι αφενός η Ιερά Μητρόπολη δεν προειδοποιήθηκε για το γεγονός, αφετέρου δε ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ της περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου με την οποία, ενώ η Ιερά Μητρόπολη ζήτησε να της υποδειχθεί ο αρμόδιος φορέας για την συντήρηση της πεζογέφυρας και επίσης ο συνιδιοκτήτης, ώστε να υπάρξει συνεργασία με σκοπό τη συντήρηση και επισκευή, η περιφέρεια Θεσσαλίας με έγγραφο της το οποίο δημοσιεύουμε παρακάτω, μας απάντησε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί της κρεμαστής πεζογέφυρας του Πηνειού που οδηγεί στην Αγία Παρασκευή και μας παρέπεμψε στη διεύθυνση οδικών υποδομών του Υπουργείου Μεταφορών, η οποία επίσης με έγγραφο της το Δεκέμβριο του 2022 δήλωσε αναρμόδια. Κατόπιν αυτών η Ιερά Μητρόπολη προέβη σε δικές της ενέργειες και συντήρησε επαρκώς την γέφυρα, γι’ αυτό και τελικά άντεξε κατά το μεγαλύτερο της μέρος στην πίεση των ορμητικών νερών του ποταμού, καθώς το μόνο που καταστράφηκε είναι η αριστερή κουπαστή με φορά προς το προσκύνημα. Βεβαίως η γέφυρα χρειάζεται ενδελεχή έλεγχο και μελέτη πριν γίνει το οτιδήποτε, καθώς ούτε εμείς, ούτε βεβαίως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος κατά ανακοίνωσή του πραγματοποίησε «αυτοψία», έχουμε την αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση ώστε να μπορούμε από τώρα να μιλάμε. Απορούμε όμως πώς κάποιος ο οποίος δηλώνει αναρμόδιος και προφανώς δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό της γέφυρας, έρχεται αυτόκλητος να κάνει δηλώσεις προεκλογικού τύπου προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το σύμβολο της τωρινής καταστροφής της Θεσσαλίας, που είναι η καταστροφή όλου του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών. Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δεν εμπλέκεται σε παιχνίδια μικροπολιτικής, παρακαλεί δε οι προεκλογικές πομφόλυγες να μην αφορούν τόπους ιερούς και σεβάσματα του γένους που απευθύνονται σε όλους και όχι παραταξιακά σε ορισμένους.

Σε κάθε περίπτωση η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου επιφυλάσσεται να βρει τον κατάλληλο χορηγό ώστε με τρόπο αξιόπιστο και ασφαλή να αποκαταστήσει τη γέφυρα και το Ιερό Προσκύνημα διασώζοντας και τον οφειλόμενο σεβασμό. Παρακαλούνται όλοι όσοι εμπλέκονται στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές να επιδείξουν τον δέοντα σεβασμό προς τον υπερκομματικό θεσμό της Εκκλησίας. Υπάρχουν όροι και όρια. Η Εκκλησία τα τηρεί και τα σέβεται. Όποιος δεν τα τηρεί και δεν τα σέβεται κάνει ζημιά πρώτιστά στον εαυτό του.

Επίσης επειδή οι πλημμυροπαθείς αδελφοί μας δεν είναι θέαμα, ούτε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αξιοθέατο, απαγορεύονται οι οποιεσδήποτε φωτογραφίσεις υποψηφίων εντός των δομών της εκκλησίας που έχουν στηθεί για τους πλημμυροπαθείς, ίδιως στο Αρμένιο, τη Γιάννουλη, τη Φαλάνη, τον Άγιο Θωμά Λαρίσης και όπου αλλού γίνεται περιστασιακή διανομή εφοδίων σε συγκεκριμένες ώρες κατά Ενορίες. Τούτο διότι η Ιερά Μητρόπολη πρώτιστά σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κι αυτήν θέλει να διαφυλάξει. Υπενθυμίζονται τα όσα είπε ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμα του την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.

Δείτε επίσης: 

Τέμπη: Πλημμύρισε το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων